'Honda Türkiye Olarak Hırslıyız Ve İddialıyız'
Honda Türkiye Başkanı Yamasaki: 'İngiltere ve Almanya'nın ardından Honda'nın Avrupa'daki üçüncü büyük pazarı konumundayız' 'Honda Türkiye olarak hırslıyız ve hem motosiklet hem de otomobilde çok iddialıyız. Kendimize koyduğumuz hedef, satış adetlerinde Almanya pazarını geçmek. Mevcutta bu rakam 24 bin ve İngiltere'nin ardından ikinci olmamız aslında kağıt üzerinde garanti gibi' 'En büyük hedefimiz, iç pazarda Civic Sedan satışımızı 20 bine çıkarmak ve toplamda 30 binli rakamları aşarak Honda Türkiye rekorunu kırmak' 'Hükümetin LPG'yi destekleyici kararlar alması için memnuniyetle görüşmek isteriz'
Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki, İngiltere ve Almanya'nın ardından Honda'nın Avrupa'daki üçüncü büyük pazarı konumunda olduklarını belirterek, 'Honda Türkiye olarak hırslıyız ve hem motosiklet hem de otomobilde çok iddialıyız. Kendimize koyduğumuz hedef, satış adetlerinde Almanya pazarını geçmek. Mevcutta bu rakam 24 bin ve İngiltere'nin ardından ikinci olmamız aslında kağıt üzerinde garanti gibi.' dedi.
Yamasaki, 19 yıldır Türkiye'de üretilen Civic Sedan'ın 10. neslinin satışına başlanması dolayısıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, yeni otomobillerinin üretimine 16 Eylül'de başladıklarını söyledi.
Günde 106 Civic Sedan ürettiklerini ve üretime 800 kişiyle tek vardiya olarak başladıklarını belirten Yamasaki, ikinci vardiyaya geçişte ihracat pazarlarından gelecek talebin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Yamasaki, planlamaları doğrultusunda 2017'de ikinci vardiyaya geçeceklerine inandıklarını, bu sayede toplam çalışan sayısının da bin 360'ı geçeceğini ifade ederek, böylece mevcut 50 binlik kapasitelerini tam kullanabilecek çalışan sayısına ulaşacaklarını anlattı.
Daha şimdiden 200 yeni çalışanın aralarına katıldığı bilgisini veren Yamasaki, 'Önümüzdeki birkaç gün içerisinde 100 arkadaşımız daha bizimle olacak. İkinci vardiyayla üretimimizi ayda 4 bin-4 bin 500'e çıkartacağız. En büyük hedefimiz, iç pazarda Civic Sedan satışımızı 20 bine çıkarmak ve toplamda 30 binli rakamları aşarak Honda Türkiye rekorunu kırmak.' diye konuştu.
Yamasaki, mevcutta Civic Sedan üretiminde yerlilik oranının yüzde 40 seviyelerinde bulunduğunu aktararak, şunları söyledi:
'İlk etapta yüzde 40 olan yerlilik oranını gelecekte yüzde 60'lı rakamlara çıkarmayı amaçlıyoruz. Bunu çok olası görüyoruz. Zaten yeni Civic ailesi ortak platform kullanıyor ve bu nedenle pek çok ortak parça kullanımı söz konusu. Türk otomotiv tedarik sanayisinden İngiltere'ye parça ihracatının başladığını mutlulukla söyleyebiliriz ve bunun artacağına inanıyoruz. Honda Türkiye, İngiltere ve Almanya'nın ardından Honda'nın Avrupa'daki üçüncü büyük pazarı konumunda. Honda, Avrupa geneli için 200 bin adetlik satış hedefine sahip. Bu hedef doğrultusunda Honda Türkiye de en önemli pazar olmayı sürdürüyor. Honda Türkiye olarak hırslıyız ve hem motosiklet hem de otomobilde çok iddialıyız. Kendimize koyduğumuz hedef, satış adetlerinde Almanya pazarını geçmek. Mevcutta bu rakam 24 bin ve İngiltere'nin ardından ikinci olmamız aslında kağıt üzerinde garanti gibi.'
- 'Fiziki koşullar 100-140 binlik kapasiteye çıkmaya uygun'
Hideto Yamasaki, talepler doğrultusunda ikinci vardiyanın öne çekilebileceğinden bahsederek, ikinci vardiyaya geçildiğinde ilk etapta 35 binlik üretim gerçekleştirileceğini, sonrasında ise 50 binlik toplam kapasitenin kullanılacağını bildirdi.
İkinci vardiyaya, karar alındığı andan itibaren 6 ay sonra geçilebileceğini belirten Yamasaki, 'İkinci vardiyaya geçişin personel dışında özel bir maliyeti yok. Mevcutta 950 kişiye ulaştık ve ikinci vardiyaya geçtiğimizde rakam bin 367 kişi olacak. Bünyemizde yaklaşık 200 beyaz yaka, 40-50 kişilik mühendis bulunuyor. Bu mühendislerin 13'ü Japon.' dedi.
Yamasaki, Honda Türkiye'nin ilk hedefinin 50 binlik kapasitelerinin tamamını kullanmak olduğunu aktararak, 2008'de 70 binlik kapasiteye çıkma kararı aldıklarını, bunun için 20 milyon dolarlık yatırım yapılacağını ifade etti.
Honda Türkiye Fabrikası'nın fiziki koşullarının 100-140 binlik kapasiteye çıkmaya uygun olduğunu anlatan Yamasaki, 'Yeni Civic Sedan için Paris'te çok olumlu tepkiler alındı. Talep olacağını düşünüyoruz ve planımızı bu doğrultuda revize edebiliriz.' şeklinde konuştu.
Yamasaki, Brexit özelinde Honda Global'in özel bir planı bulunmadığına da değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:
'2 yıllık plana göre yeni yatırım değerlendirilebilir. Honda Global, Brexit konusunda Türkiye fabrikasını koz olarak kullanır mı? Brexit'te tartışılan konu yüzde 10'luk gümrük vergisi. Görüşmeler de bunun etrafında dolaşıyordur. Pound zaten Brexit sürecinde yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. Mevcut şartlarda belki yüzde 10'luk gümrük vergisinin konuşulmasına bile gerek kalmayabilir. Bu 2-2,5 yıllık bir süreç. Honda'nın global olarak 6 milyonluk kapasitesi mevcut ve halihazırda yüzde 10 gibi bir atıl kapasite söz konusu. Yeni yatırım için öncelikle bunun dolması gerekmekte.'
İngiltere'de 250 binlik üretim kapasitesi olduğunu ancak bunun 140 bine düşürüldüğünü belirten Yamasaki, Civic HB'nin burada üretildiğini, Kuzey Amerika da dahil tüm dünyaya İngiltere'den ihraç edildiğini kaydetti.
Yamasaki, Honda Global'in, İngiltere fabrikasının operasyonlarını sürdürmek için çaba sarf edeceğinden bahsederek, 'Japonya da dahil olmak üzere farklı ülkelerden tedarikçilerin İngiltere'de bize destek olmak adına yatırım yapıp bize üretim yapmalarını istedik. Bunlar da dikkate alınacaktır.' ifadelerini kullandı.
- 'Türkiye, dünyanın en büyük LPG pazarları arasında'
Honda Türkiye Başkanı Yamasaki, Civic Sedan'ın sağdan direksiyonlusu için yatırım yapılabileceğini, 1.5 turbo ve dizelin de bunu destekleyeceğini dile getirdi.
Civic Sedan'ın dünya genelinde 12 farklı fabrikada üretildiğini anlatan Yamasaki, Türkiye'nin üretiminin, Avrupa'nın tamamı, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika'yı kapsadığını ve Honda'nın bugüne kadar Türkiye'de 500 milyon dolar yatırım yaptığını kaydetti.
Yamasaki, Türkiye'de LPG'li araç piyasasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, şunları söyledi:
'LPG, Türkiye'ye özel bir proje. LPG'li Civic Sedan satmaya 2012'de başladık. İlk planlamamızda satışların sadece yüzde 35'ini oluşturur diye bekliyorduk ama üretimini tamamladığımız Civic Sedan'da oran en son yüzde 70'lerdeydi. Yeni Civic Sedan'da LPG oranının 55-60'larda olmasını bekliyoruz. BRC markasıyla çalışıyoruz. Kendilerinden hazır kit geliyor ve montajı fabrikamızdaki hatlarda yapılıyor. Yeni Civic Sedan'ın orijinal gösterge panelinde LPG göstergesi de bulunuyor. Bu modelde ilk kez geliştirme süreçlerine dahil olduk ve kendi pazar ihtiyaçlarımıza göre otomobil hazırlanmasını sağladık. Ayrıca üretim aşamalarında maliyet düşüren veya kalite artıran önerilerimizi de sürekli paylaşıyoruz.'
Dünyanın en büyük LPG pazarlarının, Polonya, Kore ve Türkiye olduğunu vurgulayan Yamasaki, LPG'yle ilgili negatif algının, özellikle 2. el pazarındaki kalitesiz operasyonlar nedeniyle oluştuğunu ifade etti.
Yamasaki, LPG'nin doğru ve güvenli uygulandığında hiçbir sıkıntı yaşanmadığını gördüklerini belirterek, 'Hükümetin LPG'yi destekleyici kararlar alması için memnuniyetle görüşmek isteriz. İyi havalandırılmış her otoparkta LPG güvenlidir.' diye konuştu.
Civic Sedan'da LPG fiyat farkının 5 bin 600 TL olduğu bilgisini veren Yamasaki, alım sırasındaki maliyet farkı dikkate alındığında farklı kullanım süresi ve kilometrelerde, dizel motorun hiçbir zaman LPG'nin maliyet avantajını yakalayamadığını söyledi.
- 'Yıl sonuna kadar yaklaşık 6 bin satış hedefliyoruz'
Yamasaki, 2008 ve 2009'da yılda 50 bin otomobil ürettiklerini, en büyük talebin ise Rusya'dan geldiğini belirterek, 'Rusya'ya güvenerek yatırım planları yaptık ama güvenemeyeceğimizi gördük.' dedi.
Mevcut iç pazar rakamlarında Civic Sedan için öngörülen 20 bin rakamının dizel motor hariç olduğuna dikkati çeken Yamasaki, yıl sonuna kadar yaklaşık 6 binlik Civic Sedan satışı hedeflediklerini, filo stratejilerinin yüzde 15-20 seviyelerinde bulunduğunu bildirdi.
Yamasaki, konuşmasında vergilendirme konusuna da değinerek, şunları kaydetti:
'Silindir hacmine göre vergilendirme bizce günümüz şartlarına uygun değil. Artık büyük motorlarla da emisyon normlarını yerine getirebiliyoruz. Yeni yaklaşımları destekliyoruz. Herkesin dediği gibi mevcut hibrit avantajı sadece 1 model için cazip görünebilir ama diğer konularda da benzer adımların atılacağını umuyoruz. Fabrikamızda 1.0 litre 3 silindirli motor da üretiyoruz Avrupa için ama Türkiye’deki vergi sistemi ürüne bir avantaj sağlamadığı için iç pazara sunmuyoruz.'
Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki, ikinci modelin ne olabileceği konusuna zamanı geldiğinde bakacaklarını da sözlerine ekledi.
- Yeni Honda Civic Sedan
Temeli 1996'da atılan ve ilk modelini 1997'de üretmeye başlayan Honda Türkiye Fabrikası'nın bantlarından inen yeni Honda Civic Sedan, Premium, Elegance ve Executive adlı üç farklı donanım seviyesiyle satışa sunuldu.
Civic Sedan, ilk etapta 125 HP üreten 1.6 litrelik benzinli motorla sunulurken, LPG'li seçenekle de satın alınabilecek. Yeni Civic Sedan'da manuel şanzımanın yanı sıra tamamen yenilenen CVT teknolojili otomatik şanzıman da tercih edilebiliyor.
LPG seçeneğinin yanı sıra dünyada 4 farklı motor opsiyonuyla Civic üretimi yapan tek fabrika olma unvanına sahip olan Honda Türkiye Fabrikası'nda, ilerleyen zamanlarda 1.5 litre benzinli turbo ve 1.6 litre dizel motor seçenekleri eklenecek.
Global platform kullanılarak üretilen yeni Civic Sedan 75 bin 740 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Yeni Civic Sedan'dan yıl sonuna kadar 2,5 ayda 6 bin 500 satılması hedefleniyor.
Kaynak: AA
Yamasaki, 19 yıldır Türkiye'de üretilen Civic Sedan'ın 10. neslinin satışına başlanması dolayısıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, yeni otomobillerinin üretimine 16 Eylül'de başladıklarını söyledi.
Günde 106 Civic Sedan ürettiklerini ve üretime 800 kişiyle tek vardiya olarak başladıklarını belirten Yamasaki, ikinci vardiyaya geçişte ihracat pazarlarından gelecek talebin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Yamasaki, planlamaları doğrultusunda 2017'de ikinci vardiyaya geçeceklerine inandıklarını, bu sayede toplam çalışan sayısının da bin 360'ı geçeceğini ifade ederek, böylece mevcut 50 binlik kapasitelerini tam kullanabilecek çalışan sayısına ulaşacaklarını anlattı.
Daha şimdiden 200 yeni çalışanın aralarına katıldığı bilgisini veren Yamasaki, 'Önümüzdeki birkaç gün içerisinde 100 arkadaşımız daha bizimle olacak. İkinci vardiyayla üretimimizi ayda 4 bin-4 bin 500'e çıkartacağız. En büyük hedefimiz, iç pazarda Civic Sedan satışımızı 20 bine çıkarmak ve toplamda 30 binli rakamları aşarak Honda Türkiye rekorunu kırmak.' diye konuştu.
Yamasaki, mevcutta Civic Sedan üretiminde yerlilik oranının yüzde 40 seviyelerinde bulunduğunu aktararak, şunları söyledi:
'İlk etapta yüzde 40 olan yerlilik oranını gelecekte yüzde 60'lı rakamlara çıkarmayı amaçlıyoruz. Bunu çok olası görüyoruz. Zaten yeni Civic ailesi ortak platform kullanıyor ve bu nedenle pek çok ortak parça kullanımı söz konusu. Türk otomotiv tedarik sanayisinden İngiltere'ye parça ihracatının başladığını mutlulukla söyleyebiliriz ve bunun artacağına inanıyoruz. Honda Türkiye, İngiltere ve Almanya'nın ardından Honda'nın Avrupa'daki üçüncü büyük pazarı konumunda. Honda, Avrupa geneli için 200 bin adetlik satış hedefine sahip. Bu hedef doğrultusunda Honda Türkiye de en önemli pazar olmayı sürdürüyor. Honda Türkiye olarak hırslıyız ve hem motosiklet hem de otomobilde çok iddialıyız. Kendimize koyduğumuz hedef, satış adetlerinde Almanya pazarını geçmek. Mevcutta bu rakam 24 bin ve İngiltere'nin ardından ikinci olmamız aslında kağıt üzerinde garanti gibi.'
- 'Fiziki koşullar 100-140 binlik kapasiteye çıkmaya uygun'
Hideto Yamasaki, talepler doğrultusunda ikinci vardiyanın öne çekilebileceğinden bahsederek, ikinci vardiyaya geçildiğinde ilk etapta 35 binlik üretim gerçekleştirileceğini, sonrasında ise 50 binlik toplam kapasitenin kullanılacağını bildirdi.
İkinci vardiyaya, karar alındığı andan itibaren 6 ay sonra geçilebileceğini belirten Yamasaki, 'İkinci vardiyaya geçişin personel dışında özel bir maliyeti yok. Mevcutta 950 kişiye ulaştık ve ikinci vardiyaya geçtiğimizde rakam bin 367 kişi olacak. Bünyemizde yaklaşık 200 beyaz yaka, 40-50 kişilik mühendis bulunuyor. Bu mühendislerin 13'ü Japon.' dedi.
Yamasaki, Honda Türkiye'nin ilk hedefinin 50 binlik kapasitelerinin tamamını kullanmak olduğunu aktararak, 2008'de 70 binlik kapasiteye çıkma kararı aldıklarını, bunun için 20 milyon dolarlık yatırım yapılacağını ifade etti.
Honda Türkiye Fabrikası'nın fiziki koşullarının 100-140 binlik kapasiteye çıkmaya uygun olduğunu anlatan Yamasaki, 'Yeni Civic Sedan için Paris'te çok olumlu tepkiler alındı. Talep olacağını düşünüyoruz ve planımızı bu doğrultuda revize edebiliriz.' şeklinde konuştu.
Yamasaki, Brexit özelinde Honda Global'in özel bir planı bulunmadığına da değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:
'2 yıllık plana göre yeni yatırım değerlendirilebilir. Honda Global, Brexit konusunda Türkiye fabrikasını koz olarak kullanır mı? Brexit'te tartışılan konu yüzde 10'luk gümrük vergisi. Görüşmeler de bunun etrafında dolaşıyordur. Pound zaten Brexit sürecinde yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. Mevcut şartlarda belki yüzde 10'luk gümrük vergisinin konuşulmasına bile gerek kalmayabilir. Bu 2-2,5 yıllık bir süreç. Honda'nın global olarak 6 milyonluk kapasitesi mevcut ve halihazırda yüzde 10 gibi bir atıl kapasite söz konusu. Yeni yatırım için öncelikle bunun dolması gerekmekte.'
İngiltere'de 250 binlik üretim kapasitesi olduğunu ancak bunun 140 bine düşürüldüğünü belirten Yamasaki, Civic HB'nin burada üretildiğini, Kuzey Amerika da dahil tüm dünyaya İngiltere'den ihraç edildiğini kaydetti.
Yamasaki, Honda Global'in, İngiltere fabrikasının operasyonlarını sürdürmek için çaba sarf edeceğinden bahsederek, 'Japonya da dahil olmak üzere farklı ülkelerden tedarikçilerin İngiltere'de bize destek olmak adına yatırım yapıp bize üretim yapmalarını istedik. Bunlar da dikkate alınacaktır.' ifadelerini kullandı.
- 'Türkiye, dünyanın en büyük LPG pazarları arasında'
Honda Türkiye Başkanı Yamasaki, Civic Sedan'ın sağdan direksiyonlusu için yatırım yapılabileceğini, 1.5 turbo ve dizelin de bunu destekleyeceğini dile getirdi.
Civic Sedan'ın dünya genelinde 12 farklı fabrikada üretildiğini anlatan Yamasaki, Türkiye'nin üretiminin, Avrupa'nın tamamı, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika'yı kapsadığını ve Honda'nın bugüne kadar Türkiye'de 500 milyon dolar yatırım yaptığını kaydetti.
Yamasaki, Türkiye'de LPG'li araç piyasasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, şunları söyledi:
'LPG, Türkiye'ye özel bir proje. LPG'li Civic Sedan satmaya 2012'de başladık. İlk planlamamızda satışların sadece yüzde 35'ini oluşturur diye bekliyorduk ama üretimini tamamladığımız Civic Sedan'da oran en son yüzde 70'lerdeydi. Yeni Civic Sedan'da LPG oranının 55-60'larda olmasını bekliyoruz. BRC markasıyla çalışıyoruz. Kendilerinden hazır kit geliyor ve montajı fabrikamızdaki hatlarda yapılıyor. Yeni Civic Sedan'ın orijinal gösterge panelinde LPG göstergesi de bulunuyor. Bu modelde ilk kez geliştirme süreçlerine dahil olduk ve kendi pazar ihtiyaçlarımıza göre otomobil hazırlanmasını sağladık. Ayrıca üretim aşamalarında maliyet düşüren veya kalite artıran önerilerimizi de sürekli paylaşıyoruz.'
Dünyanın en büyük LPG pazarlarının, Polonya, Kore ve Türkiye olduğunu vurgulayan Yamasaki, LPG'yle ilgili negatif algının, özellikle 2. el pazarındaki kalitesiz operasyonlar nedeniyle oluştuğunu ifade etti.
Yamasaki, LPG'nin doğru ve güvenli uygulandığında hiçbir sıkıntı yaşanmadığını gördüklerini belirterek, 'Hükümetin LPG'yi destekleyici kararlar alması için memnuniyetle görüşmek isteriz. İyi havalandırılmış her otoparkta LPG güvenlidir.' diye konuştu.
Civic Sedan'da LPG fiyat farkının 5 bin 600 TL olduğu bilgisini veren Yamasaki, alım sırasındaki maliyet farkı dikkate alındığında farklı kullanım süresi ve kilometrelerde, dizel motorun hiçbir zaman LPG'nin maliyet avantajını yakalayamadığını söyledi.
- 'Yıl sonuna kadar yaklaşık 6 bin satış hedefliyoruz'
Yamasaki, 2008 ve 2009'da yılda 50 bin otomobil ürettiklerini, en büyük talebin ise Rusya'dan geldiğini belirterek, 'Rusya'ya güvenerek yatırım planları yaptık ama güvenemeyeceğimizi gördük.' dedi.
Mevcut iç pazar rakamlarında Civic Sedan için öngörülen 20 bin rakamının dizel motor hariç olduğuna dikkati çeken Yamasaki, yıl sonuna kadar yaklaşık 6 binlik Civic Sedan satışı hedeflediklerini, filo stratejilerinin yüzde 15-20 seviyelerinde bulunduğunu bildirdi.
Yamasaki, konuşmasında vergilendirme konusuna da değinerek, şunları kaydetti:
'Silindir hacmine göre vergilendirme bizce günümüz şartlarına uygun değil. Artık büyük motorlarla da emisyon normlarını yerine getirebiliyoruz. Yeni yaklaşımları destekliyoruz. Herkesin dediği gibi mevcut hibrit avantajı sadece 1 model için cazip görünebilir ama diğer konularda da benzer adımların atılacağını umuyoruz. Fabrikamızda 1.0 litre 3 silindirli motor da üretiyoruz Avrupa için ama Türkiye’deki vergi sistemi ürüne bir avantaj sağlamadığı için iç pazara sunmuyoruz.'
Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki, ikinci modelin ne olabileceği konusuna zamanı geldiğinde bakacaklarını da sözlerine ekledi.
- Yeni Honda Civic Sedan
Temeli 1996'da atılan ve ilk modelini 1997'de üretmeye başlayan Honda Türkiye Fabrikası'nın bantlarından inen yeni Honda Civic Sedan, Premium, Elegance ve Executive adlı üç farklı donanım seviyesiyle satışa sunuldu.
Civic Sedan, ilk etapta 125 HP üreten 1.6 litrelik benzinli motorla sunulurken, LPG'li seçenekle de satın alınabilecek. Yeni Civic Sedan'da manuel şanzımanın yanı sıra tamamen yenilenen CVT teknolojili otomatik şanzıman da tercih edilebiliyor.
LPG seçeneğinin yanı sıra dünyada 4 farklı motor opsiyonuyla Civic üretimi yapan tek fabrika olma unvanına sahip olan Honda Türkiye Fabrikası'nda, ilerleyen zamanlarda 1.5 litre benzinli turbo ve 1.6 litre dizel motor seçenekleri eklenecek.
Global platform kullanılarak üretilen yeni Civic Sedan 75 bin 740 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Yeni Civic Sedan'dan yıl sonuna kadar 2,5 ayda 6 bin 500 satılması hedefleniyor.