Türkiye-Lübnan Ekonomik İşbirliği Toplantısı

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Erciyes: '(Lübnan Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması) Eğer ekonomik iş birliğimizi ilerletmek istiyorsak bu anlaşmayı bir an önce hayata geçirmeliyiz”DEİK Türkiye Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Yırcalı:'(Rusya ile ilişkiler) Krizin belli bir zaman dilimi içerisinde önce azalacağını, sonra da kalkacağını düşünüyorum. Ekonomik ilişkilerin bir an önce düzelmesinde iki tarafın da menfaati var”

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Türk ve Lübnanlı iş adamlarını bir araya getiren toplantıda yaptığı konuşmada, Lübnan-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Lübnan Uluslararası Ticaret Odası ortaklığında, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 'Türkiye-Lübnan: Ortadoğu, Afrika, Türkiye ve Asya ülkelerinde inşaat alanında iş birliği imkanları' başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Lübnanlı yaklaşık yüz, Türkiye'den ise elliye yakın iş adamının katıldığı ifade edilirken toplantıda özellikle inşaat alanında üçüncü ülkelerde iş birliği imkanlarının ele alınacağı bildirildi.

Erciyes, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, beş ay önce göreve başlamasına rağmen Türk ve Lübnan iş dünyasını bir araya getiren toplantının ikinci kez gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bölgedeki belirsizlik ve çatışmalar nedeniyle son iki yılda düşüşe geçtiğini hatırlattı.

Erciyes, toplantının odaklanacağı inşaat alanında iki ülkenin de birbirine tecrübelerini aktaracak seviyede olduğunu söyledi.

Büyükelçi Çağatay Erciyes, toplantıya katılan Lübnanlı iş adamlarına seslenerek, 'Lübnan ve Türkiye arasında beş yıl öncesinde imzalanan serbest ticaret anlaşması, ne yazık ki Lübnan makamlarınca henüz taltif edilmedi. Ülkede siyasi sorunların farkındayız ancak Lübnan'daki dostlarımızdan bunun ileriye taşınması konusunda yardımlarını istiyoruz. Ekonomik iş birliğimizi ilerletmek istiyorsak bu anlaşmayı bir an önce hayata geçirmeliyiz” dedi.

-Yırcalı: 'Bölge tazyik altında'

Öte yandan toplantıda, Lübnan Uluslararası Ticaret Odası Başkanı Vecih Bizri, Lübnan İnşaat ve Kamu İşleri Müteahhitler Sendikası Başkanı Mervan Halu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kartal Usluer açılış konuşması yaptı.

Yırcalı, toplantının açılışının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 'Siyasi krizden ayrı çatışma hali sürüyor. Bölge için en önemli emtia petrolün düşük fiyatlarda seyretmesi bölgeyi tazyik altında tutuyor” ifadelerini kullandı.

Rusya ile yaşanan siyasi krizin 'en sıkışık, en zorlu” durumda olduğu değerlendirmesinde bulunan DEİK eski Başkanı Yırcalı, 'Krizin belli bir zaman dilimi içerisinde önce azalacağını, sonra da inşallah kalkacağını düşünüyorum. Niçin?. Ekonomik ilişkilerin bir an önce düzelmesinde iki tarafın da menfaati var” diye konuştu.

Rusya'nın turizm sektöründe yol açacağı olumsuz etkiyi azaltmak için turizmcilerin Çin, Hindistan gibi bölgelere yöneldiğini aktaran Yırcalı, İran'ın da karayolu taşımacılığına uygun olduğu için açığı kapatmak için önemli bir etki olarak hesapladıklarını sözlerine ekledi.

İran'a nükleer programı için uygulanan yaptırımların kaldırılmasının Türkiye için olumlu yönde bir gelişme olduğunu aktaran Yırcalı, konuya ilişkin çalışmalarını şöyle anlattı:

'Bizim komşu olmamız ve sınırımızdaki imkanlardan dolayı elimizi çabuk tutmamız lazım. Biz DEİK olarak bir kaç toplantı yaptık, hangi konulara eğilebiliriz diye. Çünkü bizim arkadaşlarımız uzun zamandan beri ticaretlerini devam ettiriyorlardı. Gerek lojistik gerekse, ithalat-ihracat konusunda. Elimizi çabuk tutmanın önemli olduğunu bilerek hükümetimizin de desteğiyle, üzerinde ciddiyet ve hassasiyetle duruyoruz.”

Gelecek yılın ekonomik anlamda Türkiye için 'dış faktörlerin de etkisiyle zorlu bir yıl olacağı' yorumunu yapan Yırcalı, Türkiye'nin avantajına gördüğü noktaları ise 'yeni bir hükümetin olması, dört yıl içinde bir seçim öngörülmemesi, siyasi istikrarın sağlanması” şeklinde sıraladı.

Yırcalı, Afrika'da büyükelçiliklerin adedinin üç misline çıktığını hatırlatarak, büyükelçilik açılan ülkelerde DEİK'in iş konseyi kurarak ekonomik ilişkileri kuvvetlendirmeye çalıştığını kaydetti.
Kaynak: AA