Papa'dan Falkland Adaları İçin Diyalog Çağrısına Destek

Papa Franciscus, Arjantin ve İngiltere'nin egemenlik tartışmalarına konu olan Falkland Adaları için Arjantin'in diyalog talebine destek oldu.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, San Pietro Meydanı'ndaki haftalık genel görüşmesinden sonra Papa, BM'nin 2065 sayılı kararına dayanılarak başlatılan kampanyanın sorumlusu Gustavo Hoyo ile selamlaştı.

Papa Franciscus, Londra ve Buenos Aires arasında diplomatik yakınlaşmayı amaçlayan bir kampanyanın "Falkland Adaları için Arjantin ve İngiltere arasında diyalog zamanı" yazılı afişini tutarak Arjantin'in diyalog talebine destek verdi.

Kampanyanın, BM Dekolonizasyon Komitesi'nin 1965 yılında aldığı, Arjantin ve İngiltere hükümetlerini soruna yönelik barışçıl bir çözüm bulmaya davet eden kararın 50. yılında başlatıldığı belirtildi.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, geçen yıl Eylül ayında Papa Franciscus'u Vatikan'da ziyaret ederek, İngiltere'nin Güney Atlantik'te askeri gücünü artırma yönündeki adımlarının ortaya çıkarabileceği sorunları Papa'ya ilettiklerini açıklamıştı.

Kirchner, Arjantin olarak diyalog istediklerini ve Papa'yı da bu diyalog sürecinin başarılı olması için müdahil olmaya davet ettiklerini ifade etmişti.

O dönem Papa Franciscus, konuya yönelik açıklama yapmamıştı.

Ayrıca Kirchner, İngiltere Başbakanı David Cameron'u birçok kez müzakere masasına çağırmış ve 1833'te İngiltere tarafından el konulan Güney Atlantik Adaları'nın egemenlik konusunu görüşmek istemişti.

İngiltere ise uzun süredir diyalog çağrılarını reddederek Falkland Adaları'ndaki egemenliğine dair bir şüphenin bulunmadığını ve konuya dair konuşulacak bir konunun da bulunmadığı yönündeki tavrını sürdürüyor.

Falkland Adaları'ndaki egemenlik iddiaları nedeniyle 2 Nisan 1982'de Arjantin ve İngiltere arasında yaşanan krizde, 655 Arjantinli ve 255 İngiliz asker hayatını kaybetmişti.

Son olarak geçtiğimiz Nisan ayında İngiltere'nin Falkland Adaları'nın savunması için önümüzdeki 10 yıl boyunca 280 milyon pound harcayacağını açıklaması tansiyonu yükselmişti.

Kaynak: AA