12. Onkolojik Araştırmalar Çalıştayı

12. Onkolojik Araştırmalar Çalıştayı Eş Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanserle mücadelede çok iyi yanıtlar alınan immunoterapi tedavisinin doğru hastaya uygulanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

12. Onkolojik Araştırmalar Çalıştayı
Türk Onkoloji Grubu Derneği tarafından düzenlenen 12. Onkolojik Araştırmalar Çalıştayı, Antalya’da başladı.

Çalıştay Eş Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, çalıştayda Türkiye’de onkoloji alanındaki çalışmaları ve proje önerilerinin değerlendirileceği 3 gün sürecek bir çalıştay olduğunu kaydetti.

Kanser tedavisinde her gün yeni gelişmelerin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sağlam, “Kemoterapi ve radyasyon onkolojisinde yeni uygulamalar, hedeflenmiş tedaviler, dokulara daha az zarar vererek etkin tedaviler yapabilme noktasında gelişmeler var. İmmunoterapinin (çeşitli ajanlarla uyarılan bağışıklık sisteminin kanser hücreleriyle yaptığı mücadele) radyoterapi ile birlikte kullanımını görüyoruz. Bizimde yavaş yavaş çalışmaya başladığımız immunoterapi ile beraber yeni ajanların çıkmasıyla, bu ajanları ışın tedavisi olan hastalarda da kullanıyoruz. Hastalığın kontrolünde çok daha yüksek yanıtlar elde ediyoruz. Burada en önemli husus şu. İmmunoterapi yeni bir alan etkinliğini görüyoruz ama yan etkilerini çok iyi de bilmediğimiz bir alan” dedi.

"İmmunoterapi doğru hastaya uygulanmalı"

Vücuttaki immun yanıtını tetiklediklerini dile getiren Prof. Dr. Sağlam, “Beraberinde radyasyonla tedavi yapıyoruz. Çok beklenmedik kötü yan etkiler karşımıza gelebiliyor. Özellikle cilt döküntüleri ciddi boyutta olabiliyor. Tüm organlarda ciddi yan etkilerle karşılaşabilir ve hastayı kaybedebiliriz. İmmunoterapi ve radyoterapi önümüzdeki dönemde daha çok kullanılacak. Akciğer tümörlerinde, yaygın metastazlarda, böbrek tümörlerinde sıklığı gün ve gün artarak devam ediyor. Çok iyi yanıtlarla kanser tedavisinde farklı bir boyuta ulaşabiliriz. Hangi hastaya vereceğimizi doğru tespit etmeliyiz, uygun hastaya uygulama yapılmazsa yan etkilerden hastayı kaybedebiliriz” diye konuştu.

"Son dönemlerde erken evreli kanserlerde artış var"

Türkiye’de belirli kanserlerde dönem dönem artışların olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sağlam, “Burada önemli olan son dönemlerde erken evreli kanserlerdeki artış. 40 yaş ve sonrasında mamografi çektirme oranı yükseldikçe meme kanserli hastaları evre 3 olarak görürdük, şimdi evre 1 olarak görüyoruz” dedi.

"2 immunoterapi ilacı Türkiye’de geri ödemeye girmedi"

Türk Onkoloji Grubu ve Onkoloji Grubu Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık ise, kanser tedavisinde cerrahi, radyoterapi ve ilaç tedavisi uygulandığını söyledi.

Cerrahide daha az zararın verildiği döneme geldiklerini aktaran Prof. Dr. Demirkazık, şunları söyledi:

“Hastaya daha az zarar verecek radyoterapi yöntemleri de gelişti. Ama her ikisi de bölgesel tedaviler. Ama kemoterapi ve diğer ilaç tedavileri her yere yayıldığı için kanserle şifa oradaki gelişmelerle olacak. Bu konuda son 10-15 yıl içinde önemli gelişmeler oldu. Hedefe yönelik ilaçların 15 tanesi ruhsatlı, Türkiye’de de kullanıyoruz. Son 2 yıldır bizim de kullandığımız immunoterapi ilaçları var. Bu ilaçların henüz Türkiye’de ruhsatlı olanı yok. Türkiye’de 2 tanesi ruhsat aldı ama geri ödemeye girmedi. Hastalarda yolun bittiği yerde işe yarayan önemli tedaviler olarak niteleyebiliriz.”
Kaynak: İHA