'Genç Mühendisler Yeni Endüstriye Hazır Olmalı'

İSTANBUL - Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel, "Yeni endüstri evresi ile birlikte hayatımızda, mekatronik, robotik, bilgi teknolojileri ve oto biyonik gibi meslekler öne çıkacak. Gençlerin içinde birçok disiplini barındıran bu yeni yaklaşımı iyi anlayıp yorumlaması gerekiyor" dedi.

Mitsubishi Electric açıklamasına göre, Bizel, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 15 yıldır faaliyet gösteren Robotik ve Otomasyon Kulübü tarafından Davutpaşa Kampüsü Elektrik-Elektronik Fakültesi'nin konferans salonunda düzenlenen Otomasyon Akademisi'nde konuşma yaptı.

Mitsubishi Electric Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında üniversitelere destek verecek çalışmalar içinde yer almak olduğunu ifade eden Bizel, geleceğin sektör profesyonelleri olmaya hazırlanan mühendislik öğrencilerine tavsiyelerini de aktardı.

Günümüzde farklı isimlerle adlandırılan yeni endüstri evresinin, mevcut sanayinin bilgisayarlaştırma yönünde teşvik edilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması projesi olduğunu belirten Bizel, Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri'nin bu yeni evreye, geleceğin dijital fabrika teknolojisi olarak tanımlanan e-F@ctory ile cevap verdiğini anlattı.

Bu durumun sonucu olarak makinelerin çevrelerinde olup bitenleri anlayabileceklerini ve birbirleriyle internet protokolleri aracılığı ile iletişim kurabileceklerini açıklayan Bizel, "Mitsubishi Electric'in üretim alanında sahip olduğu global uzmanlık ve deneyimiyle geliştirilen bir otomasyon stratejisi olan ve e-F@ctory konseptinin oluşturulmasını sağlayan IQ-R Otomasyon Platformu, aslında yeni evre için şimdiden hayal gücümüzü zorluyor" değerlendirmesini yaptı.

- "İnsansı robotlar' yolda"

Türkiye'de başta sanayi olmak üzere robot kullanımının hızla yaygınlaştığının altını çizen Tolga Bizel, fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotların, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol aldığını ve günümüzde çok olağan bir iş gücü haline geldiğini anlattı.

Japonya'da robot teknolojilerinin oldukça gelişmiş durumda olduğunun, hatta hayat döngüsünün belki de son aşamasında yer aldığının altını çizen Bizel, bugüne kadar genelde yalnız çalışan robotların bundan sonraki dönemde muhtemelen insanla birlikte çalışan "insansı robotlar" olarak karşımıza çıkacağını aktardı.

Türkiye'de insanla beraber çalışacak üretim bantlarındaki robot yatırımlarının geçmişte olduğundan çok daha hızlı olacağını ifade eden Bizel, Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konum itibariyle yeni pazar fırsatlarına açık bir ülke olduğunu, dolayısıyla o pazarlarda da önce insan ihtiyaçlarını giderecek deterjan, çay, su, ambalajlanmış gıda malzemeleri ve onları destekleyici ev içinde kullanılacak eşyaların üretim hatları gibi alanlarda üretim yapılacağını kaydetti.

Mühendislik öğrencilerine seslenen Bizel, şunları ifade etti:

"Yeni endüstri evresi ile birlikte hayatımızda, mekatronik, robotik, bilgi teknolojileri ve oto biyonik gibi meslekler öne çıkacak. İlk olarak Japonya’da ortaya atılan 'mekatronik' kavramı çok hızlı bir biçimde tüm bölgelerde kendine destek buldu. Gençlerin içinde birçok disiplini barındıran bu yeni yaklaşımı iyi anlayıp yorumlaması ve yeni beklentileri karşılaması gerekiyor. Bu terimin altındaki dünyanın ne kadar karmaşık olduğunun ve ileri teknolojiler gerektirdiğinin farkına varmak ve buna hazırlanmak şart.”


Kaynak: AA