Filistin Bayrağı Birleşmiş Milletler Binasında Dalgalanıyor

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Birleşmiş Milletler (BM) binasına ve diğer merkezlerine Filistin bayrağının asılması yönündeki kararın onaylanmasını "tarihi bir olay" şeklinde niteleyerek, "Barışı korumak isteyenler, doğrunun yanında durmak için cesaretli olmalı" dedi.

Filistin halkı hak ettiği haklara sahip olana kadar işgal karşısında yürütülen siyasi, hukuki ve diplomatik mücadelenin devam edeceğini belirten Maliki tarafından yapılan yazılı açıklamada, "BM binasına Filistin bayrağının asılması konusunda "evet" oyu kullanan ülkeler, Filistin'in ilkeleriyle bağdaşıyor. Bu karar, Filistinliler için bir umut mesajı, İsrail ve müttefiklerinin baltalamaya çalışmasına rağmen iki devletli çözüme verilen desteğin de göstergesidir" denildi.

Maliki, ret oyu kullanan ülkeleri, tutumlarını yeniden gözden geçirmeye ve "Tuzak kuranların yanında yer almaktan vazgeçmeye" çağırarak, açıklamasında "Barışı korumak isteyenler, doğrunun yanında durmak için cesaretli olmalı" ifadelerine yer verdi.

-"Filistin bayrağı mücadelenin ve kurbanların simgesi"

"Filistin bayrağının, mücadelenin ve halkın uzun süredir verdiği kurbanların simgesi olduğunu ve bu kurbanların bayrağın dalgalanması için fedakarlık yaptığını" vurgulayan Maliki açıklamasını şöyle tamamladı:

Uluslararası toplum, işgal devleti yürüttüğü ihlalleri kabul etmeyen net bir tutum almalı. Filistin bayrağının BM Genel Merkezi başta olmak üzere ona bağlı binalarda dalgalanması tarihi bir andır. Halkımız, hak ettiği haklara sahip olana kadar siyasi, hukuki ve diplomatik mücadeleye devam edeceğiz."

- "Bağımsız Filistin devletini somutlaştırmak için atılmış önemli bir adım"

Fetih Hareketi Sözcüsü Ahmed Assaf ise BM kararını, "1967 sınırları dahilinde başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletini somutlaştırmak için atılmış önemli bir adım" şeklinde değerlendirerek, "Bu, sembolik bir adım da olsa Filistin halkının verdiği kurbanların semeresidir. Aynı şekilde, Filistin halkının başta vatanlarına geri dönme ve bağımsız devlet kurma olmak üzere meşru ulusal haklarındaki ısrarlarının kazanımıdır" diye konuştu.

Assaf, söz konusu kararın, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "İsrail işgalini kesin şekilde reddeden akıllı, sakin diplomatik çalışmalarının" da bir sonucu olduğu görüşünü dile getirdi.

Filistin bayrağının BM Genel Merkez binası ve diğer merkezlere asılmasına ilişkin tasarı, BM Genel Kurulu'nda dün yapılan oylamada, 193 üye ülke arasından, 119 ülkenin "evet" oyunu alarak kabul edilmişti. 45 ülkenin çekimser kaldığı tasarıya 8 ülke "hayır" oyu vermişti. Tasarıya "hayır" oyu veren ülkeler, İsrail, ABD, Kanada, Avustralya, Marshall Adaları, Tuvalu, Palau ve Mikronezya olarak sıralanmıştı. Filistin, 29 Kasım 2012'de BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüne yükselmişti.

Filistin bayrağını BM Genel Merkezi'nde göndere, 70. Dönem Genel Kurul toplantıları için ABD'ye gelecek Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın çekmesi bekleniyor.

Kaynak: AA