AA, Haber Akış Sistemini Yeniledi

AA'nın, haber toplama ve dağıtım amacıyla kullandığı Haber Akış Sistemi'nin (HAS) yeni versiyonu hizmete girdi AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka: 'Uluslararası haber ajansları arasında haberciliğin yanı sıra teknolojiyi kullanma konusunda da büyük bir yarış var. İçerik Yönetim Sistemleri de bu yarışın bir parçasıdır. Büyük ajansların hepsi kendi yapılarına göre özelleştirilmiş haber içerik yönetim ve dağıtım sistemleri kullanmaktadır. Anadolu Ajansı uluslararası büyük ajansların kullandığı tüm teknolojik imkanları kullanmaktadır' 'Dinamik kurumların kullandığı yazılımlar esnek yapıda olmalıdır. Yazılımlar yaşayan birer organizma gibidir. Günün gelişen ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilebilmeli ve güncel teknolojilere uyum sağlayabilmelidirler'

AA, Haber Akış Sistemini Yeniledi
Anadolu Ajansı, Haber Akış Sistemini (HAS) yeniledi. Haber toplama ve dağıtım amacıyla kullanılan HAS'ın yeni versiyonu HAS v2, 9 Ocak'ta devreye girdi.

AA, tamamı kendi yazılım uzmanları tarafından geliştirilen yeni HAS v2 ile ürettiği haber, fotoğraf ve videoları, müşteri isteklerine göre özelleştirerek, güncel teknolojileri de kullanarak daha hızlı bir şekilde ulaştıracak.

Dünyanın sayılı haber ajansları arasında yer alan, yaptığı atılımlarla ulusal ve uluslararası kamuoyunda adından söz ettiren AA, Haber Akış Sistemi ile halen 10 ayrı dilde haber yayını yapmakta.

Yeni sistemle birlikte AA, içeriklerini internet ara yüzünün yanı sıra, api, xml, ftp ve uydu teknolojilerini kullanarak da iletecek. Haberler, müşteri ihtiyacına göre xml, newsML1.2 veya newsML 2.9 formatlarında servis edilecek.

-'Yazılımlar yaşayan birer organizma gibidir'

Anadolu Ajansı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, yeni sistemle ilgili, 'Uluslararası haber ajansları arasında haberciliğin yanı sıra teknolojiyi kullanma konusunda da büyük bir yarış var. İçerik Yönetim Sistemleri de bu yarışın bir parçasıdır. Büyük ajansların hepsi kendi yapılarına göre özelleştirilmiş haber içerik yönetim ve dağıtım sistemleri kullanmaktadır. Anadolu Ajansı uluslararası büyük ajansların kullandığı tüm teknolojik imkanları kullanmaktadır' dedi.

Dinamik kurumların kullandığı yazılımların esnek yapıda olması gerektiğine işaret eden Şıvka, şöyle devam etti:

'Yazılımlar yaşayan birer organizma gibidir. Günün gelişen ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilebilmeli ve güncel teknolojilere uyum sağlayabilmelidirler. Habercilikte ne kadar iyi olursanız olun, haberleri müşteri isteklerine göre özelleştiremez ve doğru iletişim teknolojilerini kullanarak hızlı bir şekilde iletemezseniz yarışta geri kalırsınız.

Diğer alanlarda olduğu gibi iletişim teknolojileri ve yazılımları alanında da yerli imkanları kullanmaya büyük özen gösteriyoruz. İçerik Yönetim Sisteminde de hazır paket bir uygulama kullanmak yerine bize özel ama uluslararası standartta bir uygulama yazmayı tercih ettik. Bu uygulamanın ileride yurt içinde ve yurt dışında birçok haber ajansı tarafından da kullanılabileceğini düşünüyoruz.'

Şıvka, yeni haber akış sisteminin global bir ajans olan AA'nın son yıllardaki çoklu dilde yayın atağına paralel bir şekilde üzerinde titizlikle çalışılmış, ajansın en güncel ihtiyaçları düşünülerek esnek bir yapıda tasarladığını vurguladı. Şıvka, HAS v2'nin tamamının kurumun kendi yazılım uzmanları tarafından hayata geçirildiğine dikkati çekti.

Şıvka, şunları kaydetti:

'Sistem, kurumumuzun kendi Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sisteminin yanı sıra sosyal medya hesaplarımız, aa.com.tr ve anadoluimages.com siteleri ile de entegre çalışmaktadır.

Anadolu Ajansı HAS v2 ile haberi kullanıcılarına ulaştırırken zamana karşı verilen yarışta bir adım daha öne geçecektir. Hem muhabir hem de abone, ara yüzü web tabanlı olan Haber Akış Sistemi ile birlikte habercilerimiz, internetin olduğu her yerden sisteme erişebilecek ve haberlerini sunup yayınlayabilecekler.

Bu sistemle birlikte abonelerimiz eskiden olduğu gibi haber, fotoğraf ve videoları ilişkili bir şekilde alabilecekleri gibi ek olarak HD formatında video ve farklı dosya tiplerinde rapor ve grafik haberler de alabilecekler.'

- Yeni Haber Akış Sistemi

AA'nın 96 yıllık haber üretim, bilgi ve deneyiminin bugünün teknolojisiyle yoğrulmasının ürünü HAS v2, AA haber üretim ve dağıtım süreçlerine birçok yenilik getiriyor.

Yeni sistem, çok dilli ara yüzüyle 10 dilde haber yapan AA'nın dünyanın dört bir yanına dağılmış farklı diller konuşan muhabirlerini birleştiriyor ve işletim sistemi bağımsız olarak internet üzerinden haber üretim ve dağıtım imkanı sağlıyor.

Yeni sistemde, daha önce olduğu gibi ilişkili haberler anlık olarak internet ve uydu üzerinden abonelere sunulmaya devam edilecek. Uluslararası haber standartlarında yayına olanak sağlayan sistemle, tüm dünya medyası AA'nın haberlerine anlık ulaşabilecek.

Sosyal medyayla da entegre olan sistem sayesinde, haberler AA'nın kurumsal web sitesi, sosyal medya hesapları ve anadoluimages.com gibi diğer sitelerine de otomatik olarak gönderilebilecek. Bu yönüyle Haber Akış Sistemi, yeni nesil haberciliğe hizmet eden başarılı bir örnek.

Güncel iletişim teknolojilerine uygun olarak yeniden yazılan Haber Akış Sistemi ile aboneler, videoları SD, web ve mobil formatın yanı sıra HD olarak da alabilecek. Ayrıca çok farklı dosya tiplerinde rapor ve grafik haberler de abonelere servis edilebilecek.

Web ara yüzü üzerinden haber alan müşterilerin kullandığı 'has.aa.com.tr' adresi bazı karışıklıkların önüne geçmek için yeni sistemde 'haber.aa.com.tr' olarak değiştirildi. Fakat 'has.aa.com.tr' adresi 'haber.aa.com.tr' adresine yönlendirildiği için eski adresten giren aboneler bir süre daha hizmet almaya devam edebilecek.

Müşterilerin kullandığı api, uydu ve ftp adres ve formatlarında bir değişikliğe gidilmediği için geçiş, aboneler tarafından hissedilmeyecek. Yeni sistemle ilgili hizmet verdiği tüm kullanıcılara duyuru ve bilgilendirmeyi yapan AA, teknik aksama ihtimaline karşı da destek hattı kurdu.

AA aboneleri, '0 312 999 20 20' numaralı telefonu arayarak, HAS v2'ye geçiş sürecinde karşılaşacakları problemleri bildirebilecek.

Kaynak: AA