Güney Afrika'da Etiyopya Protestosu

Johannesburg'ta yaşayan Etiyopyalılar, son aylarda Etiyopya'nın Oromia bölgesinde yaşanan insan hakları ihlallerini protesto etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde yaşayan Etiyopyalılar, son aylarda Etiyopya'nın Oromia bölgesinde yaşanan insan hakları ihlallerini protesto etti.

Merkezi Johannesburg’ta bulunan Pan Afrika Parlamento (PAP) binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, geçen aylardaki gösterilerde hayatını kaybedenler için seslerini duyurmaya çalıştılar. Göstericiler ellerinde katledilen çocukların resimlerinin yanı sıra 'Yazık sana Afrika Birliği', 'Kahrolsun Emperyalist Etiyopya', 'Oromia satılık değildir' yazılı pankart ve dövizlerle 'Adalet istiyoruz', 'Özgürlük istiyoruz', 'Afrika Birliği göreve' sloganları attı.

Güney Afrika Etiyopya Topluluğu Birliği Başkanı Woubet Tamiru, öldürülen öğrenci ve çiftçileri kınayan bildiriyi okudu.

'Afrika Etiyopya'daki ölümleri kınamalıdır' diyen Tamiru, hükümetin topraklarına el koymasını protesto eden öğrencilerin öldürüldüğünü, çoğunun ise hapsedildiğini ifade etti.

İktidarın barışçıl gösterilere tepkisinin çok sert olduğunu, sadece Kasım ve Aralık aylarında 140 kişinin öldürüldüğünü, üniversite kampüslerinin karakollara dönüştürüldüğünü, üniversitelerde ve Etiyopya'nın en büyük camisi Anwar Ulu Camii’nde bombaların patlatıldığını söyledi.

Gösterinin organizatörü Yahya Tavfik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bugün burada toplanmamızın amacı Etiyopya Güvenlik Güçleri tarafından katledilen Oromo toplumunun, sesi bastırılmış olanların sesi olmaktır' dedi.

Güney Afrika'da yaşayan Oromia halkı dini liderlerinden Şeyh Ömer Musa ise 'Etiyopya'da olanları protesto etmeye geldik, insanlar ölüyor, sadece birkaç ay değil, uzun süredir devam eden bir şeydir, gazeteciler hapiste, suç gündelik olarak işleniyor' diye konuştu.

'Uluslararası örgütler, Afrika Birliği, Avrupa Birliği hiç kimse bu durumu kınamıyor, bu utanç verici bir durumdur' diyen Musa, 'İfade özgürlüğü yoktur, ağzını açan kendisini hapiste bulabilir, özgürlük ve adalet istiyoruz' ifadesini kullandı.

Gösteri sonrasında okunan bildiriler PAP yöneticilerine sunuldu.

Etiyopya hükümetinin, tarım arazilerini kamulaştırma planı doğrultusunda ve başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletmesi sonucunda Oromia bölgesinde yaşayan çiftçilerin ve toprak sahiplerinin tahliye edilmesi kararı ülkede protestolara neden olmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), üniversite öğrencilerinin de katıldığı gösterilerde en 140 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Güney Afrika'da 100 bini aşkın Etiyopyalının yaşadığı ifade ediliyor.
Kaynak: AA