Ukrayna'dan Rusya'ya Yaptırım Kararları

Devlet Başkanı Poroşenko, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun hazırladığı bazı Rusya vatandaşları ve şirketlerine yaptırım getiren kararı onayladı

KİEV - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bu ay başında Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu tarafından hazırlanan bazı Rus vatandaşı ve şirketlerine değişik yaptırımlar getiren kararı imzaladı.

Devlet Başkanlığının resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Ukrayna devlet başkanı Petro Poroşenko'nun, Ukrayna'ya karşı suç işleyen, aralarında çoğunluğunu Rusya vatandaşlarının oluşturduğu 400'e yakın şahıs ve 90 Rus şirketine yönelik olarak bir yıllık süreyle çeşitli yaptırımların uygulanmasını içeren kararı onaylandığı belirtildi.

Ağırlıklı olarak ekonomik yaptırımların önünü açan kararda, aralarında Aeroflot, Transaero, VİM-Avia, Gazprom-Avia, Donavia, Polet, Red Wings, Rossia, RusJet, RusLine, Sibir, Yakutia ve Yamal havayollarının da bulunduğu 26 Rus havayolu şirketi ile bir çok Rus bankası ve şirketinin de ismi yer alıyor.

Listede yer alan Rus havayolu şirketlerine ülke üzerinden transit uçuşlarının yanı sıra Ukrayna'nın çeşitli kentlerine sefer düzenlemelerine de kısıtlama getirileceği açıklandı.

Kararda, her havayolu şirketi için ayrı olarak uygulanacak yaptırım şekli ve türü belirtilirken, Rus havayolu şirketlerine uygulanacak söz konusu kararın ne zaman yürürlüğe gireceği hakkında her hangi takvim verilmedi. Öte yandan Rus havayollarına ait uçakların Ukrayna'ya düzenlediği uçuşların halen devam ediyor.

- 388 Rus vatandaşının ülkeye girişi yasaklandı

Açıklamada ayrıca karara ilave olarak verilen listede, aralarında politikacı, hakim, savcı, asker ve gazetecilerin de bulunduğu 23 farklı ülkeden 388 kişiye Ukrayna'da iş yapma yasağı, vize kısıtlaması ve ülkedeki mal varlıklarına el konulması gibi yaptırımların uygulanması kararı alındığı belirtildi.

Ayrıca geçen sene Ukrayna'nın doğusunda düzenlenen ve Ukrayna'nın tanımadığı sözde seçimlerde, gözlemci olarak görev alan farklı ülke vatandaşlarının da Ukrayna'ya girişleri yasaklandı.

- Yasaklılar arasında Çeçen Kadirov da var

Rus pasaportu taşıyanların önemli yer tuttuğu yaptırım listesinde Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narişkin, Rus parlamentosu milletvekili ve ünlü sanatçı İosif Kobzon, milletvekili Sergey Mironov ve diğer Rus yetkililerin Ukrayna'ya girişlerine yasak getirilirken, Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin Başkanı Ramazan Kadirov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da dahil olmak üzere birçok Rus yetkilinin de Ukrayna'da iş yapması ve ticari bağlar kurması da yasaklandı.

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'in ise Ukrayna'daki mal varlıklarına tedbir kondu. Söz konusu karar çerçevesinde, çok sayıda Rus gazetecinin de ülkeye girişine yasak getirildi.

- Rusya, karardan haberinin olmadığını açıkladı

Rusya Ulaştırma Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada da, Rus havayolu şirketlerinin Ukrayna'ya uçuşları veya transit seferlerinin kısıtlanmasına ilişkin her hangi bir resmi uyarı yada açıklamanın kendilerine henüz ulaşmadığı kaydedildi.

Rusya Hava Trafik Kontrolü Merkezi de, Ukrayna tarafından, Rus havayolu şirketlerine kendi hava sahasını kullanmaya kısıtlama getiren henüz resmi bir bildiri almadığını duyurdu.
Kaynak: AA