Kültür Ve Turizm Bakanı Avcı Paris'te

Bakan Avcı, UNESCO'da '16. Yüzyılın Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi'ni açtı Bakan Avcı: 'Matrakçı Nasuh’un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatan bu sergide ziyaretçiler, Matrakçı’nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkanı bulacaktır' 'Vefatının 450. yılında Matrakçı Nasuh'u anma münasebetiyle planlanan serginin Saraybosna, Belgrad, İstanbul, Viyana, Tokyo ve Antalya'dan sonra kültür ve sanat şehri Paris'te de sanatseverlerle buluşuyor olması, çok önemli bir değerimizin tanıtılması hususunda önemli bir gelişmedir'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Paris'teki temasları kapsamında Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan '16. Yüzyılın Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi'ni açtı.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneğince (İKASD) projelendirilen, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu, Türkiye’nin UNESCO nezdindeki daimi temsilciliği iş birliğiyle, UNESCO Genel Merkezi’ndeki sergiyi UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ile açan Avcı, yaptığı konuşmada, Dünya Miras Komitesi’nin başkanlık bayrağının Polonya’ya devredilmesinin ardından sanat ve kültürün benzersiz öneme sahip çalışmalarını Paris’te dikkate sunduklarını söyledi.

İki gün önce 'Medeniyetler Arası Mozaik Yolu Keşif Projesi'ni görme fırsatını yakaladıklarını belirten Avcı, bugün de Avrasya ekseninde 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış Matrakçı Nasuh’un çok bölgeli, çok kültürlü sanat, hattatlık ve şairlik yönlerine tanıklık edileceğini anlattı.

Avcı, Matrakçı Nasuh'un tarihin gizli kalmış dehalarından biri olduğuna dikkati çekerek, '16. yüzyılda yaşamış ünlü bir Osmanlı filozofu, matematikçisi ve tarihçisi olan Matrakçı Nasuh, aynı zamanda sporcu, şair, sanatçı, ressam, hattat ve minyatür sanatçısı kimliği ile de rüştünü ispat etmiş mühim bir bilim ve sanat insanıdır.' ifadelerini kullandı.

Avcı, sergiye ilişkin şunları söyledi:

'Matrakçı Nasuh’un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatan bu sergide ziyaretçiler, Matrakçı’nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkanı bulacaktır. Vefatının 450. yılında Matrakçı Nasuh'u anma münasebetiyle planlanan serginin Saraybosna, Belgrad, İstanbul, Viyana, Tokyo ve Antalya’dan sonra kültür ve sanat şehri Paris’te sanatseverlerle buluşuyor olması, çok önemli bir değerimizin tanıtılması hususunda önemli bir gelişmedir.'

Avcı, serginin açılış aşamasındaki katkılarından dolayı UNESCO Genel Direktörü Bokova’ya, serginin küratörlüğünü yapan Beste Gürsu'ya, sergiye katkıda bulunan Nakkaş Sevim Ersoy’la 12 kadın sanatçıya ve projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Yürütme Kuruluna 2017-2021 dönemi için aday olduklarını anımsatan Avcı, Türkiye'nin, Dünya Miras Komitesi üyeliğinin 2017'de sona ereceğini ifade etti.

Avcı, Türkiye'nin en son 2005 yılında Yürütme Kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak, Kasım 2017’deki Yürütme Kurulu üyesi seçimlerine ilişkin şunları kaydetti:

'2011 ve 2013 yıllarında gerçekleştirilen seçimlerde de üyesi olduğumuz Birinci Seçim Grubu’nda dayanışma ruhuyla hareket ederek, adaylığımızı geri çektik. Türkiye’nin, artık 2017-2021 dönemi için Kasım 2017’de gerçekleştirilecek Yürütme Kurulu seçimlerinde, Birinci Seçim Grubu için boşalan üç koltuktan birini devralma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Çok özel birikim ve deneyimlerin sahibi olarak UNESCO’ya nitelikli katkılarda bulunabileceğimize, bölgesel ve küresel iş birliği yönündeki motivasyonumuzun sağladığı artı değerle örgüte ivme kazandıracağımıza inanıyoruz. Bizi destekleyeceğinizi umuyor ve size güveniyoruz.'

- Sergi, 10 Kasım'a kadar gezilebilecek

Küratörlüğünü Beste Gürsu'nun yaptığı, Matrakçı Nasuh'un doğu ve seferlerini anlattığı, 'Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn' ve 'Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve İstol-Belgrad' eserlerinde resmettiği güzergahlardan yapılan seçkinin Nakkaş Sevim Ersoy'un liderliğinde, 12 kadın sanatçı tarafından çini panolara aktarıldığı sergide, Matrakçı’nın beyitlerinden yapılan seçki divani hat levhalara, vasıflarının birkaçı ise modern bir yorumla tuvale aktarıldı.

Tarihin gizli kalmış dehalarından Nasuh’un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatan sergide izleyiciler, Matrakçı’nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkanı bulacak.

10 Kasım'a kadar Paris'te gezilebilecek sergi, aralık ayında Washington'daki 'İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenecek.

- Matrakçı Nasuh

Minyatürcü, hattat, tarihçi, matematikçi Matrakçı Nasuh'un 1480'de Saraybosna'da doğduğu sanılıyor. Matrakçı Nasuh'un, Sultan II. Bayezid döneminin (1481-1512) sonlarına doğru Enderun'da eğitim gördüğü ve sonra matematik eğitimcisi olarak öğrenci yetiştirdiği biliniyor.

Ünlü bir hattat olan Matrakçı Nasuh, divani ve nesih yazı stillerinde değişiklikler yaptı. Sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan 'matrak' adlı sporda ustalığından dolayı 'matrakçı' lakabıyla anılan Nasuh'un, minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu bulunuyor.

Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı dolayısıyla 2013 yılında UNESCO tarafından 'anma ve kutlama yıl dönümleri' kapsamına alınmıştı.

Kaynak: AA