New York Borsası Karışık Seyirle Kapandı

New York borsası, petrol fiyatlarındaki düşüşün ABD ekonomisinde olumlu gelen verilerle dengelenmesiyle ekim ayının son işlem gününü karışık seyirle tamamladı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 18,49 puan (yüzde 0,10) düşüşle 18.142,70 puandan kapandı. Standard & Poor's 500 Endeksi 0,23 puan (yüzde 0,01) değer kaybıyla 2.126,18 puan, Nasdaq Teknoloji Endeksi de 0,97 puan (yüzde 0,02) azalışla 5.189,13 puanla yatay seviyeden günü tamamladı.

Ekim ayında, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,9, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1,9, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 2,3 değer kaybetti.

Böylece, Dow Jones ve Standard & Poor's 500 Endeksleri 3 ay üst üste düşüş kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığının bugün açıklanan verilerine göre, kişisel harcamalar eylülde önceki aya kıyasla yüzde 0,5 yükseldi. Son 3 ayın en hızlı artışını gösteren veriye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,4 artış yönündeydi.

Ancak, olumlu gelen makroekonomik veriye karşın, petrol fiyatlarındaki sert düşüş borsada endeksleri olumsuz etkiledi.

New York borsasının kapandığı saatte, ABD'de Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 4,2 azalışla 46,66 dolardan, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da yüzde 4,3 düşüşle 48,49 dolardan işlem gördü.

Uzmanlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ham petrol üretiminde kesintiye gitme planının uygulanamaması durumunda petrol fiyatlarının daha da düşebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

OPEC'in en büyük ikinci petrol üreticisi Irak, DEAŞ ile mücadeli ettiği için söz konusu plandan muaf tutulmayı talep etmişti. Ayrıca, kartel üyelerinden İran, üzerindeki geçmiş yaptırımlar ve Libya'yla Nijerya da güvenlik sorunlarının petrol üretimlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle plandan muaf tutuluyor.

Kaynak: AA