Suudi Arabistan'ın Bağdat'ta Büyükelçilik Açması

Irak Dışişleri Bakanı Caferi, Suudi Arabistan'ın Bağdat'taki Büyükelçisi Sebhan'ın güven mektubunu teslim aldı.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin Suudi Arabistan'ın Bağdat Büyükelçisi Samir es-Sebhan'ı ofisinde kabul ederek, güven mektubunu teslim aldığı bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Caferi ve Sebhan görüşmesinde Bağdat-Riyad ilişkileri ile Tahran ve Riyad arasındaki gerilimin azaltılması konusu ele alındı.

Açıklamada sözlerine yer verilen Caferi, 'Suudi Arabistan'ın 25 yıl kesintiden sonra Bağdat'ta Büyükelçiliğinin yeniden açılması, özellikle komşu ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkelerine karşı açılım politikası izleyen Irak diplomasisinin başarısıdır. Dünya bugün DAEŞ terörüyle mücadeleden dolayı istisnai durumdan geçiyor. Bunu (DAEŞ) yenmek için ortak dayanışma ve koordinasyon çabası gerekiyor' dedi.

-Caferi, Riyad'a gidecek

Caferi, Suudi Arabistan'ın ülkesindeki temsilciliğin başarısı için Bakanlık olarak her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını ifade ederek, yakında ikili antlaşmaları hayata geçirmek, ortak risklerle mücadele ve bölgenin istikrarını etkileyecek gerginliği ele almak için Riyad'ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Büyükelçi Sebhan da, ülkesinin Irak'ın birliği ve egemenliğinin korunmasına önem verdiğini aktararak, 'Şii, Sünni ve Kürtlerin birliği Irak ve bölgenin gücüdür' dedi.

Suudi Arabistan Kralı Kral Selman Bin Abdulaziz'in de Bağdat'ta Büyükelçiliğin aktif bir şekilde hazır bulunmasını, Irak'ın İslam ile Arap aleminin direklerinden, bölgenin güvenlik ve istikrarı açısından önemli olduğunu vurguladığını kaydeden Sebhan, önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve güvenlik alanındaki ilişkilerin hayata geçirilmesini istediklerini kaydetti.
Kaynak: AA