Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması

'Pek çok çeşit başkanlık sistemi var. Bunlar o ülkelerin durumuna göre, tercihlerine göre uygulanıyor. Türkiye de kendi dinamiklerini, kendi yapısını dikkate almak suretiyle bütün bu örneklerden de istifade ederek en iyisini, en doğrusunu yapmak istiyor' 'Sayın Bahçeli'nin konuşmasını canlı dinledim ve yazılı metinden de bir kez daha okudum. Benim anladığım şu, Sayın Bahçeli, başkanlık sistemi tartışmalarının Türkiye'nin gündeminden çıkarılmasını istiyor. Bunun yolu, bu işi halka sormaktır' '(FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi) Dosyadaki deliller açısından baktığınızda delil yönünden de herhangi bir tereddüt burada yok'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Pek çok çeşit başkanlık sistemi var. Bunlar o ülkelerin durumuna göre, tercihlerine göre uygulanıyor. Türkiye de kendi dinamiklerini, kendi yapısını dikkate almak suretiyle bütün bu örneklerden de istifade ederek en iyisini, en doğrusunu yapmak istiyor.' dedi.

Bozdağ, Kanal 24 televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemine ilişkin Bozdağ, 'Şüphe yok, bizim baştan beri söylediğimiz başkanlık sistemi, eksiksiz başkanlık sistemidir. Türkiye tipi bir başkanlık sistemi. Çünkü pek çok çeşit Başkanlık sistemi var. Bunlar o ülkelerin durumuna göre, tercihlerine göre uygulanıyor. Türkiye de kendi dinamiklerini, kendi yapısını dikkate almak suretiyle bütün bu örneklerden de istifade ederek en iyisini, en doğrusunu yapmak istiyor.' diye konuştu.

Türkiye'nin eninde sonunda başkanlık sistemine geçeceğini ifade eden Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmalarının artık gündemin dışına atılması gerektiğini, bunun yolunun da konunun Meclis'e gelmesi olduğunu dile getirdi.

- 'Yolu bu işi halka sormaktır'

Adalet Bakanı Bozdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarına ilişkin ise şunları kaydetti:

'Sayın Bahçeli'nin konuşmasını canlı dinledim ve yazılı metinden de bir kez daha okudum. Benim anladığım şu; Sayın Bahçeli Başkanlık sistemi tartışmalarının Türkiye’nin gündeminden çıkarılmasını istiyor. Bunun yolu bu işi halka sormaktır. Meclis'teki oylamanın bu tartışmayı bitirmeyeceği çok aşikardır. AK Parti'nin gücü zaten buna yetmiyor. MHP’nin milletvekillerinden bazıları ya da tamamı buna oy vermediği takdirde halka gidilmeyeceği çok açık. O zaman Sayın Bahçeli zaten bunu görerek niye Meclis'e getirin diye çağrı yapsın? Meclis'e gelmesinin bir anlamı yok. 'Meclis'e gelsin, biz 330’u da sağlayalım, bunu halkımıza da soralım, halkımız buna evet derse mesele biter. Yok, hayır derse yine biter. O zaman da AK Parti bu defteri kapatır, yoluna devam eder.' Sayın Bahçeli'nin Meclis sürecinde buna destek olacağı konusunda benim bir algım oluştu. Başkaları başka değerlendirebilir. Aksi takdirde bu çağrının bir anlamı yok.'

MHP'nin sürece destek verme ihtimalinin ortaya çıktığını ifade eden Bozdağ, MHP ile konunun görüşülmesinde fayda olacağını düşündüğünü ve bu konuda da kararı partilerinin vereceğini dile getirdi.

Referandumun ne zaman yapılabileceğinin sorulması üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

'Bu konu partiler arasında. Meclis aşaması geçtikten sonra halk oyuna gidiyor. Eskiden 90 gündü, biz yasayı değiştirerek bunu 60 güne indirdik. Eğer parlamento bunu gündemine alır, hemen karar verirse çok hızla girer, baharı bile beklemez. 2017 gelmeden yetişmesi biraz zor görünüyor takvime baktığımızda. Çünkü Meclis'teki yasalaşma süreci var, şu anda da önümüzde yaklaşık 2,5 ay gibi bir süre var ama 2017'nin içerisinde bahara da gitmeden bu yapılabilir. Yeter ki Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti bu işin parlamentodan çıkmasının tarihi konusunda anlaşsın. İki parti bu konuda anlaştığı zaman referandumu göreceğiz. Anlaşılmazsa bu bir tartışma olarak kalacaktır.'

Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmaları kapsamında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından incelemelerin sürdüğünü, bazı hakim ve savcıların görevden uzaklaştırıldığını, bazılarının da göreve iade edildiğini bildirdi.

- 'Yeni deliller var'

FETÖ elebaşı Gülen'in 15 Temmuz darbe teşebbüsünün planlayıcısı sevk ve idarecisi olduğu konusunda herhangi bir tereddütleri olmadığını vurgulayan Bozdağ, Gülen'in iadesi için yeterli delilin bulunduğuna dikkat çekti. Bozdağ, ABD'de yapacakları iade görüşmelerine ilişkin şunları kaydetti:

'Çantamızda Fethullah Gülen’in Türkiye'ye iade süreci ve iadesi olacaktır. Fethullah Gülen’in 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün planlayıcısı, sevk ve idarecisi olduğu konusunda bizim herhangi bir tereddüdümüz yok Türkiye olarak. Esasında 79 milyon Türk halkının da bir tereddüdü yok. Dosyadaki deliller açısından baktığınızda delil yönünden de herhangi bir tereddüt burada yok. Pek çok iade talebinde daha doğrusu geçici tutuklama talebinde bulunduğumuzda eklediğimiz delillerin dışında yeni deliller de var. Ama bizim kanaatimize göre dosyada iadesi için yeteri kadar delil var.

Yani Fethullah Gülen’in bu işin sevk ve idarecisi olduğu ve Fethullahçı Terör Örgütünce onun talimatı doğrultusunda bu darbe teşebbüsünün gerçekleştiği konusunda bilinen gerçeği teyit eden pek çok delil var ve bunlar bu olayı tartışmasız hale getiriyor.'
Kaynak: AA