Yenişehir'de Yeraltı Sulama Sistemi Hizmete Girdi

Yenişehir ilçesinde, sondaj çalışmalarına 1985 yılında başlanan Yer Altı Sulama Projesi kapsamında yapımı tamamlanan sistem faaliyete geçirildi.

Yenişehir'de Yeraltı Sulama Sistemi Hizmete Girdi
Bölgede 140 kilometre hattın çekildiği projede 53 pompa ve 532 trafo bulunuyor. İlçede 55 bin dönüm arazinin sulanacağı projenin tamamlanmasının ardından vana açılarak sulamaya başlandı.

Yenişehir Ziraat Odası ve Sulama Birliği Başkanı Sadi Aktaş, yaptığı açıklamada, 30 yıldır büyük özlemle bekledikleri projenin tamamlanarak faaliyete girmesinden dolayı mutlu olduklarını bildirdi.

Her tarlaya hidrant vana çıkışı ve ön ödemeli sayaç takılacağını belirten Aktaş, şunları kaydetti:

"Artık çiftçimiz yüksek maliyetle sulama yapmayacağı gibi su israfı da önlenecek. Ön ödemeli sayaçlar sayesinde çiftçi tükettiği kadar su parası verecek. Şu an suyun fiyatı metreküp başına 25 kuruş olarak belirlendi. Artık çiftçi tarlasını sabahtan akşama kadar sulamayacak. Böylece topraktaki verimli mineraller de ölmeyecek. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmış olacağız. Su motoru, derin kuyu devri bu proje sayesinde bitti. Bu proje ile özel kuyuların ruhsatları da iptal edilecek. Şu an Yenişehir'de bin 700 civarında özel trafo bulunuyor ve bunların hepsinin ruhsatı önümüzdeki yıl iptal edilecek. Çiftçimiz sağlıklı ve daha az masraflı sulama yapmak için Su Birliğine üye olacak. Şu an 170 üyemiz var ancak Boğazköy Projesinin tamamlanması ile üye sayımız 6-7 bin civarında olacak."

Sistemin bakım, onarım ve diğer masraflarının Sulama Birliği tarafından karşılandığını aktaran Aktaş, çiftçilere bir an önce birliğe üye olma çağrısında bulundu.

Elde edecekleri gelirle devletin bu yatırım için harcadığı parayı 15 yıl içinde geri ödeyeceklerini vurgulayan Aktaş, projeye hizmeti geçen herkese teşekkür etti.

Kaynak: AA