Eylül Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (3)

TİM Başkanı Büyükekşi: 'Bayram tatili etkisine rağmen gelen ihracat rakamı bir başarı olarak algılanmalı. Bu yıl eylül ayında çalışma günü başına gerçekleştirilen ihracat 2016’nın en iyi performansı olarak karşımıza çıkıyor' 'Bayramın ilk günü geçen seneki gibi Perşembe gününe denk gelseydi, bu ay ihracatımız yüzde 9 artış kaydedecekti. 2016’nın kalan 3 ayında bu performansla devam edersek 150 milyar dolar ihracatı rahatlıkla yakalayabiliriz'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kurban Bayramı tatilinin etkisine rağmen gelen ihracat rakamının bir başarı olarak algılanması gerektiğini belirterek, 'Bu yıl eylül ayında çalışma günü başına gerçekleştirilen ihracat 2016’nın en iyi performansı olarak karşımıza çıkıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ihracatın eylül ayında artış kaydedememesinin ana sebebinin 9 günlük Kurban Bayramı tatili olduğunu belirterek, 'Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı perşembe günü başlarken bu yıl pazartesi günü başladı. 9 günlük bir Kurban Bayramı tatili yaşadık. Hafta sonlarını da dahil edersek ayın yüzde 40’ını tatil ile geçirdik. Buna rağmen ihracat değeri oldukça tatmin edici. Bayramın ilk günü geçen seneki gibi Perşembe gününe denk gelseydi, bu ay ihracatımız yüzde 9 artış kaydedecekti. 2016’nın kalan 3 ayında bu performansla devam edersek 150 milyar dolar ihracatı rahatlıkla yakalayabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Bayram tatili etkisine rağmen gelen ihracat rakamının bir başarı olarak algılanması gerektiğini kaydeden Büyükekşi, bu yılın eylül ayında çalışma günü başına gerçekleştirilen ihracatın 2016’nın en iyi performansı olduğuna dikkati çekti.

Büyükekşi, ocak ayında çalışma günü başına günlük ihracat 366 milyon dolar iken eylülde bu rakamın 479 milyon dolar olduğunu ifade ederek, 'Aylık ihracat rakamının detaylarına indiğimizde ağustos ve eylülde ihracatımızda yönün yukarı döndüğünü net olarak söyleyebiliriz. İhracat fiyatlarındaki gerilemenin son bulmasını bekliyoruz. Aynı zamanda çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da çözülmesiyle, ihracatımızın istikrarlı bir şekilde artış trendi içerisine girmesini öngörüyoruz. Örneğin Rusya’ya ocakta çalışma günü başına 3,8 milyon dolar ihracat yapılmışken eylülde bu rakam iki kata yakın artarak 6,5 milyon dolar oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

- 'Ülkemiz başarılı bir ihracat grafiği sergiliyor'

Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi Türkiye'ye yönelik saldırıların çok farklı mecralar üzerinden yürütüldüğünü belirterek, bunlardan birinin de ekonomi olduğunu, ancak bu ülkenin ihracatçılarının, tüm gayreti ile özellikle ekonomiye yönelik bu saldırıları bertaraf etmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü kaydetti.

Dünya ticaretinin seyrine de değinen Büyükekşi, 'Dünya ticaretindeki daralma devam ediyor. 2016 yılı temmuz ayında dünya toplam ticareti yüzde 5,4 daralma ile 8,4 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 2015’te bu rakam 8,9 trilyon dolar idi. Bunların yanında İngiltere’nin ihracatında temmuzda yüzde 11,7 Çin’in ihracatında yüzde 7,3 ve ABD’nin ihracatında yüzde 6,4 düşüş gerçekleşti. Ülkemiz ise her şeye rağmen başarılı bir ihracat grafiği sergiliyor.” ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, 22 Eylül’de OECD’nin 2016 yılı küresel ticaret büyüme beklentisini düşürmesinden sonra Dünya Ticaret Örgütü'nün de 2016 küresel ticaretteki büyüme tahminlerini sert bir şekilde aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,8’den yüzde 1,7’ye düşürdüğünü anımsatarak, şunları kaydetti:

'Biz TİM ve ihracatçı birlikleri olarak şunu gururla söylüyoruz ki ihracatta pek çok ülkeden daha ilerideyiz. 2015 yılına kıyasla cari açığımızda da gözle görülür bir düşüş var. Türkiye büyümeye ve kalkınmaya devam ediyor ve edecek. 2016 yılı ihracatçılar için gelecek dönemlere ışık tutacak bir yıl olacak. TİM olarak, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmadan oluşan dört temel prensip çerçevesinde ihracatımızı ve dolayısıyla ekonomimizi güçlendirmek için durmadan çalışıyoruz. Ekim ayında bu çerçevedeki çalışmalarımıza hız kazandıracağız. 7-9 Ekim tarihleri arasında gençleri geleceğin enerji kaynaklarıyla çalışan araçları üretmeye teşvik eden ‘Shell Eco-marathon’ etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Ardından, 20-23 Ekim tarihleri arasında endüstriyel tasarım, moda tasarımı ve görsel iletişim tasarımı alanlarına yönelik Türkiye Tasarım Haftası’nı düzenleyeceğiz. Son olarak 27-28 Ekim’de inovasyon meşalesini Adana’da yakacağız. İnovasyon kültürünü Anadolu’ya yaymayı hedeflediğimiz bu etkinliğimizde, inovasyon odaklı konferans, sergi ve atölye çalışmaları düzenleyeceğiz.”

Türkiye'nin rotasını cumhuriyetin 100. yılına çevirdiklerini anlatan Büyükekşi, '2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, dünya ticaretinden ise yüzde 1,5 pay almayı hedefliyoruz. Son açıklanan verilere göre bu oranı, yüzde 0,9’a çıkarmayı başardık. Bundan sonra da hükümetimizin yapacağı yeni düzenlemeler ve Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmayla yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, Türkiye’nin ekonomisine, ihracatına ve demokrasisine olan inancı, gerçekleştirdikleri yurt dışı ziyaretlerde de hissettiklerini aktararak, 'Hain darbe girişimi sonrası Bakanlarımız, AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerimiz, STK temsilcilerimiz ve firma temsilcilerimiz ile ülkemizde yaşanan gerçekleri yurt dışındaki muhataplarımıza anlatmaya devam ediyoruz. Ağustos’ta Danimarka, Polonya, Romanya, Hollanda ve İtalya, eylülde ise İngiltere, Kuveyt, Katar ve Lüksemburg’u ziyaret ettik. Haftaya Suudi Arabistan’a gideceğiz. Gittiğimiz tüm ülkeler ülkemizin büyüme ve ihracat verileri hakkında çok olumlu görüşler dile getirerek demokrasiyi savunan Türk milletini tebrik ediyor.” dedi.

(Son)
Kaynak: AA