Umuda Yolculukta Yine Hazin Son

Bodrum'da sığınmacıları taşıyan teknenin batması sonucu 17 kişinin yaşamını yitirmesiyle, Ege ve Akdeniz'de bu yıl umuda yolculukta ölenlerin sayısı 128'e yükseldi

DURMUŞ GENÇ - Bodrum ilçesinde yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışan sığınmacıları taşıyan teknenin Çavuşadası açıklarında sabaha karşı batması sonucu 17 kişinin yaşamını yitirmesiyle, Ege ve Akdeniz'de bu yıl umuda yolculukta ölenlerin sayısı 128'e çıktı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, Sahil Güvenlik ekiplerince 1 Ocak-26 Eylül tarihlerinde, Ege ve Akdeniz'de bin 566 düzensiz göç olayında 58 bin 93 kaçak yakalandı.

Söz konusu tarihlerde 111 kişi hayatını kaybederken, bu kişilerin yurt dışına çıkışlarını organize ettikleri gerekçesiyle 107 şüpheli gözaltına alındı.

Bodrum'da bu sabah batan teknedeki 37 kişiden 17'sinin ölümüyle, bu yıl içinde ölenlerin sayısı 128'e ulaştı, kurtarılanların sayısı da 58 bin 113'e çıktı.

- Lastik botlarla umuda yolculuk

Avrupa'ya ulaşma hayaliyle konakladığı illerden ve kamplardan Bodrum'a gelen sığınmacı ve kaçaklar, Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'a geçebilmek için Ege kıyılarında toplanıyor.

Ülkelerinden koparak Türkiye'ye gelen, irtibata geçtikleri insan kaçakçıları tarafından çeşitli yollarla Bodrum'a getirilen kaçaklar, burada belirlenen yerlerde bir süre konakladıktan sonra lastik bot ve teknelerle Ege Denizi'ni aşıp Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmenin mücadelesini veriyor.

Bodrum'da özellikle kaçak geçiş teşebbüsleri, havaların ısınıp denizin sakin olduğu dönemlerde yoğunlaşırken, yanlarına taşıyabildikleri kadar eşyayı alıp yola çıkanlar, Bodrum'dan 4-5 mil uzaklıktaki İstanköy ve Sömbeki adalarına genellikle kapasitesinin üzerinde, alabora olma riski yüksek lastik botlarla ulaşmaya çalışıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de denizden kaçak geçişleri engellemek için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yapılan tüm denetimlere rağmen deniz yoluyla kaçmayı deneyen sığınmacıların yolculuğu, çoğunlukla bindikleri bot ve teknelerin batması sonucu ölümle son buluyor.
Kaynak: AA