'Louise Bourgeois Açıklaması Dünyadan Büyük'

Louise Bourgeois’nın yapıtlarının yer aldığı sergi, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde Akbank Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor

İSTANBUL -  Louise Bourgeois'nın yapıtlarından oluşan "Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük" sergisi ziyarete açıldı.

Akbank Sanat’ta açılan serginin küratörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, sanatçının 20. yüzyılın en radikal yapıtlarını üretenlerden biri olduğunu söyleyerek, "Bourgeois gerçekten kendisini feminist bir sanatçı olarak nitelendirmese de sonuç itibariyle feminist sanatın en önemli kurucularından birisi. Bunda hiç kuşku yok" dedi.

Serginin kendi içinde kompartmanları olduğunu kaydeden Kahraman, "Bir takım kabineler var. Alt katta, bir problemin şekli nedir, gibi bir kabine var. Bu arada anatomi kabinesi var. Çiftlerle ilgili bir takım dizinler var. Sebastian resmi var" ifadelerini kullandı.

Hasan Bülent Kahraman, sergide yer alan eserlere yönelik, desen temelindeki yapıtlar, baskılar ve gravürlerin dikkatli bir izleyici için Bourgeois'nın bütün katmanlarını verdiğini belirterek şöyle devam etti:

"Yani bunlar derin büyük bir kadın bilinçaltı, kadınlık sorunları. Kadının erkekle temas ettiği, kesiştiği, zıtlaştığı, karşı karşıya geldiği büyük blokların meseleleri var aslında bu bloklarda. İkinci bir mesele daha var. Bourgeois aslında mekan meselesinde soyut kapalı mekanlar yapmış."

Her mekanın kendine ait bir hafızası olduğunu belirten Kahraman, "İnsan her mekanı kendisinde bir hafıza unsuruna dönüştürür. İşte Louise Bourgeois'da böyle birbirine paralel giden, birbiriyle kesişen, zıtlaşan yollar söz konusudur. Bütün bunları bu sergide görmek mümkün. O yüzden çok geniş kapsamlı, güçlü bir sergi" diye konuştu.

Kahraman, Bourgeois'nın sergiye getirilemeyen büyük yapıtlar ürettiğine de vurgu yaparken, iyi bir katalog hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Bugüne kadar Türkiye'de yalnızca 1997'deki 5. Uluslararası İstanbul Bineali'nde tek eseri sergilenen Bourgeois'nın bu sergide 58 yapıtı görülebilecek.

Sergi, 28 Kasım'a kadar açık kalacak.

Akbank Sanat'ta sergiyle eş zamanlı olarak Bourgeois'nın sanatı ve feminist sanat ile ilgili konularda konferans ve toplantılar düzenlenecek.

Ayrıca Akbank Sanat Kütüphanesi'nde Bourgeois köşesi oluşturulacak ve sanatçı hakkında filmler gösterilecek.

- Louise Bourgeois

20. yüzyılın en önemli heykel ve resim sanatçılarından biri olan Louise Bourgeois, 1911'de Paris'de doğdu.

Bourgeois, 60 yıldan fazla uğraştığı sanat yaşamında önceliği kendi tanıklıklarına verdi. 1930'lu yıllarda resim yapmaya başlayan sanatçı, heykellerinde lastik, tahta, taş, metal gibi çok çesitli malzemeler kullandı.

New York Modern Sanatlar Müzesi'nde 1982'de retrospektif sergi açan "ilk kadın sanatçı" unvanını taşıyan Bourgeois, Boston Massachusetts Güzel Sanatlar Fakültesi ve Brooklyn-Pratt Enstitüsü'nce "onur ödülü-doktorası"'na layık görüldü. Paris'te şehir Modern Sanat Müzesi'nde sergilenen Maman adlı eserini, annesine benzeterek her ikisinin de kırılganlık ve dantel örmelerini eşleştiren Bourgeois, 1993'te ABD'yi Venedik Bienali'nde temsil etti.

Birçok ödülün sahibi de olan sanatçının Maman eseriyle ilgili, yönetmenler Amei Wallach ve Marion Cajori, "Louise Bourgeois: The Spider, The Mistress And The Tangerine" adlı belgesel film çekti.

Sanatçı, 31 Mart 2010'da yaşamını kaybetti.
Kaynak: AA