'Tarla Günü'nde Lavanta Yetiştiriciliği Anlatıldı

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kuyucak köyündeki lavanta tarlalarında "Tarla Günü" düzenlendi.

Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak köyünde düzenlenen etkinlikte konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, lavantanın son yılların en çok aranan yağlık bitkisi haline geldiğini söyledi.

Kuyucak köyünde 200 çiftçinin 2 bin 100 dekarlık alanda yetiştirdiği lavantanın, Isparta'nın yeni markası ve yükselen değeri olduğunu belirten Şölen, köyde bu yıl 280 ton kuru çiçek üretiminin yapılmasının beklendiğini anlattı.

"Yağlık gülde dünya birincisi olduğumuz gibi lavanta da yetiştirilen alan ve kozmetik sanayide işlemede hızla üst sıralara tırmandığımız bir bitki oldu" diyen Şölen, hasattan sonra kurutarak satışa sunulan lavantanın, fabrikalarda işlendikten sonra kozmetik sanayi dünyasının hizmetine sunulduğunu kaydetti.

Şölen, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Isparta'nın merkez il olması için gelecek yıl defne, safran, salep ve nane gibi bitkilerin demonstrasyonlarının yapılacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından lavanta hakkında bilgi verilen etkinlikte, lavanta hasadının nasıl yapıldığı uygulamalı olarak gösterildi. Daha sonra Senir beldesindeki bir yağ işleme fabrikasına giden katılımcılar, lavantanın işlenme sürecini izledi.

Kaynak: AA