TİKA Ve Uluslararası Türk Akademisi Arasında İşbirliği

TİKA ve Uluslararası Türk Akademisi arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Uluslararası Türk Akademisi arasında mutabakat zaptı imzalandı.

TİKA Hizmet Binası’nda düzenlenen imza töreninde, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali birer konuşma yaptı.

Çam, Uluslararası Türk Akademisinin kısa zamanda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, TİKA olarak bu çalışmalara destek vermekten büyük mutluluk duyacaklarını söyledi. Katkılarından dolayı Kıdırali'ye teşekkür eden Çam, 'Bu çalışmaları daha da artırarak devam edeceğiz. Bugün yapmış olduğumuz mutabakat zaptı inşallah bu çalışmaların bir göstergesidir' dedi.

Başkan Çam, TİKA'nın Türk dünyası ve Orta Asya’da yaptığı çalışmalara hükümetin çok önemli destekler verdiğini de belirtti.

Törende konuşan Kıdırali de TİKA'nın Türk dünyasına ve Avrasya coğrafyasına çok güzel çalışmalarıyla katkıda bulunduğunu belirterek, TİKA’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Uluslararası Türk Akademisinin merkezinin Kazakistan'ın başkenti Astana’da olduğunu anımsatan Kıdırali, akademinin Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye devletlerinin inisiyatifiyle ve cumhurbaşkanlarının öncülüğünde kurulduğunu ifade etti.

Akademinin, Türk dünyasındaki bütün bilimsel ve eğitim kurumlarını koordine etmekle görevli olduğunu belirten Kıdırali, şunları kaydetti:

'Bizim bu çalışmalarımızı en fazla destekleyen kurumun TİKA olduğunu belirtmek istiyorum. Türk akademisinin matbaasının kurulmasında, bugüne kadar 40’tan fazla kitabımızın yayımlanmasında, arkeolojik kazı çalışmalarımızda, Türk dünyasının genelinde okutulacak ortak Türk tarihi ders kitabının hazırlanmasında ve ortak edebiyat ders kitabının hazırlanmasında TİKA devamlı Türk Akademisini desteklemiştir. Bundan dolayı TİKA’ya ve TİKA Başkanı Serdar Çam’a bir kez daha teşekkür etmeyi borç biliyorum. Bugün imzaladığımız mutabakat, bugüne kadar yapmış olduğumuz işbirliğinin bir teyididir. TİKA’nın Türk akademisine yaptığı katkıları somutlaştıran bir belgedir. Bundan sonra yapacağımız işlerde bu belgenin ciddi katkıları olacaktır.'

Mutabakat zaptı hakkında da bilgiler veren Kıdırali, 2016'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından 'Hoca Ahmed Yesevi’nin Ölümünün 850. Anma Yıldönümü' olarak ilan edildiğini hatırlattı.

'Biz Türk dünyasında Yesevi ruhunun tekrar canlanmasını arzu ediyoruz' diyen Kıdırali, bu kapsamda Türk Akademisi olarak sosyal bilimler kongresi ve forumunu düzenleyeceklerini söyledi.

Düzenlenecek forumda, 1926’da Bakü’de düzenlenen birinci Türkoloji kongresinde alınan kararları tekrardan masaya yatıracaklarını dile getiren Kıdırali, 'Bundan sonraki 90 yılımıza ışık tutacak bazı prensip kararlarını almak istiyoruz. Bunların, ortak alfabe, ortak terminoloji, ortak tarih, ortak edebiyat ve diğer konulardaki sosyal bilim alanlarında çalışmalara öncülük etmesini arzu ediyoruz' şeklinde konuştu.

Kıdırali konuşmasında, 'Geçtiğimiz günlerde Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde TİKA’nın destekleriyle önemli bir buluşa imza attık. 60 civarında Türk boyunun 693 tarihinde bir araya gelmesiyle, damgalarını taşa kazıyarak bıraktıkları önemli eseri bulduk. Buna benzer bir çok çalışmaya bugün imzaladığımız mutabakat zaptının destekleyici belge olacağını ümit ediyoruz' ifadesini kullandı.

Uluslararası Türk Akademisi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye devlet başkanlarının inisiyatifiyle 2012 yılında kuruldu. Akademi 27 Ağustos 2014 itibarıyla uluslararası kuruluş statüsünü kazandı. Merkezi Astana’da bulunan Türk Akademisi, Türk tarihi, coğrafyası, edebiyatı, müziği, sanatı konularında çalışmalar yapıyor. 2015 yılında Akademi tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin okullarında okutulmak üzere 'Ortak Türk Tarihi', 'Ortak Türk Edebiyatı' ve 'Ortak Coğrafya' kitapları hazırlandı.

Akademi ayrıca Macaristan’da Attila’nın mezarının bulunması çalışmalarını yürütüyor. Macar Türkolog Mandoky Kongur Istvan'ın, 16 bin kitaptan oluşan kütüphanesi akademiye kazandırılarak, Türk tarihi ve kültürüne ait zengin bir kütüphane kurulmuştu.

Kaynak: AA