Irak Göç Ve Göçmenler Bakanı Muhammet Açıklaması

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet, ülkedeki ekonomik ve güvenlik krizinden dolayı çok sayıda gencin kaçak yollarla Avrupa ülkelerine göç etmeye başladığını belirterek, bunun engellenmesi için hükümetin acilen harekete geçmesini istedi.

Muhammet, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak'taki yetersiz altyapı, uzun süredir devam eden ekonomik ve güvenlik krizi ile komşu ülke Suriye'de meydana gelen iç savaşın doğrudan etkisi nedeniyle, Iraklı gençlerin bir çoğu Avrupa ülkelerine göç etmeye başladı" ifadelerini kullandı.

Iraklı gençlerin kaçak ve tehlikeli yollardan Avrupa'ya göçünün engellenmesi için hükümetin acil kararlar alması gerektiğini savunan Muhammet, göçe zorlayan güvenlik sorununun çözülmesi ve gençlere iş imkanlarının sağlanması için gerekli çalışmaların yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin bu konuda üzerine düşeni yapması durumunda, gençlerin Irak'ta kalmaya ikna edilebileceğine dikkati çeken Muhammet, "Ülkedeki yaşam koşulları iyi bir seviyeye çıkarıldığı takdirde, Avrupa ülkelerine göç eden gençler ve daha önce oraya giden Iraklıların tekrar evlerine dönebileceklerini" kaydetti.

Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Abdulbari Zebari ise, son dönemlerde Iraklı gençlerin Avrupa'ya göç ettiğini teyit ederek, bunun engellenmesi için gerekli iş fırsatları, güvenlik ve ekonomik alanlarda hükümetin acilen adım atması gerektiğini belirtti.

Irak'ta meydana gelen ciddi krizlerden dolayı gençlerin gelecekle ilgili kuşkularının olmasından dolayı Avrupa'ya göç etmek istediğini belirten Zebari, "Bu kuşkuların ortadan kaldırılması ve iş fırsatların yaratılması için, eski hükümet yetkilileri tarafından yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılan paraların geri getirilmesi gerekiyor. Bunun için de paraların yatırıldığı devletlerin yardımcı olması lazım. Bu şekilde bir girişimde bulunulduğu takdirde, göç dalgasının önüne geçilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA