Fındıkta Bor Gerçeği

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi, bölgenin en önemli tarım ürünü fındığın kalite ve veriminin artırılması amacıyla yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Ordu’da fındık bahçelerinin ‘yetersiz beslenme’ nedeniyle verimsiz olduğu ortaya çıktı.

Fındıkta Bor Gerçeği
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özkutlu tarafından gerçekleştirilen ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BORENM) tarafından desteklenen çalışmada Ordu ve Samsun bölgesinde fındığın bor ile beslenmesi ve borlu gübreleme yöntemleri uygulanması için başlatılan araştırma 32 ay sürdü. Araştırma süresi boyunca sık sık bölgedeki fındık bahçelerinden toprak ve yaprak örneklemeleri alındı. Alınan toprak ve bitki örneklerinin bor durumu tespit edilerek borlu gübrelerin fındığın verim ve kalitesi üzerine olan etkisi ortaya çıkarıldı.

FINDIK YETERSİZ BESLENİYOR

Prof. Dr. Faruk Özkutlu, bölgede fındık bitkisinin gübrelenmesinin geleneksel yöntemlere ve alışkanlıklara bağlı olarak yapıldığını belirtti.

Yapılan araştırma sonuçlarından bor gübrelemesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Özkutlu, “Araştırmalarımızın sonuçlarına göre fındık bahçelerinde toprakların yüzde 70’i yüksek oranda Bor bakımından yetersiz bulundu. Fındık için bor gübrelemesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Araştırmalarımızda ayrıca bahçelerin çok büyük bölümünün azot bakımından yetersiz beslendiği, yüzde 50’sinin potasyumlu gübrelemeye, yüzde 40’ının fosforlu gübreye ihtiyacının olduğu belirlenmiştir” dedi.

BOR’LU GÜBRE VERİMİ ARTTIRDI

Borlu gübrelemenin fındıkta verimi arttırdığını da belirten Prof. Dr. Özkutlu, “Fındıkta ocak başına 15 g etidot-67 (tarım bor) gübresi şubat ayında ocak izdüşümünde verilirse fındık veriminde ortalama yüzde 20-25 arası artış elde edilmiştir. Ocak başına 15 g tarım bor gübresi veya dekar başına 1 kg tarım gübresi verilirse fındık randımanının yüzde 10 oranında arttığı saptanmıştır” diye konuştu.

Bilindiği gibi daha önce yapılan araştırmalarda, borun gübrenin bileşimindeki fosfat, azot, magnezyum gibi maddelerin toprakta çözünürlüğünü kolaylaştırdığını ortaya çıkmış, borlu gübre kullanımının ürün verimini yüzde 18-35 oranında arttırdığı belirlenmişti.

Erzurum’da Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hayvanların temel besin maddesi olan yonca bitkisi veriminin borlu gübre sayesinde yüzde 30 arttığı, Konya’da yapılan bir başka araştırmada ise borlu gübrenin buğday verimini yüzde 35 oranında arttırdığı ortaya çıkmıştı.
Kaynak: İHA