'Tayland'da 2015, İnsan Hakları Açısından Karanlık Bir Yıl'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yüzlerce sivil toplum aktivisti, akademisyen, gazeteci ve siyasetçinin rastgele gözaltına alındığı, kamu özgürlüğü ve insan haklarının ihlal edildiği Tayland'da 2015 yılının 'karanlık bir yıl' olduğunu belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland'daki askeri rejimin, 'insan haklarını ciddi şekilde baskıladığını' ve geçen yıl ülkenin sivil yönetime geçirileceğine dair verdiği sözü tutmamanın yanı sıra iktidarı daha da sıkı sahiplendiğini iddia etti.

Örgütün Asya direktörü Brad Adams, yaptığı açıklamada, hazırladıkları 659 sayfalık 2016 Dünya Raporu'nda, askeri vesayet altındaki Tayland'da insan hakları durumunun kötüye gittiğini belirtti.

Cunta yönetiminin, muhalif görüşteki kişilere yönelik kovuşturma başlattığını, medyayı sansürlediğini, halk protestolarını engellediğini ve eleştirel siyasi konuşmaları kısıtladığını söyleyen Adams, 'İktidar, tutuklulara yapılan kötü muamele ve işkenceyi görmezden geliyor' dedi.

Adam, uluslararası kamuoyundan, demokrasiye dönüş yapılacağına dair verdiği sözü tutması ve baskıyı kaldırıp, temel haklara saygı göstermesi konularında askeri rejime baskı yapması çağrısında bulundu.

Raporda, seçilmiş hükümetin 2014 yılında askeri darbeyle devrilmesinden bu yana, Tayland'da en az 56 kişinin, 'Lese majeste' olarak bilinen krala ihanet suçlamasıyla, 27 kişinin de askeri rejimi eleştirme ve protesto yasağını ihlal etmekten tutuklandığı ifade edildi.

Ülkedeki cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayut Çan-oça, herhangi bir engelle karşılaşılmazsa 2017'de demokrasiye dönüş yapılarak iktidarın seçilmiş yetkililere devredileceğini ifade etmişti.

Tayland'da 22 Mayıs 2014'te yapılan askeri darbe sonrası anayasa askıya alınmış, cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayut Çan-oça, genel seçimlerin 2015 sonunda yapılacağı sözünü vermişti. Ancak Ulusal Reform Konseyinin hazırlanan anayasa taslağını reddetmesi, 2015 için planlanan seçimlerin ertelenmesine neden olmuştu.
Kaynak: AA