Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Zuma Açıklaması

"Ortadoğu’da Filistinsiz kalıcı bir çözüm düşünülemez"

PRETORİA  – Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Filistin devletinin tanınması gerektiğini belirterek, “Ortadoğu’da Filistinsiz kalıcı bir çözüm düşünülemez” dedi.

Zuma, başkent Pretoria’da diplomatlara verdiği brifingde, Filistin devletinin İsrail ile yan yana barış içerisinde, uluslararası kabul gören sınırları dahilinde tanınması gerektiğini belirterek, “Ortadoğu’da Filistinsiz kalıcı bir çözüm düşünülemez” diye konuştu.

Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapan Zuma, İsrail’in topraklarını genişletmeyi durdurmasını ve Filistinli mültecilerin geri dönmesine izin vermesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Zuma, nüfusu bir milyarı aşan Afrika kıtasının BM Güvenlik Konseyi’ne daimi üyeliğinin olmadığına değinerek konseyin yeniden düzenlenmesini istedi.

Filistin bayrağının BM binasına asılması kararını olumlu karşıladıklarını söyleyen Zuma, bu adımı “büyük zafer” olarak niteledi.

Zuma, Nijerya, Kenya, Somali’deki terör eylemlerini de kınayarak, Avrupa ülkelerine göçmen akışının bir nedeninin de NATO güçlerinin Libya’daki bombardımanı olduğunu belirtti.

Arap Baharı ve Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ölümünden önce kimsenin Avrupa’ya  göç etmediğini öne süren Zuma, NATO bombardımanının ülkedeki güvenliği baltaladığını vurguladı.

Zuma, savaşın olumsuz etkisinin ve yoksulluğun, mülteci kriziyle tezahür ettiğini dile getirerek, 4 milyondan fazla Suriyeli mültecinin yaşadığı trajedinin kalıcı bir çözüm beklediğini, sığınmacılara kapılarını kapatanların sorumlu olduğunu söyledi.

“Suriye’de kalıcı barış ve çözüm için uluslararası güçler ülkedeki rejim değişikliği çağrılarını reddetmelidir” diyen Zuma, BM’nin kontrolü dışında, dışarıdan rejimi değiştirmeye dönük müdahalelere izin verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA