Cizre Ve Yüksekova'da 'İl Merkezinin' Taşınması Sevinci
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şırnak ve Hakkari il merkezinin ilçeleri Cizre ve Yüksekova'ya taşınması yönündeki açıklaması, iki ilçede memnuniyetle karşılandı Cizre TSO Başkanı Çağlı: 'Cizre, uzun yıllardan bu yana il olmayı hak ediyordu. Gecikmeli de olsa vilayet yapılmamız Cizrelileri mutlu edecektir' Cizre Muhtarlar Birliği Başkanı Tuncer: 'İlçemizin gelişmesine ve güzel hizmetlerin yapılmasına katkı sağlayacak' İran ve Irak'a sınırı bulunan Yüksekova'da da söz konusu gelişme heyecan yarattı Bağlı bulunduğu ilden nüfusu yaklaşık 40 bin daha fazla olan Yüksekova'da 102 milyon liraya mal olan havalimanı ve 80 milyon liralık Esendere Gümrük Kapısı yatırımı, ilçenin bölge açısından önemini gözler önüne seriyor Yüksekova TSO Başkanı Özdemir: 'Coğrafyamız büyüme ve gelişmeye son derece müsait'
Başbakan Davutoğlu'nun 'Hakkari ve Şırnak il merkezleri şehrin doğal gelişimi anlamında çok uygun topografyada değiller. Buna mukabil Yüksekova ve Cizre daha düz arazide. Havaalanı da Yüksekova'da olduğu için Hakkari il sınırı değişmeden il merkezlerinin değişmesi, Hakkari ve Şırnak'ın herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılması için bir çaba ve çalışma yürüteceğiz' açıklaması Cizrelileri sevindirdi.
Tarihi boyunca Mezopotamya'nın en önemli şehirleri arasında yer alan ve İslamiyet ile 'yarımada' anlamına gelen Cezire adı verilen, Cumhuriyet döneminde ise Cizre olarak isim değişikliğine gidilen ilçe, 1990 yılına kadar Mardin'e bağlı kaldı.16 Mayıs 1990'da Siirt'in ilçesi olan Şırnak'ın vilayet yapılmasıyla Mardin'den ayrılarak Şırnak'a bağlanan ancak yıllardır il olma özlemi çeken Cizre'de yaşayan vatandaşlar, o dönem bu karardan duydukları memnuniyetsizliği düzenledikleri protesto eylemleriyle dile getirmişlerdi.
Cizre ilçe olmasına rağmen nüfus bakımından Şırnak'ı ikiye katlıyor. Cizre'de 132 bin 857, Şırnak'ta ise 61 bin 335 kişi yaşıyor. Cizre'de 104 okulda 41 bin 127 öğrenci, Şırnak'ta ise 102 okulda 27 bin 490 öğrenci eğitim öğretim görüyor.
Şırnak, yapımı önceki yıl tamamlanan Şerafettin Elçi Havalimanı'na 55 kilometre, Cizre ise 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor.Sınır kapısına olan yakınlığı, iklim koşulları ve ovada bulunması gibi coğrafi konumuyla Şırnak'a oranla daha avantajlı olan Cizre, sanayileşme konusunda da önde yer alıyor.Cizre OSB'de 8 fabrika üretimde yer alırken, Şırnak OSB'de ise sadece 1 fabrika bulunuyor.
- 'Vilayet yapılmamız Cizrelileri mutlu edecektir'
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Süleyman Çağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun Şırnak il merkezinin Cizre'ye taşınmasına ilişkin yaptığı açıklamanın yerinde bir karar olduğunu söyledi.
Cizre'nin, daha önce Mardin'e, 26 yıl önce de il statüsüne kavuşturulan Şırnak'a bağlandığını anımsatan Çağlı, o dönem siyasi nedenlerle alınan bu kararın yanlış olduğunu dile getirdi.
Çağlı, Cizre'nin ekonomi başta olmak üzere her yönüyle Şırnak'a göre gelişmeye daha fazla açık olduğunu ifade ederek, il olması halinde Cizre'nin kısa zaman içinde büyük gelişme göstereceğini kaydetti.
Cizre'nin nüfusunun Şırnak'ın 2 katı olduğunu vurgulayan Çağlı, 'Cizre, uzun yıllardan bu yana il olmayı hak ediyordu. Gecikmeli de olsa vilayet yapılmamız Cizrelileri mutlu edecektir. Şırnak'ın da il olarak kalmasını isteriz' dedi.
Cizre'nin Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ortamında büyük gelişme gösterdiğini, Nusaybin karayolu üzerindeki OSB'de 8 fabrikanın üretime geçtiğini, 12 fabrikanın ise inşaatının sürdüğünü kaydeden Çağlı, 'O dönem girişimciler fabrika kurmak için sıraya girmişti. Irak'a 50 kilometre uzaklıkta bulunan Cizre yatırımcılar için ideal konumdadır. İl olmamız ve Çözüm Süreci'ndeki huzur ortamına kavuşmamız halinde Cizre'de çok sayıda fabrika kurulacaktır' ifadelerini kullandı.
Cizre Muhtarlar Birliği Başkanı Seyithan Tuncer de ilçenin daha güzel hizmetler almasını istediklerini belirterek, 'Cizre'nin il olması çok sevindirici. İlçemizin gelişmesine ve güzel hizmetlerin yapılmasına katkı sağlayacaktır. Bunun hayırlı olmasını diliyorum' şeklinde konuştu.
- 'Ticarette büyük bir atılım gerçekleştirir'
Şırnak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Vedat Sönmez, ilçenin il olmasını canı gönülden istediklerini, bu sayede ilçede yaşanan bazı sorunların giderilebileceğini söyledi.
İl olması halinde Cizre'nin daha iyi hizmet alacağını kaydeden Sönmez, özellikle altyapı konusunda yaşanan büyük sıkıntının kısa sürede ortadan kalkacağını aktardı.
Sönmez, Cizre'nin tarih boyunca ticaretin, bilimin ve kültürün merkezi olduğuna işaret ederek, 'İlçenin yetiştirdiği çok sayıda bilim adamı var. Bu potansiyel bu sayede daha iyi değerlendirilir. Çevresindeki il ve ilçelerin de gelişmesini sağlar. Sınır kapısına, havalimanına yakın ve İpek yolu üzerinde bulunması sayesinde ilçe ticarette büyük bir atılım gerçekleştirir' diye konuştu.
Cizreliler de Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasından büyük memnuniyet duyduklarını belirttiler.
- Karar, Yüksekova'da sevinç yarattı
Doğusunda İran, güneyinde Irak sınırı bulunan bölgenin önemli yerleşim yerlerinden Yüksekova'da vatandaşlar, Başbakan Davutoğlu'nun Hakkari il merkezinin ilçeye taşınması yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladı.
Bağlı bulunduğu Hakkari'ye 80 kilometre mesafede bulunan ve 117 bin nüfusuyla ilden yaklaşık 40 bin daha fazla olan ilçe, son yıllarda yapılan yatırımlarla bölgenin ekonomik canlılığını da elinde tutuyor.
Halkın genellikle hayvancılık ve ticaretle geçimini sağladığı ilçeye 53 köy ve 106 mezra bağlı. Önemli eğitim yatırımlarının da yer aldığı ilçede 11'i lise olmak üzere 86 okul bulunuyor. Bu okullarda 33 bin öğrenci geleceğe hazırlanıyor. Hakkari'de ise 95 okulda 21 bin 694 öğrenci eğitim görüyor.
- Doğunun dünyaya açılan kapısı
Doğu Anadolu Bölgesinin önemli yatırımlarından Yüksekova'daki Selahaddin Eyyubi Havalimanı, terör örgütü PKK'nın saldırılarına rağmen 102 milyon lira harcanarak 5 yılda tamamlandı.
Havalimanı 26 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla hizmete girdi. Bölge için umut kaynağı olan ve dünyaya açılan kapı niteliği taşıyan havalimanında 2 ayda 23 bin yolcu faydalandı.
Selahaddin Eyyubi Havalimanından yararlanmak için İran ve Irak'tan gelen turistler de kısa sürede ilçenin ekonomisini canlandırdı. Ancak terör örgütü PKK'nın artan saldırıları nedeniyle havalimanının uçuşlara kapanması bölgenin ve özellikle ilçenin ekonomisini önemli ölçüde olumsuz etkiledi.
Yıllık 1 milyon yolcu kapasiteli havalimanında, uzunluğu 2 bin 300, genişliği 60 metre olan pist, kapalı alanı 6 bin 600 metrekare terminal binası, teknik blok, kule, ısı merkezi, güç merkezi, iş makineleri garajı, sundurma, itfaiye, emniyet, giriş kontrol, yeni garaj ve hizmet binası bulunuyor.
- Terör olayları ihracatı da düşürdü
Bölgede artan terör olayları ilçenin yıllık ihracat rakamlarına da yansıdı. İlçenin İran sınırında 80 milyon liraya mal olan 56 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen Esendere Gümrük Kapısı'nı kullananlar, terör saldırıları nedeniyle zor günler yaşadı.
Yüksekova'da 2014 yılında 380 milyon 4 bin lira olan ihracat, 2015 yılında hem gümrük kapısındaki inşaat çalışması hem de terör olayları nedeniyle 176 milyon 298 liraya düştü.
- Dilimli Barajı bitmek üzereEsendere karayolu yakından geçen Büyükçay üzerinde 9 bin 142 hektarlık alanda sulama amaçlı yapımına başlanan Dilimli Barajı'nın yüzde 90'lık bölümü tamamlandı.
Baraj, Yüksekova Ovasında 91 bin 420 dekar tarım alanının suyla buluşmasını sağlayacak.Hükümetin yatırımlarla desteklediği bölgede Köylere Hizmet Götürme Birliğince de 30 milyon lira harcanarak kırsal kesimdeki yerleşim yerlerinin önemli sıkıntıları giderildi.
- Günde 2 bin hastaya sağlık hizmeti
İlçede 55 bin metrekare alan üzerinde kurulan Yüksekova Devlet Hastanesinde 23 bin 740 metrekare kapalı alanda sağlık hizmeti veriliyor. 150 yatak kapasiteli hastanede 23 poliklinikte vatandaşlara şifa dağıtılıyor. Günlük yaklaşık 2 bin hastaya poliklinik hizmeti verilen sağlık merkezinde 4 odalı ameliyathane, 5 yataklı yoğun bakım birimi ve 10 yataklı diyaliz ünitesi bulunuyor.
- 'Doğa sporları için ideal bir bölge'
Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Salih Özdemir, Başbakan Davutoğlu'nun gündeme getirdiği il merkezinin Yüksekova'ya taşınması hususunun kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.Yüksekova'nın il haline gelmesinin bölge için ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özdemir, ilçenin önemli ekonomik potansiyelinin bulunduğunu dile getirdi.
'Yüksekova'nın il olacağını duymak bizi çok sevindirdi' diyen Özdemir, 'Coğrafyamız büyüme ve gelişmeye son derece müsait. Kış turizminden raftinge kadar birçok doğa sporu rahatlıkla burada yapılabilir. Hala 2 metreye kadar kar var. Bu kayak için çok önemli avantaj' dedi.