'H1N1 Değil Zatürre Öldürüyor'

Kırıkkale Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaygusuz: 'Virüs, ağızdan ve burundan girdiği zaman akciğere kadar ulaşabiliyor. Burada yaptığı bazı değişikliklerle ciddi hastalık durumuna yol açıyor ve insanları öldürebiliyor' Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dülgergil: 'Dişlerimizi iki kez ikişer dakika fırçalama, düzenli diş ipi kullanımı, zatürre ve benzeri enfeksiyonlara sebep olan bakterileri de ortadan kaldıracaktır'

ZEKERİYA KARADAVUT - H1N1 virüsünden kaynaklanan ölümlerin önemli kısmının, ağızda oluşan bakterilerin tükürükle akciğerlere gitmesi sonucu ortaya çıkan zatürreden kaynaklandığını belirten uzmanlar, hastalıktan korunmak için ağız bakımı ve diş sağlığına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, H1N1'in insanlara adapte olan ve mevsim normallerinde devam eden virüs olduğunu söyledi.

H1N1'in öksürme, hapşırma ve genellikle 1,5 metrelik bir mesafede ağızdan çıkan grip virüsünün karşıdaki insana sıçraması yoluyla bulaşabildiğine dikkati çeken Kaygusuz, 'Virüs, ağızdan ve burundan girdiği zaman akciğer solunum yollarına kadar ulaşabiliyor. Burada yaptığı bazı değişikliklerle ciddi hastalık durumuna yol açıyor ve insanları öldürebiliyor' diye konuştu.

Kaygusuz, H1N1'in solunum yollarını etkileyen bir virüs olduğuna dikkati çekerek, virüsün tükürükle akciğere inmesiyle buradaki hücreleri öldürdüğünü ve bu durumun zatürreye neden olduğunu belirtti.

Virüsün hücreleri öldürerek bağışıklık mekanizmasını bozup ikinci bir enfeksiyon meydana getirebildiğini vurgulayan Kaygusuz, bu enfeksiyonun, astım, KOAH, kalp- damar, böbrek, obezite gibi rahatsızlıkları bulunanlarda zatürreye dönüşebildiğini ve ölümlerin daha çok bu nedenle yaşandığını ifade etti.

- Ağız bakımına dikkat

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil de H1N1 virüsünün daha çok dokunma ve öksürük yoluyla bulaştığını söyledi.

H1N1 virüsünün vücuda girmesinden sonra bağışıklık sisteminin zayıfladığını aktaran Dülgergil, daha sonra bakterilerin hızlı şekilde akciğer enfeksiyonlarına sebep olduğunu anlattı.

Dülgergil, el temizliğine çok dikkat edilmediğini belirterek, 'Özellikle virüsün büyük bir kısmı dokunarak geçiyor fakat virüs bulaştıktan sonra vücutta çok hızlı bir şekilde dağılıyor ve vücut direncini etkilemeye başlıyor. Aynı HIV virüsü gibi H1N1’in de en temel özelliği vücuttaki bağışıklık sistemini bertaraf ve perişan etmesi' diye konuştu.

Dülgergil, insanların H1N1 virüsünden değil ikincil hastalığa dönüşen zatürreden öldüğünü ifade ederek, zatürreden korunmanın en kolay yolunun ise ağız bakımından geçtiğini dile getirdi.

Bakterilerin vücuda ağız yoluyla alındığını vurgulayan Dülgergil, şöyle devam etti:

'Zatürreye sebep olan bakteriler ilk önce diş plağında çoğalmaya başlıyor. Yani hastanın ağız bakımı ne kadar kötüyse, diş plağı ne kadar kalınsa ve olgunsa içinde bakterilerin sayısı da o kadar artmaya başlıyor. Ağzınıza bakmadığınız için zatürreye sebep olan bakteriler çoğaldı ve gece uyurken büyük bir kısmını tükürük yoluyla akciğerlere yuttunuz. Bunun sonucunda da hasta otomatik olarak zatürreye yakalanıyor. Vücut direnci düşük olduğu için de akciğerlerde bakterilerin çoğalması çok hızlı gerçekleşiyor. Hasta çok hızlı bir şekilde kaybediliyor.'

Dülgergil, H1N1 virüsünden korunmak için öncelikle bu virüsü kapmamaya çalışılması gerektiğini vurgulayarak, virüs kapılmış olunsa bile iyi bir ağız bakımıyla bakterilerin vücuda giriş yolu olan ağzın önünde duvar örüleceğini ve ölümlerin önüne geçilebileceğini söyledi.

Bakterilerin vücuda ağızdan başka bir yerden girme ihtimalinin çok düşük olduğunu dile getiren Dülgergil, 'Dişlerimizi iki kez ikişer dakika fırçalama, düzenli diş ipi kullanımı, zatürre ve benzeri enfeksiyonlara sebep olan bakterileri de ortadan kaldıracaktır' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA