Bakan Sinirlioğlu, KKTC Başbakanı Kalyoncu'yu Ziyaret Etti

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, KKTC’den ayrılmadan önce Başbakan Ömer Kalyoncu’yu ziyaret etti.

Bakan Sinirlioğlu’ya Başbakan Ömer Kalyoncu’yu ziyaretinde beraberindeki heyetin yanı sıra Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da eşlik etti. Bakan Sinirlioğlu, ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, güzel bir geleneği yerine getirerek ilk resmi ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdiğini belirtti.

Türkiye ve KKTC’nin iki kardeş ülke olduğuna dikkat çeken Sinirlioğlu, iki ülkenin birbirine olan bağı ve sevgisinin izaha gerek duymayacak ölçüde olduğunu kaydetti.

Devam eden müzakere sürecine de değinen Sinirlioğlu, müzakerelerden adil ve yaşayabilir bir çözümün çıkması, kalıcı bir barışın tahsis edilmesinin en büyük arzuları olduğunu dile getirdi. KKTC’nin bu doğrultuda atacağı adımlara Türkiye’nin kararlılıkla destek olmaya devam edeceğini vurgulayan Sinirlioğlu, müzakereleri desteklerken bunun belli bir zeminde olacağı anlayışıyla yaptıklarını belirtti.

Kıbrıs Türk halkının güvenliğinden ve haklarından hiçbir şekilde taviz verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Sinirlioğlu, “Kıbrıs Türk halkının kurucu iradesi eğer gerçekleşecekse bir ortaklık devletinin kurulması için yapılacak referandumda ortaya konacaktır. Kıbrıs Türk halkının benimsemeyeceği, Kıbrıs Türk halkının kendini güvende hissetmeyeceği, haklarını teminat altında görmeyeceği hiçbir çözüm, Kıbrıs Türk halkının onayını almaz, Türkiye’nin de desteğini almaz” dedi.

Bakan Sinirlioğlu, Türkiye’nin terörle mücadelesini büyük bir kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğini vurgulayarak, hain teröristlerin alçakça saldırılarının sonuçsuz kalacağını kaydetti.

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’de yaşanan terör olaylarından duyduğu üzüntüyü belirtti ve başsağlığı diledi. Terörün can almaya devam ettiğini belirten Başbakan Kalyoncu, bunun bir an önce durmasını diledi.

Kıbrıs sorununa çözüm için devam eden müzakere sürecinin olumlu sonuçlanmasını arzu ettiklerini ifade eden Başbakan Kalyoncu, bu olumlu sonucun halkın güvenliğini ve refahını temsil etmesi, bölgeye huzur getirmesi gerektiğini söyledi.

Ulaşılacak sonucun yeniden problem taşıyıcı bir unsur haline dönüşmemesi gerektiğini ifade eden Başbakan Kalyoncu, geçmişte yaşananların yaşanmamasını temenni etti.
Kaynak: İHA