Antalya, 6. Yöresel Ürünler Fuarı'na Hazırlanıyor

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Türkiye Odalar Birliği’nin desteğiyle bu yıl 6.’sı düzenlenecek olan Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) hazırlık çalışmaları başladı.

Antalya, 6. Yöresel Ürünler Fuarı'na Hazırlanıyor
7-11 Ekim’de düzenlenecek olan 6. YÖREX fuarı öncesi, Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. ATB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu’nun yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Kumluca Ticaret Borsası, KUTSO, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ticaret İl Müdürlüğü, AESOB, AKTOB, POYD, BAKA, BAKSİFED, BAGEV, TSE, ANFAŞ’tan temsilciler katıldı.

YÖREX HEDEF BÜYÜTTÜ

Toplantının açılışında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, kurumların desteğiyle Yöresel Ürünler Fuarı’nda önemli yol kat ettiklerini belirterek, "Geçen 6 yıllık sürede, yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılmasında önemli gelişme sağlandı. Gerek sanal ortamda gerekse fiziki alanda yöresel ürünlerin satışı canlanmış, bu konuda önemli yatırımlar gelişmiştir" ifadelerini kullandı. Tüm çabalarına rağmen yöresel ürünlerin korunmasıyla ilgili yasal düzenlemelerde eksiklikler bulunduğuna dikkat çeken Çandır, "Yöresel ürünlerle ilgili çıkması gereken kanunun çıkmamış olması hala büyük eksiklik" dedi.

Geçen yıl YÖREX’e 114 bin 180 ziyaretçinin geldiğini, bu yıl hedef büyüttüklerini kaydeden Çandır, "Gerek oda ve borsalarımız, gerek belediye ve il müdürlüklerimiz, gerekse üniversitelerimizin katkısıyla YÖREX Türkiye’nin en sevilen, en sempatik fuarı oldu" şeklinde konuştu.

"DAYATILANA DEĞİL GENLERE BAKALIM"

Anadolu’nun 12 bin yıllık emanetini gelecek nesillere aktarmak gibi bir sorumluluklarının olduğunu söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, "Hepimiz zaman zaman yeni neslin tüketim alışkanlıklarının deforme olmasından dertleniyoruz. Sadece dertlenmek yerine YÖREX gibi bir çalışmayı geliştirerek Anadolu’nun genlerinde olan tüketim alışkanlıklarını harekete geçirebiliriz. Bize dayatılanı değil bize ait olanı tüketerek hem insanımıza iş, hem yörelerin tanıtımını sağlayabilir, hem de ekonomimize can verebiliriz" diye konuştu.

Çandır, Anadolu’da coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürün bulunurken sadece 178’inin tescillendiğine de dikkat çekti.

Fuarın çıkış hikayesini de anlatan Çandır, TOBB’un ’kriz varsa çare de var’ temasıyla ekonomiyi canlandırmak için başlattığı çalışmanın ardından Türkiye’nin değeri olan kıyıda köşede kalmış, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel ürünleri tekrar ekonomiye kazandırmak için YÖREX’i başlattıklarını söyledi.

Çandır, "Türkiye’nin kılcal damarları olan kırsal ekonomiyi canlandırarak ekonomiye can vereceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

NEW YORK 5. CADDE HEDEFİ

Avrupa’da 55-60 milyar liralık yöresel ürün üretimi bulunduğuna dikkat çeken Ali Çandır, "Bunun yaklaşık yüzde 30’u ihraç edilebiliyorsa, bizim de topraklarımızdaki yöresel ürünleri önce kendi insanımıza tanıtıp sonra dünya insanlarının beğenisine sunmamız gerek" dedi.

Bu yıl Kalkınma Bakanlığı’nın da yoğun desteğiyle fuarın bir adım ileriye gideceğini söyleyen Çandır, yapılan hazırlık çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çandır, "New York. 5. Cadde’de Türkiye Yöresel Ürünler Mağazası açtığımız gün fuarımızı başarıya kavuşturmuş olacağız" diye konuştu.

KURUMLARDAN DESTEK

Toplantıya katılan Danışma Kurulu üyesi kurum temsilcileri, YÖREX’e desteğini bildirirken, fuara katılımcı ve ziyaretçi sayısının artırılması için destek sözü verdi. Fuarın Antalya’nın markalaşmasına da katkı sağladığına dikkat çeken temsilciler, Ali Çandır ve Antalya Ticaret Borsası’na böyle bir projeyi hayata geçirdiği için teşekkür etti.
Kaynak: İHA