İzmir Tabip Odası Mültecilerin Sağlık Sorunlarını Anlattı

İzmir Tabip Odası yetkilileri, İzmir’de yaşayan mültecilerin sağlık hizmeti aldıkları yerlerin küçük ve sağlıksız olduklarını tespit ettiklerini ifade ederken yetkilileri çözüm bulmaya davet etti.

İzmir Tabip Odası Mültecilerin Sağlık Sorunlarını Anlattı
İzmir Tabip Odası, yaptığı saha çalışması sonrası, başta Suriyeli mülteciler olmak üzere sığınmacıların sağlık hizmetlerini aldıkları yerlerin değerlendirmesini yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden milyonlarca insan ülkelerinde yaşanan iç savaşlardan, kırımlardan ve sefalet ortamından kaçarak Avrupa ülkelerine doğru büyük bir yürüyüş başlatıldığını belirten İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelanıt, ’’Komşu ülkelerden gelen göç dalgasının ilk uğrak yeri doğal olarak ülkemizdir. İki milyon dolaylarında sığınmacının ülkemizde bulunduğu söylenilmektedir. Bu insanlar barınma, beslenme, temizlik gibi sorunların yanında çok ciddi sağlık sorunları ile de karşı karşıyadır. Sığınmacıların birçoğu değişik toplanma bölgelerinde yaşarken, çok önemli bir kısmı büyük şehirlerimize yerleşmişlerdir. İzmir’de bunlardan biridir. Sığınmacıların sayısının ne olduğu, nerelere yerleştikleri ve sağlıkla ilgili geçmişleri tam olarak bilinmemektedir. Başta çocuklar ve gebeler olmak üzere her türlü sağlık sorunu ile sağlıkçılar karşı karşıya kalmakta ve büyük sıkıntı çekmektedir. Sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesinde önemli sorunlar vardır’’ dedi.

SAĞLIK HİZMETİ VERİLEN YERLER SAĞLIKSIZ

Güzelanıt, aile hekimlerimizin bölgelerindeki göçmen nüfusu saptamada ve gereken koruyucu ve diğer sağlık hizmetlerini vermede yaşadığı sorunların ciddi boyutlarda olduğunu dile getirdi. Güzelanıt, durumun özellikle ülkemizde yok edilen bazı bulaşıcı hastalıklar yönünden büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Bugün dikkat çekmek istediğimiz konunun Göçmen İdaresine bağlı Göçmen Geri Gönderme Merkezi ile Bornova TSM’ye bağlı Altındağ’daki sağlık birimi olduğunu ifade eden genel Sekreter Mete Güzelanıt, şunları söyledi: "Bu birimlerde çalışan meslektaşlarımız büyük bir özveri ile sağlık hizmeti vermeye çalışmakta ancak çalışma ortamlarının olağanüstü kötü olması dolayısıyla büyük sıkıntı çekmektedirler. Işıkkent’te bulunan Geri Gönderme Merkezi’ndeki sağlık hizmeti 1,80x6 metrelik ve sonunda bir tuvalet bulunan ve depo niyetiyle kullanılan bir koridorda verilmektedir. Bu koridorda soyunma dolapları, 1 muayene masası, başlığı olmayan belki de içi boş bir oksijen tüpü, tansiyon ve dinleme aleti, üstleri ve altları dolu evrak ve ilaç dolapları, 1 adet hangi amaçla kullanılacağı belli olmayan ranza bulunmaktadır. Doktor ve hemşire masası ile sandalyesi yoktur. Evrak kaydı bu nedenle muayene masası üzerinde yapılabilmektedir. Poliklinik yapmak üzere boş bir arsaya yerleştirilen bir konteynere aylardır bir yer bulunamamaktadır. Önceden gerektiği zaman ve kısıtlı saatlerde verilebilen bu hizmet geçenlerde tam güne dönüştürülmüştür. Ancak öğrendiğimize göre, yapılan uyarı sonucunda İl Halk Sağlığı Müdürü ’böyle bir ortamda sağlık hizmeti verilemeyeceği’ gibi çok haklı bir gerekçe ile ilgililerce ortam düzeltilinceye kadar tam gün çalışmaya son vermiştir. Ancak sorun acilen çözülmezse, kısa süreliğine gidilse bile aynı kötü ortamda çalışmaya devam edilmek durumunda kalınacaktır.’’

AYNI YERDE BİR ÇOK İŞLEM

Işıkkent’te ayakkabıcılar sitesinin bulunduğunu, gelen bilgilere göre buradaki bazı iş yerlerinde çocuklar da dahil olmak üzere sığınmacılar kaçak ve ucuza ve hiç bir koruma önlemi olmaksızın çalıştırıldığını ileri süren Güzelanıt, buralarda kullanılan kalitesiz sentetik yapıştırıcılar değişik nörolojik hastalıklara yol açtığını belirtti.

Altındağ’da sığınmacılara hizmet verilen sağlık birimini değerlendiren İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelanıt, ’’Bu birime çoğu çocuk ve gebe olmak üzere, aşılamanın yapıldığı günlerde yaklaşık 150, diğer günlerde 100 dolayında hasta başvurmaktadır. Belediye seçimleri öncesinde kanımızca seçimkondu olarak açılan bu sağlık merkezi 44 metrekarelik çok eski, tek katlı bir yapıdır. Bekleme alanı olmadığından kayıt odası bekleme odasına çevrilmiştir. Muayene odası çok küçük olup her türlü işlem burada yapılmaya çalışılmaktadır. İçinde birçok şeyin bulunduğu ve depo olarak kullanılan alan aşı ve emzirme alanıdır aynı zamanda. En çok gebelerin başvurduğu bu poliklinik deposundaki jinekolojik masa yer darlığından dışarı çıkarılmıştır. Aynı yerde tuvalette bulunmaktadır. Sık elektrik kesilmeleri yaşandığı söylenilen bu bölgede bildiğimiz kadarıyla aşılar için jeneratör de yoktur’’ dedi.

YETKİLİLERİ ÇÖZÜME DAVET EDİYORUZ

Yaşanan sıkıntıları İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ile paylaştıklarını ve onlar da ‘sıkıntıları bildiklerini ve çözüm için çaba gösterdiklerini, buraların sağlık hizmetine uygun olmadığını ve uygun yerler aradıklarını’ bizimle paylaştılar diyen Güzelanıt, "Biz, yetkilileri, sağlık çalışanlarının istem ve uyarılarını önemle ve samimiyetle dikkate almaya çağırırken, bu çabaların sürüncemede kalmamasını ve kısa sürede sonuç vermesini diliyor ve bekliyoruz. Sayın vali başta olmak üzere tüm ilgilileri konuya sahip çıkmaya, çözüm bulmaya ve zaten büyük sıkıntı ve acılar içinde olan bu insanlara insan onuruna yakışır bir sağlık ortamı oluşturmak üzere çaba göstermeye davet ediyoruz’’ dedi.

Kaynak: İHA