ISESCO'dan Danimarka'nın Sığınmacı Yasasına Kınama

ISESCO: 'Yasa, savaşın zorluklarından kaçıp sığınmacı durumuna düşmek zorunda kalan zayıf insanlara yönelik ahlaksız bir soygundur'.

İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), Danimarka parlamentosundan geçen, sığınmacıların ziynet eşyaları ile paralarına el konulması ve aile birleşimi için başvuru süresinin 3 yıla çıkarılmasını öngören yasaya tepki gösterdi.

ISESCO tarafından yapılan yazılı açıklamada, yasanın, insan hakları sözleşmelerine ve BM'nin vatansız kalan kişilerle ilgili sözleşmesine tamamen aykırı olduğu belirtildi.

'Yasa, savaşın zorluklarından kaçıp sığınmacı durumuna düşmek zorunda kalan zayıf insanlara yönelik ahlaksız bir soygundur' denilen açıklamada, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu'ndan (BMMYK) kanunun iptali için Danimarka hükümetine baskı yapması talep edildi.

Danimarka Meclisi, sığınmacıların ziynet eşyaları ile paralarına el konulması ve aile birleşimi için başvuru süresinin 3 yıla çıkarılmasını öngören yasa tasarını kabul etmişti.

Yasayla beraber, sığınmacıların 10 bin krondan (4 bin 400 lira) fazla nakit parasına el konulacak. Ayrıca, toplam değeri 10 bin kronu geçen mücevher, saat, bilgisayar ve telefon gibi eşyalar da sığınmacılardan alınacak. Nişan, evlilik yüzükleri ile manevi değeri bulunan mücevherler ise kapsam dışında kalacak.

Kaynak: AA