Doğum Yapan Memur Ve İşçilere Yeni Haklar

TBMM Genel Kurulu'nda Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.

Doğum yapan memur ve işçi kadınlara yeni haklar getiren düzenlemeleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, 'temel kanun' olarak ele alınan, doğum yapan memur ve işçi kadınlara yeni haklar getiren düzenlemeleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 1 ile 18. maddelerini kapsayan 1. bölümü görüşmelerine geçildi.

Tasarının 12. maddesine ilişkin CHP'nin önergesi hakkında konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, muhtar maaşlarındaki artışın en az bin 500 lira olması gerektiğini belirterek, 'Köy muhtarlarının ayrı, mahalle muhtarlarının ise ayrı sorunları bulunmaktadır. Muhtarların sosyal güvenlik kapsamına alınmaları gerekir' dedi.

HDP'nin tasarının 13. maddesinin çıkarılmasına ilişkin verdiği önerge hakkında konuşan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, çıkarılan kanunlara rağmen izlenen politikaların yeterli olmadığını savundu. Baydemir, Cizre'de yaşananlara ilişkin HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile bugün İçişleri Bakanlığına gideceklerini söyledi.

MHP'nin önergesi hakkında konuşan MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya ise üretimin son yıllarda Türkiye'de sıkıntı yaşadığını ileri sürerek, MHP olarak girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik tasarıları desteklediklerini ancak konunun bir bütün olarak ele alınmasını istediklerini kaydetti.

Tasarının 14. maddesinin kaldırılmasına ilişkin CHP'nin önergesi hakkında konuşan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ise AK Parti'nin vaatlerini CHP'nin seçim bildirgesinden 'çaldığını' ileri sürdü.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Bircan'ın tüm sözlerini kendisine iade ettiklerini belirterek, 'Seçim beyannamenize koyduğunuz bütün o sözler geçerli olsaydı 7 Haziran'da vatandaş sizi iktidar ederdi. Biz, 7 Haziran sonrasın dersimize çalıştık ve bir beyanname hazırladık. Bunu milletimizden gelen talepler doğrultusunda koyduk' diye konuştu. İnceöz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin kapılarının millete sonuna kadar açıldığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise İnceöz'ün konuşması sırasında Atatürk'e hakarette bulunduğunu iddia ederek, 'CHP'nin kurucu genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk'tür. Ülkedeki vatandaşlarla birebir paylaşarak bu Cumhuriyeti kurmuştur. Sizin savunmak üzere konuştuğunuz Cumhurbaşkanı tarafsızlık üzerine yemin etmesine rağmen parti genel başkanı gibi konuşmaktadır. Sizin kurucu genel başkanınızın şeref ve namus üzerine ettiği yemini size hatırlatmaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

Özel'in konuşması sırasında AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

- 'Adi' tartışması

Tasarının 15. maddesi üzerinde partisinin verdiği önerge hakkında konuşan HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, 'Hiçbir çocuğun uzman çavuş olmayı istemeyeceğini, koruculuğun dünyanın en adi mesleği olduğu' sözlerini sarf etti.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, Yıldırım'ın konuşmasını düzeltmesini isteyerek, 'Hiçbir mesleği zan altında bırakmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. O mesleği yerine getiren herkes onurlu bir şekilde vazifesini icra ediyordur' dedi.

AK Parti milletvekilleri ise 'Adi olanlar teröristlerdir' diyerek tepki gösterdi.

Kaynak: AA