Fransa'da Anayasa Değişikliği Tartışması

Başbakan Valls, Adalet Bakanı Christiane Taubira’nın istifasına ve ülkede tartışmalara neden olan anayasa değişikliği ile ilgili tasarıyı meclis hukuk işleri komisyonuna sundu.

PARİS – Fransa Başbakanı Manuel Valls, Adalet Bakanı Christiane Taubira’nın istifasına ve ülkede yoğun tartışmalara neden olan anayasa değişikliği ile ilgili tasarıyı bugün meclis hukuk işleri komisyonuna sundu.

Valls, komisyonda yaptığı konuşmada taslakta yer alacak 'terör suçuyla bağlantılı olarak vatandaşlıktan çıkarma' ile ilgili maddede 'çifte vatandaşlığa' atıfta bulunacak bir ifadenin yer almayacağını bildirdi. Valls, bu amaçla çifte vatandaşların yasa önünde 'hedef haline gelmesinin' önüne geçmek istediklerini ifade etti.

Başbakan Valls, ayrıca Fransa’nın, BM’nin vatansızlığın yasaklanması ile ilgili 1954 sözleşmesini onaylayacağını bildirdi. Yeni taslak, tartışma yaratan ilgili maddede içerik değil şekil açısından değişikliği öngörüyor.

Bakanlar kuruluna sunulan ve tartışma yaratan ilk taslakta, 'Fransız doğan ancak aynı zamanda başka bir ülke vatandaşlığı da olan bir kişinin ağır terör suçuyla mahkum olması halinde Fransız vatandaşlığından çıkartılması' öngörülüyordu.

Fransız hukukçuların, 'anayasanın vatandaşların eşit olma hakkını güvence altına alması gerektiği' temelinde yoğun itirazları ve diğer insan hakları savunucularından da gelen tepkiler yüzünden Valls’in, anayasa değişikliği taslağında bu yönde bir değişiklik yapmak zorunda kaldığı bildirildi.

Hükümetin sunduğu yeni taslakta, çifte vatandaşlığa atıfta bulunulmayacak ve 1954 sözleşmesinin de onaylanması ile Fransız doğan ve başka vatandaşlığı olmayan terör suçlularının Fransız vatandaşlığından atılması imkansız hale gelirken, çifte vatandaşlar gerektiğinde Fransız vatandaşlığından çıkartılabilecek.

Adalet Bakanı Taubira, terör suçlularının vatandaşlıktan atılmasına karşı çıktığı için bugün görevinden istifa etmişti.

Hükümet, 13 Kasım 2015’te Paris’i kana bulayan ve 130 kişinin ölümüne, 350 kişinin yaralanmasına yol açan terör saldırıların ardından olağanüstü hal ilan ederken, terörle mücadele için anayasa değişikliği yapma kararı almıştı.

Kaynak: AA