Tunuslu İnsan Hakları Savunucusunun Mısır'a Girişi Engellendi

Tunuslu insan hakları savunucusu Karami, Kahire Uluslararası Havalimanı'nda bir gece tutulduktan sonra ülkesine gönderildi

Tunuslu yazar Emel Karami’nin Kahire Uluslararası Havalimanı'nda bir gece tutulduktan sonra dün ülkesine gönderildiği ortaya çıktı.

Emel Karami, Facebook hesabından "Kahire Havaalanı’nda güvenlik görevlileri tarafından tutuluşum" başlıklı bir mesaj atarak yaşadıklarını anlattı. Karami, Mısır’a girişinin engellemesinin vize nedeniyle olmasının ihtimal dışı olduğunu dile getirerek, asıl gerekçenin bu ülkede yayın yapan Şuruk Gazetesi’nde insan hakları ile ilgili yazmış olduğu yazılar olabileceğini söyledi. Karami ayrıca Mısır güvenlik birimlerinin, yazılarını "Mısır halkını ayaklanmaya teşvik" şeklinde yorumlamış olabileceğine dikkati çekti.

Mısır Yolsuzlukla Mücadele Kurumu basın bürosu tarafından da konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada Karami’nin Kahire Uluslararası Havaalanı’nda saatlerce tutulduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Emel Karami, kurumun mütevelli heyeti üyesidir. İskenderiye Kütüphanesi tarafından düzenlenen "şiddet ve terörle mücadele" konferansına çağrılmış olan 250 uzman davetliden birisiydi. Havaalanında tutulduktan sonra Karami bize, "beni küçük düşürdüler ve bana terörist muamelesi yaptılar" şeklinde kısa ve özet bir mesaj göndermiştir."

Tunus Dışişleri Bakanlığı’nın Mısırlı yetkililerle irtibata geçtiği ve Mısır makamlarından açıklama talep ettiği öğrenildi. Mısırlı yetkililer konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Karami, İskenderiye Kütüphanesi’nin El Ezher Üniversitesi ile ortaklaşa organize ettiği, 3-5 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlenen "şiddet ve terörle mücadele" başlıklı konferansın davetlileri arasındaydı.
Kaynak: AA