Atık Malzemeleri 'Hediyeye' Dönüştürüyor

Rize'de kahvehane alışkanlığını bırakmak amacıyla çalıştığı fabrikada topladığı atık eşyalarla evinde kurduğu atölyede minyatür eserler üreten İsmail Yanbay, yaptığı eserleri sevdiklerine hediye ediyor.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde işçi olarak çalışan Yanbay, her gün ana tamir fabrikasında artan, bobin kapağı, demir parçaları, plastikler, atık ahşapların yanı sıra dışarıda topladığı çakıl taşı, dondurma çubuğu ve kumları toplayarak evindeki atölyede işliyor.

Topladığı malzemeleri yöre mimarisine uygun minyatür ahşap veya taş evleri, serender gibi yapılarla kuzine, bahçe aletleri, motorlu taşıt, dikiş makinesi gibi günlük hayatta kullanılan eşyaların minyatürlerini üreten Yanbay, ürettiği eserleri sevdiklerine hediye ediyor.

Yanbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıl önce kahvehane alışkanlığını bırakmak için fabrikadan ve doğadan topladığı malzemelerle minyatür ürünler yapmaya başladığını anlattı.

İşinden arta kalan zamanın büyük bölümünü bu uğraşa ayırdığını dile getiren Yanbay, ilk başlarda çok zorlanmasına rağmen zamanla kendisini geliştirerek güzel şeyler yapmaya başladığını söyledi.

İsmail Yanbay, minyatür yapımı için genel makine tamirinde kullanılan bobin kapağı, parça demir, dondurma çubuğu ve atık ahşap kullandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kum, kiremit tozu gibi şeyleri de minyatürlerin süslemesi için kullanıyorum. Bulduğum her türlü atığı değerlendirmeye çalışıyorum. Yöre mimarisine uygun minyatür ahşap veya taş evleri, serender, kuzine, bahçe aletleri, motorlu taşıt, dikiş makinesi gibi günlük hayatta kullandığımız objelerin minyatürünü yapıyorum."

Yanbay, ayrı bir atölyesi olmadığı için evinin bir odasında çalıştığını dile getirerek, hobi olarak başladığı bu işin hayatına çok şey kattığını anlattı.

- "Çöpe gidecek artıklar sanat eserine dönüşüyor"

Bu uğraş sayesinde artık kahvehaneye gitmediğini belirten Yanbay, "Boş zamanlarımı değerlendirmek ve keyifli bir uğraş edinmek için başlamıştım ama elimin bu işe yatkın olduğunu görünce daha karmaşık ve incelikli işlere yöneldim. Geleneksel el sanatlarıyla uğraşan ustaların yanında farklı bir çalışma ortaya çıkardığımı düşünüyorum. Çöpe gidecek artıklar birer sanat eserine dönüşüyor. Çöp olarak nitelendirilen parçaları kullanmak benim için çok önemli. Elbette metali işlemek kolay olmuyor. Onun için özel ekipmanlara ihtiyaç duyuyorum ve kullanıyorum" şeklinde konuştu.

Yanbay, elinden geldiğince her şeyi değerlendirmeye çalıştığı, bir köşede atıl durumda bekleyen parçaları değerlendirmekten son derece mutlu olduğunu söyledi.

Aradığı her şeyi doğada bulduğunu belirten Yanbay, "Para harcamadan çok farklı güzellikler ortaya çıkarmak, atıl durumdaki bir şeyi değerlendirmek beni mutlu ediyor. Birçok kişi çalışmalarımdan almak istiyor ama ben genelde hediye ediyorum. İnsanların mutlu olması beni de mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

Yanbay, ekonomik anlamda gelir elde etmeyi şimdiye kadar düşünmediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA