İran Cumhurbaşkanı Ruhani Açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Şu an İran, ABD'yle direkt olarak Suriye konusunda karşılıklı görüşmelerde bulunmuyor. Fakat eş zamanlı olarak AB ve yanı sıra diğer ülkelerle Suriye konusu görüşülüyor. Bu taraflar da ABD'yle karşılıklı müzakere halinde. Yani belki direkt görüşme olmasa da görüşme var" dedi.

CNN International'a mülakat veren Ruhani, İran'ın ABD ile, Suriye konusunda karşılıklı görüşmediğini fakat Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkeler üzerinden dolaylı görüşmeler olduğunu söyledi.

Ruhani, "Şu an İran, ABD'yle direkt olarak Suriye konusunda karşılıklı görüşmelerde bulunmuyor. Fakat eş zamanlı olarak AB ve yanı sıra diğer ülkelerle Suriye konusu görüşülüyor. Bu taraflar da ABD'yle karşılıklı müzakere halinde. Yani belki direkt görüşme olmasa da görüşme var" ifadelerini kullandı.

"Şu an herkes, teröristlerle mücadele edebilelim diye, Beşşar Esed'in yönetimde kalmasını kabul etmiş durumda" diyen Ruhani, "Bununla birlikte, bu hareket çeşitli kademelerde başarılı olup, teröristleri adım adım üslerinden defetmeye başladıktan sonra muhaliflerin seslerine kulak vermek gibi diğer planlar fiiliyata geçirilmeli" şeklinde konuştu.

- "ABD'de yönetime gelecek her hükümet nükleer anlaşmaya bağlı kalmalı"

Nükleer anlaşmanın sağlanmasından sonra ilk ABD ziyaretini gerçekleştiren Ruhani, ABD'deki Cumhuriyetçi kanadın yürüttüğü anlaşma karşıtı kampanyalarla ilgili olarak "Bazen, ABD'de konuşulanlar oldukça komik ve garip. Haritada İran'ın yerini gösteremeyecek bazı Cumhuriyetçiler, nükleer anlaşmaya karşı çıkıyorlar" diye konuştu.

ABD'de bazı kesimlerin anlaşmaya karşı olduğuna, bazılarınınsa desteklediğine vurgu yapan Ruhani, "Kapsamlı ortak eylem planı, sadece İran ve ABD'nin konusu değil, uluslararası anlaşma konusudur. Bir hükümet, uluslararası bir anlaşmaya imza atıp ondan sonra gelen hükümet bu anlaşmayı yırtıp atabilir mi? Bunu sadece Saddam Hüseyin yapabilirdi" dedi.

ABD'de mevcut hükümetin yerini alacak her hükümetin, anlaşmaya bağlı kalması gerektiğini belirten Ruhani, "Aksi takdirde tüm ülke, uluslararası güvenilirliğini kaybeder" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA