Irak'ta DAEŞ'in Öldürdüğü 67 Yezidi İçin Tören Düzenlendi

Irak'ta terör örgütü DAEŞ tarafından öldürülen ve toplu mezara gömülen 67 Yezidiye ait cesetler, Ninova'nın Şerafeddin bölgesinde Başbakan Neçirvan Barzani'nin de katıldığı törenle defnedildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Yardımcısı Fuat Hüseyin, Şehitler ve Enfal Bakanı Mahmut Hacı Salih, Duhok Valisi Ferhat Etruşi ile birçok Yezidi din adamının katıldığı törende, yakınlarını kaybeden aileler gözyaşı döktü.

Törende konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, DAEŞ'in Yezidi halkına yönelik saldırısını hiçbir zaman unutmayacaklarını belirterek, "Yezidi kardeşlerimize yapılan bu terörist saldırılar, insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardandır. Bu bölgede yaşananlar hepimizi derinden üzdü ve her zaman kalbimizde derin bir yara olarak kalacaktır. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Bu kardeşlerimiz Kürt ve Yezidi oldukları için iki defa saldırıya maruz kaldı" dedi.

"İnsanlığın düşmanı olan teröristlere karşı amansız bir savaş içerisinde olduklarını" vurgulayan Barzani, Yezidi halkın yaşadığı Musul ilinin Sincar (Şengal) ilçesi ve Kürt bölgesi içinde gördükleri diğer tüm toprakların DAEŞ'ten temizleneceğini bildirdi. Barzani, bunun için peşmergenin ölmeye hazır olduğunu, bedeli ne olursa olsun işgal altındaki tüm bölgeleri kurtaracaklarını kaydetti.

Barzani, Sincar ilçesi ve çevresini DAEŞ'ten kurtardıktan sonra Kürt yönetimine bağlayıp yeniden inşasını sağlayacaklarını dile getirdi.

-2 bin Yezidi kurtarıldı

DAEŞ'in elindeki Yezidilerin kurtarılması için hükümet olarak tüm gayretlerini seferber ettiklerini aktaran Barzani, "Şimdiye kadar 2 bin Yezidiyi örgütün elinden kurtardık. Bunun devam etmesi için elimizden geleni yapmaya çaba gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Yezidilerin etnik ve dini kimliklerini korumaları için Irak'ta kalmalarını isteyen Barzani, hiçbir Yezidinin Avrupa ülkelerinde kimliğini koruyamayacağını savunarak, şunları söyledi:

"Yezidilerin Irak'ı terk edip başka bir ülkeye gitmelerinin doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Yezidi ve Yezidilik kimliği Avrupa'da korunamaz ancak Sincar'da korunabilir. Bu bölgede büyük bir felaketin meydana geldiğini biliyoruz. Yezidilere karşı büyük bir katliamın yapıldığının farkındayız ancak ülkeyi terk etmek hiçbir sorunu çözmeyecektir ve Yezidileri hiçbir yere götürmeyecektir."

Kaynak: AA