Bahçelerinden Çıkardıkları Gazı Kullanıyorlar

Samsun'un Bafra ilçesinin Doğanca Mahallesi'nde 25 yıl önce bir kişinin su ararken yaptığı sondaj sırasında bulunan metan gazı, tehlikeli olmasına rağmen mahalle sakinlerince evlerde kullanılıyor.

Bafra Kaymakamlığının Doğanca Mahallesi'nde yaptığı incelemede, metan gazının evlerde tamamen ilkel yöntemlerle kullanıldığı belirlenerek, tehlikeye neden olabileceği gerekçesiyle vatandaşlara uyarıda bulunuldu.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çıkan gazın ekonomik değerinin bulunmadığını, bu nedenle de resmi bir çalışma yapılmadığını söyledi.

Konuyla ilgili yetkili kurumlarla görüştüklerini anlatan Arslan, ''Yörede çıkan gaz, çıkarılması ekonomik olmadığı, yüzey gazı olduğu gerekçesiyle ilgi görmemiş. Ancak bu haliyle bile insanlarımız evlerinde kullanıyor" dedi.

Vatandaşların gazı evlerinde ilkel yöntemlerle kullandığını anlatan Arslan, "Herhangi bir olumsuzluğa karşı mahalle sakinlerini uyardık ama ısrarla kullananlar var. Bununla ilgili çalışma başlatacağız'' ifadesini kullandı.

Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan da tüm gaz kullanımlarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kontrolünde gerçekleşmesi gerektiğini, Bafra ilçesindeki gibi metan gazının kontrolsüz kullanımının tehlikeye neden olabileceğini vurguladı.

- Mahallede 8 hanede kullanılıyor

Mahalle sakinlerinden Şaban Sel ise 1990'da bir komşularının su bulmak için açtığı sondaj kuyusunda patlama olduğunu, yapılan araştırmada patlamanın gaz nedeniyle meydana geldiğinin anlaşıldığını söyledi.

Yetkililerce yapılan incelemede bunun metan gazı olduğunun ve bir süre sonra biteceğinin bildirildiğini belirten Sel, buna rağmen uzun süre gaz çıkışının devam ettiğini anlattı. Bunun üzerine gazı bulan kişinin evinde kullanmaya başladığını dile getiren Sel, diğer mahalle sakinlerinin de bahçelerinde sondaj yaparak gaz aradığını ifade etti.

Kendisinin de 13 yıl önce bahçesinde sondaj yaparak metan gazına ulaştığına dikkati çeken Sel, şöyle konuştu:

"Metan gazı mahallede 25 yıldır kullanılıyor. 8 hane metan gazıyla ısınıyor, yemeklerini yapıyor. Çıkan gaz kaçmasın diye kuyuların ağzını varillerle kapatıyoruz. Varillerin ağzına tamamen ilkel yöntemlerle vana bağlayıp su hortumu ile evimize kadar götürüyoruz. Evde hem ocağa bağlıyoruz hem de sobada ısınmada kullanıyoruz. Yaz mevsiminde ise kuraklık nedeniyle toprakta oluşan çatlaklardan gaz kaçışı oluyor. Bu nedenle bu mevsimde gazda azalma meydana geliyor."

- "Bizim için çok büyük rahatlık"

Evlerinde 20 yıldan fazla süredir eşinin yaptığı sistemle metan gazı kullandıklarını anlatan Naciye Kaya ise "Bahçemizde çıkan gaz ev işlerimizi kolaylaştırdı. Eskiden odun kırar, kömür taşıyarak soba yakardık. Şimdi bu sorunların hepsi kalktı. Hortumu kuzinenin içine koyuyorum, yemeklerimi burada pişiriyorum. Bizim için çok büyük rahatlık" dedi.

Geçimini çiftçilikle sağlayan Halil Dalkılıç da bahçesinden çıkan metan gazını 18 yıldır evinde kullandığını söyledi.

Gazın önce komşularının bahçesinden çıktığını, daha sonra kendisinin de sondaj yaptığını anlatan Dalkılıç, "Şans bana da güldü. Yan komşumuz denedi, çıkmadı. Evde yıllardır tüp kullanmıyorum, odun ve kömür yakmıyorum. Evin tüm ısınma ve mutfak işlerini bu gazla hallediyoruz. Yemeği yapıyoruz, suyu ve evi ısıtıyoruz. Yazın basınç biraz azalıyor ancak yine de idare edebiliyoruz" diye konuştu.

Dalkılıç, yıllar önce MTA'dan yetkililerin gelerek araştırma yaptığını ancak yeterli miktarda gaz olmadığını söylediklerini belirterek, "Yetkililer ilgilenmeyince biz de geliştirdiğimiz ilkel sistemlerle kendi gazımızı kullanıyoruz. Bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadık" diye konuştu.

Kaynak: AA