AMIA Soruşturmasının İlk Duruşması Yapıldı

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki Arjantin Yahudi Derneği'ne (AMIA) 1994 yılında gerçekleştirilen ve "ülke tarihinin en kanlı terör saldırısı" olarak tanımlanan bombalı saldırının üzerinin örtülmeye çalışıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmanın ilk duruşması, saldırıdan 21 yıl sonra yapıldı.

AMIA Soruşturmasının İlk Duruşması Yapıldı
Bakanlar Kurulu Başkanı Anibal Fernandez, günlük basın açıklamasında konuya ilişkin olarak, başlatılan soruşturmayla hükümet olarak saldırının yerel bağlantılarına dair ipuçlarına ulaşılmasını beklediklerini ifade etti.

Saldırının faillerinin cezalandırılmasını engellemekle suçlanan eski Devlet Başkanı Carlos Menem ve dönemin istihbarat şefi Hugo Anzorreguy, yapılan ilk duruşmaya katılmadı.

Carlos Menem'in avukatının mahkemeye bir sağlık raporu sunduğu ve yüksek tansiyon, depresyon ve diyabet şikayetleri nedeniyle Menem'in duruşmaya katılamayacağını bildirdiği belirtilirken, Anzorreguy'un da sağlık sorunlarını gerekçe göstererek mahkemeye gelmediği açıklandı.

Saldırı sonrasında faillerin ortaya çıkarılması için başlatılan soruşturma için görevlendirilen eski hakim Juan Jose Galeano, eski savcılardan Eamon Mullen ve Jose Barbaccia'nın yanı sıra eski federal polis müfettişi Jorge Palacios da davanın 13 sanığı arasında bulunuyor.

- "21 yıldır gerçeği öğrenmek için bekliyoruz"

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarından Sergio Burstein, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şunu anlamıyorum. Saldırı hakkında soruşturma başlatıp halka gerçeği açıklaması gerekenler, olayın üzerini kapatmaya çalışmakla suçlanıyor. Gerçeği bilmek istiyoruz. Tam 21 yıldır gerçeği öğrenmek için, adalet için bekliyoruz, ancak dönemin siyasileri ve sorumluları yalnızca yapmakla yükümlü olduklarının tersini yaptılar, gerçeklerin üzerini örttüler" dedi.

Buenos Aires'teki Arjantin Yahudi Derneği'ne (AMIA) 18 Temmuz 1994 yılında düzenlenen bombalı saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmiş, 300'den fazlası kişi de yaralanmıştı. Bombalı saldırının sorumluları ise ortaya çıkarılamamıştı.

Kaynak: AA