Beyoğlu Belediyesi Mimarlar Odası Binasında İnceleme Yaptı

Beyoğlu Belediyesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinin Karaköy'deki binasında gerçekleştirilen incelemelerde, projeye aykırı bölümler tespit edildiğini bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı ekiplerin, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Karaköy Kemankeş Caddesi'ndeki binasında incelemelerde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, yapılan incelemelerde, binada kurul onaylı mimari tadilat projesine aykırı olarak çatı yapılması gereken yerin terasa dönüştürüldüğü aktarılarak, projedeki terasın büyütülerek restoran olarak kullanıldığı şeklinde çeşitli uygunsuzluklar hakkında tutanak tutulduğu kaydedildi.

Binada yapılan incelemelerde, binanın Kemankeş Caddesi'ne bakan cephesinde mahya kotunun onaylı projeden 50 santimetre daha yüksek yapıldığı belirtilen açıklamada, terasın büyütülerek, üzerinin açılır-kapanır sistemle kapatıldığının ortaya çıktığı aktarıldı.

Açıklamada, Mumhane Caddesi tarafında ise çatı arasının yapılmayıp bu bölümün terasa dönüştürüldüğü ve üst katta 30 metrekare alanlı teras yapıldığının belirlendiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bunun yanı sıra 2. Merdivenkovasının +18.50 kotundan +24.50 kotuna yükseltildiği tespit edildi. Yine, incelemeler sonucunda tespit edilen diğer uygunsuzluklardan merdiven kulesinin üstüne bir kat yüksekliğinde klima üniteleri konulduğu; bina cephelerinde projesine aykırı olarak pencere düzeninin değiştirildiği; ayrıca Kemankeş Caddesi cephesinde normal katlarda 30 cm, Mumhane Caddesi cephesinde zemin kat ve asma katta 30 cm kaldırım istikametine taştığı tespit edilerek; tespit edilen hususlar, belediye ekiplerinin tutanaklarında yer aldı.

Mimarlar Odasına ait bina; 15.06.2001 tarihinde dükkan ve büro binası olarak iskan almış bir yapıydı. Daha sonra Mimarlar Odasının talebi üzerine tadilat projesi Anıtlar Kuruluna sevk edilmiş 08.10.2009 yılı, 2960 sayılı kurul kararı ile proje onaylanmıştır. Mevcut iskanlı binaya kurul kararına istinaden 05.07.2010 tarihinde tadilat ruhsatı verilmiştir. Ancak Mimarlar Odası, tadilat ruhsatı aldıktan sonra projeye aykırı uygulama yapmasından dolayı binaya yapı kullanma izin belgesi (iskan) alamamıştır."

Açıklamada, sonuç olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinin hizmet binasına ilişkin incelemeler sonucu imara aykırı uygulamalar tespit edilerek yapı tatil tutanağı tutulduğu ve ilgili kuruma tebliğ edildiği, konuyla ilgili yasal sürecin devam ettiği bildirildi.

Kaynak: AA