Filipinler'deki Operasyon

Geçen yıl 44 özel harekat polisinin öldüğü çatışmayla ilgili soruşturma tekrar açıldı.

Filipinler'in güneyinde geçen yıl güvenlik güçleriyle silahlı örgütler arasında çıkan ve 44 polis memurunun hayatını kaybettiği çatışmayla ilgili soruşturmanın tekrar açıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili Senato oturumunun yeniden açılmasını talep eden Senato Azınlık Başkanı Juan Ponce Enrile, geçen yıl Maguindanao bölgesine bağlı Mamasapano kasabasında çıkan çatışmadan Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun sorumlu olduğunu iddia etti.

Enrile, Aquino'nun baskının planlaması ve hazırlanmasına doğrudan katıldığını ve baskını onaylayan yetkili olduğunu ileri sürerek Aquino'nun operasyonu bölümlere ayırdığını ve önemli bir göreve gönderilen polislerin ölümünü önleyecek etkili bir karar veremediğini savundu.

Senatör Teofisto Guingona, operasyonlar sürerken Devlet Başkanı Aquino'ya attığı mesajlarla onu yanlış bilgilendirmekle suçlanan Filipinler Emniyet Müdürü Alan Purisima'nın Aquino'ya sadece bir polisin yaralandığını ve örgütün 15-20 silahlı kişiden oluştuğunu söylediğini ancak olayda 400 polisin pusuya düşürüldüğünü kaydetti.

Guingona, Emniyet Müdürü Purisima'dan aldığı bilgiler nedeniyle devlet başkanının operasyonun planlandığı gibi gittiğini düşündüğünü belirtti.

Aquino'nun aldığı bilgiler doğrultusunda telaşa kapılması için herhangi bir nedeninin olmadığı ifade eden Guingona, 'Kendinizi onun yerine koyun. Sadece bir yaralı var, düşmanınız 15-20 kişi, güvenlik güçleriniz 160 kişi. Neden telaşlanasınız ki?' dedi.

Purisima'nın Devlet Başkanı Aquino'ya gönderdiği ikinci mesajda ise hükümet güçlerinin makineli ve ağır silahlarla desteklendiğini anlattığını söyleyen Guingona, devlet başkanının yanıltıldığını savundu.

Purisima'nın ise oturumlarda Aquino'yı yanlış yönlendirmediğini tekrar ettiği kaydedildi.

Filipinler ordusu, 25 Ocak 2015'de Mindanao Adası'nda Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) idaresindeki Maguindanao bölgesinde Mervan olarak bilinen Malezyalı bomba yapımcısı Zülkifi bin Hir'i yakalamak için operasyon düzenlemişti. Operasyon sırasında çıkan çatışmada Özel Harekat Güçleri mensubu 44 polis hayatını kaybetmişti.

Olaydan sonra bölgede barışa yönelik adımların askıya alındığı ve 'Bangsamoro Temel Yasası' konusundaki görüşmelerin durdurulduğu açıklanmıştı.

Özel Harekat güçlerinin barış anlaşmasında şart koşulmasına rağmen operasyonu MİKC'ye bilgi vermeden düzenlediği kaydedilmişti.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen “Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi’ne sunulmuştu.
Kaynak: AA