IKBY'deki Ekonomik Kriz 'İkinci El Pazarını' Canlandırdı

İkinci el pazarındaki satıcılardan Zırar: 'Memur maaşlarının kesintili ya da eksik bir şekilde ödenmesi ve bütçeden pay gelmemesinden dolayı, halk ev eşya gereksinimini uygun bir fiyatla karşılamaya çalışıyor. Bunun yanında evlerini terk edip sadece üzerindeki giysilerle Erbil'e gelen iç göçmenler, kısıtlı bütçeyle yeni bir ev kurmaya çalışıyor. Bu nedenlerle eskiye oranla işlerimizde canlılık var' İç göçmen Abdullah: 'Ramadi'de çok güzel, düzgün bir evim vardı ancak güvenlik gerekçesiyle hepsini geride bırakıp kaçmak zorunda kaldım. Ailemle beraber yanımıza birkaç değerli eşyayı alarak Erbil'e geldik ve bir ev kiraladık'

İDRİS OKUDUCU - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşanan ciddi ekonomik kriz sebebiyle alım gücünde düşüş yaşanması ve ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanan çatışmalardan dolayı evlerini terk edip bölgeye sığınan iç göçmenler daha uygun fiyatla alışveriş yapmak için ikinci el pazarını tercih ediyor.

Erbil kentinde 2003 yılı itibarıyla yaşanan ekonomik canlanmayla bölgede birçok alışveriş merkezi kuruldu ancak halihazırda bu durumun olmaması ve geçim sıkıntısından dolayı halk, pahalı alışveriş merkezleri yerine fiyatları daha uygun ikinci el pazarına rağbet gösteriyor.

Resmi tatil olarak kabul edilen cuma günleri halkın yoğun talep gösterdiği Erbil'in tarihi kalesinin altında yer alan 'Surçi Kelepir Pazarı'nda' her türlü ev eşyası ve elektronik cihazları bulmak mümkün. Pazara daha ziyade, yanlarına hiçbir şey almadan evlerini terk eden iç göçmenler ve ekonomik durumu iyi olmayan aileler geliyor.

AA muhabirine konuşan pazardaki satıcılardan Dılzar Zırar, 'Memur maaşlarının kesintili ya da eksik bir şekilde ödenmesi ve bütçeden pay gelmemesinden dolayı, halk ev eşya gereksinimini uygun bir fiyatla karşılamaya çalışıyor. Bunun yanında evlerini terk edip sadece üzerindeki giysilerle Erbil'e gelen iç göçmenler, kısıtlı bütçeyle yeni bir ev kurmaya çalışıyor. Bu nedenlerle eskiye oranla işlerimizde canlılık var' dedi.

Enbar'ın Ramadi ilinden yaşanan çatışmalar sebebiyle kaçarak Erbil'e sığınan Ahmet Abdullah da çadır kentte yaşamak istemediği için geçici bir süreliğine daire kiraladığını belirtti. İkinci el pazarında, kiralık dairesine uygun fiyatla eşya baktığını aktaran Abdullah, 'Ramadi'de çok güzel, düzgün bir evim vardı ancak güvenlik gerekçesiyle hepsini geride bırakıp kaçmak zorunda kaldım. Ailemle beraber yanımıza birkaç değerli eşyayı alarak Erbil'e geldik ve bir ev kiraladık. Elimizdeki kısıtlı bütçeyle evi döşemeye çalışıyoruz. Bu pazar sayesinde alışveriş marketlerinin çok altında uygun fiyata istediğimizi bulabiliyoruz' diye konuştu.

IKBY'deki vatandaşlar 2013 yılında ülkenin tek gelir kaynağını teşkil eden petrol fiyatlarındaki yükselişten dolayı ekonomik olarak son yılların en parlak dönemini yaşıyordu ancak 2014 yılında Erbil'in Bağdat'tan bağımsız bir şekilde petrol ihracatı yapma girişiminde bulunması bütçe ve memur maaşlarının kesintili bir şekilde ödenmesine sebep oldu. Bölgede terör örgütü DAEŞ'in ortaya çıkması ve beraberinde iç göçmen akınının yaşanması da halkın ekonomik olarak zor bir sürece girmesine yol açtı.

Kaynak: AA