Kocaeli Sığınmacıların Cazibe Merkezi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp sanayi kenti Kocaeli'ye göç eden ihtiyaç sahibi Suriyeli ailelere, İzmit Belediyesi sosyal ve ekonomik projelerle destek oluyor İzmit Belediye Başkanı Doğan: 'Burası sanayi kenti. Burada ekonomik durumun daha cazip gelmesi, iş ve diğer alanlarda daha fazla imkan olması, kentimizi cazibe merkezi haline getiriyor' Suriyeli Ziya el Hüseyin: 'Türkiye çok güzel. Burada çok mutluyum. Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Kapıları açtı, biz savaştan çıktık' Yusra el Hüseyin: 'İzmit Belediyesinin Şam Mutfağı Projesi var. Kursa katılıyorum. Bitince yemekleri satıp eve maddi gelir sağlamayı düşünüyorum'

METİN GİRGİN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığındıkları Türkiye'de iş imkanı daha fazla olan sanayi kenti Kocaeli'ye göç eden ihtiyaç sahibi Suriyeli ailelere, İzmit Belediyesi sosyal ve ekonomik projelerle destek oluyor.

İzmit Belediyesince Suriyeli sığınmacı kadınların ekonomik açıdan kalkınması ve sosyal entegrasyon süreçlerine katkı sağlanması amacıyla çeşitli projeler yürütülüyor. Türkçe okuma yazma kursunun yanı sıra Ortadoğu'ya özgü yöresel yemekler konusunda verilen 'Şam Mutfağı Projesi' eğitimiyle Suriyeli kadınların aile ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk milletinin, göç eden Suriyeliler ile yüzyıllar boyu akrabalık ilişkisi içinde bulunduğunu söyledi.

Suriyelilerin kadın, çocuk, ihtiyar demeden zulme uğradığını anlatan Doğan, böyle bir zamanda akraba ve komşusuna kapısını sonuna kadar açan, başta Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümetin duruşunun, kardeşliğe, geçmişteki kader birliğine ve gönül coğrafyasında yaşayan bu insanlara yakışır bir duruş olduğunu ifade etti.

Kocaeli'de yaklaşık 10 bin Suriyeli bulunduğunu belirten Doğan, 'Burası sanayi kenti. Burada ekonomik durumun daha cazip gelmesi, iş ve diğer alanlarda daha fazla imkan olması, kentimizi cazibe merkezi haline getiriyor. İzmit Belediyesi olarak hükümetimizin mültecilerle ilgili yaptığı büyük hizmetlere, dünyaya ve Avrupa'ya da örnek olacak bu çalışmalara yerelde de destek veriyoruz' şeklinde konuştu.

-'Suriyelilere mesleki eğitim veriyoruz'

Suriyeli sığınmacılara okuma yazma kursu açtıklarını, Türkçe öğrettiklerini anlatan Doğan, öğrenme noktasında çok istekli olan sığınmacılar ile konuştuklarında duydukları acıyı ve dramı yüreklerinde hissettiklerini dile getirdi.

Doğan, Suriyelilere meslek edindirme çalışmaları yaptıklarını, özellikle kadınlara değişik meslek edindirme kursları verdiklerini kaydetti.

-'Suriyeli göçmenler Türkiye'de olmaktan çok mutlu'

Sığınmacıların sağlık sorunlarına da el attıklarını, gereken desteği sağladıklarını ifade eden Doğan, kentte sokakta kalan sığınmacı bulunmadığını ve Suriyelilerin gördükleri ilgi ve destekten çok memnun olduğunu vurguladı.

Doğan, kentte iş kurmak isteyen Suriyelilere ön ayak olduklarını ve gerekli desteği sunduklarını söyledi.

-'Savaş bitsin, Suriye'ye dönmek istiyoruz'

Şam'dan bir yıl önce eşi ve 2 çocuğuyla Türkiye'ye gelen 45 yaşındaki Ziya el Hüseyin (45), İstanbul'da 20 gün kaldıktan sonra İzmit'e taşındıklarını aktardı.

Hüseyin, Şam'da dükkanı olduğunu ve saat tamirciliği yaptığını dile getirerek, 'Savaş nedeniyle büyük sıkıntılar çektik. Yaşamımız çok kötüydü. Bomba isabet etmesi sonucu evim yıkıldı. Sonra buraya geldik. Şam'da akrabalarım var. Annem, babam, ablam orada kaldılar' diye konuştu.

İzmit'e geldikten 3 ay sonra iş bulduğunu, bir fabrikada işçi olarak çalıştığını belirten Hüseyin, 9 yaşındaki oğlu Lays'in ilkokul 3. sınıfa gittiğini, 15 yaşındaki oğlu Amir'in ise savaş nedeniyle okuyamadığını, burada da okula gitmek istemediğini kaydetti.

Kirada oturduklarını, ekonomik sıkıntıya rağmen hayatlarından memnun olduklarını anlatan Hüseyin, 'Türkiye çok güzel. Burada çok mutluyum. Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Kapıları açtı, biz savaştan çıktık. Allah'a dua ediyorum, savaş bitsin. Suriye'ye dönmek istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Ziya el Hüseyin'in eşi Yusra el Hüseyin (35) de Türkiye'de olmaktan, İzmit'te yaşamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek bu imkanı kendilerine sağlayan Türk hükümetine ve yetkililere teşekkür etti.

İzmit Belediyesinin açtığı Türkçe okuma yazma kursuna gittiğini, Türkçeyi büyük ölçüde öğrendiğini vurgulayan Hüseyin, şunları kaydetti:

'Babam ve annem de buraya geldi. Amcalarım, dayım, teyzelerim, akrabalarım Suriye'de kaldı. Çok sayıda akrabam savaşta hayatını kaybetti. Çok insan gelmek istiyor ama paraları yok, nereye nasıl gideceklerini bilmiyorlar. Orada bombalar patlıyor durmadan, hayat çok zor. Erkekleri askere götürüyorlar ya da hapishanelere koyuyorlar. Türkiye'de olmaktan çok mutluyum.'

Küçük oğlunun okula gittiğini, derslerinin çok iyi olduğunu ifade eden Hüseyin, sadece kocası çalıştığı için geçim sıkıntısı çektiklerini belirtti. Hüseyin, 'Ev kirası, elektrik, su faturalarını ödemekte zorlanıyoruz. İzmit Belediyesinin Şam Mutfağı Projesi var. Kursa katılıyorum. Bitince yemekleri satıp eve maddi gelir sağlamayı düşünüyorum' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA