İhracat Yüzde 8,7 Geriledi

Aralık ayı ihracatı 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 12 düşüşle 11 milyar 535 milyon dolar oldu. Aralık ayında en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi bir milyar 850 milyon dolarla gerçekleştirirken, bunu hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

İhracat  Yüzde 8,7 Geriledi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 Aralık ayı ve son 12 aylık ihracat verilerini Ankara’da Ekonomi Bakanlığı’nda açıkladı.

TİM verilerine göre, Aralık ayında ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düşüşle 11 milyar 535 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aralık ayında en fazla ihracata imza atan sektörler ise sırasıyla bir milyar 850 milyon dolarla otomotiv, bir milyar 393 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile bir milyar 270 milyon dolarla kimyevi maddeler oldu.

Aralık ayında ülke gruplarına göre ihracatta ilk sırayı yüzde 46 pay ve 5 milyar 349 milyon dolar ile Avrupa Birliği, ikinci sırayı da yüzde 19 pay ve 2 milyar 132 milyon dolar ile Yakın ve Ortadoğu ülkeleri aldı. Yine aynı dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, ABD ve Fransa oldu. Yine bu dönemde Şili’ye yüzde 67, Sudan’a yüzde 62, Gana’ya ve Peru’ya yüzde 57 oranlarındaki yüksek ihracat artışları dikkat çekti. Diğer yandan 2015’te birçok sektörün ihracatında düşüş yaşanırken, fındık ve mamulleri sektörü yüzde 22,5 yükselişle 2 milyar 834 milyon, savunma ve havacılık sanayi de yüzde 0.5 büyümeyle bir milyar 656 milyon dolarlık ihracat rakamıyla dikkat çekti. 2015’in toplam ihracatı ise yüzde 8,7 kayıpla 143 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti.

"DEVLER GİBİ ESER BIRAKMAK İÇİN KARINCA GİBİ ÇALIŞMALI"

İhracat verilerini Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile birlikte değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, öncelikle 2016 yılının Türkiye’ye sağlık, mutluluk, birlik ve beraberlik getirmesini diledi. Konfüçyüs’ün "Eğer ağaca tırmanmak istiyorsanız, yıldızlara ulaşmaya niyet edin ki başarırsınız” sözlerini hatırlatan Büyükekşi, TİM olarak kendilerinin de koydukları hedeflere ulaşabilmek için çalıştıklarının altını çizdi. "Daha fazla ihracat, daha fazla büyüme, daha fazla refah artışı istiyoruz. Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım. Biz devletimize, ülkemize, sanayicimize, ihracatçımıza güveniyoruz” diyen Büyükekşi, hedefe ulaşmadaki inancını ortaya koydu.

Yapısal sorunlarını çözemeyen milletlerin düşüşe geçtiğine işaret eden Büyükekşi, "Hedefimiz, ihracat kompozisyonumuzu orta-ileri ve ileri teknoloji içeren bir yapıya kavuşturmak. İhracatçılar olarak bizler, ülkemizin kaliteli, ileri teknolojiye dayalı, yenilikçi ve markalı bir yapıya kavuşması için tüm gücümüzle çalışıyoruz diye konuştu.



DÜNYA TİCARETİNDEN ALINAN PAYDA REKOR YILI

Küresel ekonomi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, 2014 yılında dünya ticaret hacminin 18,8 trilyon dolar seviyesine yükseldiğini ancak, IMF’nin tahminine göre 2015’in 16,5 trilyon dolara gerilemesinin beklendiğini kaydederek sözlerini şöyle tamamladı:

"2015 bizler için de hayli zor bir yıl olarak geçti. Ancak şunu ifade etmekten son derece memnunum ki; 2015 yılında, dünyada ve özellikle yakın çevremizde yaşanan birçok soruna rağmen ihracatımızın azalmasını başarısızlık olarak değerlendirmemiz mümkün değil. Bütün dünyada, en güçlü ekonomilerde bile 2015’te bizimkinden daha büyük kayıplar yaşandı. 2015 yılı son açıklanan verilere göre Hindistan’ın ihracatı yüzde 16,7, Brezilya’nın yüzde 16,4, Almanya’nın yüzde 11,6, ABD’nin yüzde 6,5, Rusya’nın ihracatı ise 32 oranında geriledi.

Aynı zamanda, ülkemizin AB’nin toplam ithalatındaki payı yukarı yönlü trendini koruyarak ekim ayında yüzde 1,19 düzeyine ulaştı. Bu oran, tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yine ülkemizin ABD’nin toplam ithalatındaki payı ekim ayında da yüzde 0,28 seviyesini koruyarak, bugüne kadarki en yüksek seviyesinde seyrediyor. Dünya ithalatından aldığımız pay da bugüne kadarki rekor seviyesine ulaşarak binde 9’a yaklaştı. Bütün bu veriler, birim fiyatların düştüğü, dünya ithalatının gerilediği bir ortamda Türkiye’nin miktar olarak daha fazla ihracat yaptığını ve dünyadaki pazar payını artırdığını gösteriyor. Sakin denizler hiçbir zaman usta denizciler yaratmadı. Biz zorlu şartlarda başarı bulan bir ülkeyiz”.

Kaynak: İHA