Srebrenitsa soykırımı tasarısı kabul edilmedi

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya'nın Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğunu inkar etmesi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluklarını yerine getiremediğini belirterek, "Srebrenitsa soykırımı inkar edildiği sürece ne bu Konsey'de ne de bölgede anlamlı bir uzlaşma olmaz" dedi.

Srebrenitsa soykırımı tasarısı kabul edilmedi
Srebrenitsa soykırımı tasarısı kabul edilmedi
Power, BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamanın ardından yaptığı konuşmada, Srebrenitsa soykırımı sırasında bölgede gazeteci olarak görev yaptığını belirterek, yaşanan acılara ilişkin örnekler anlattı.

Srebrenitsa'da yaşananların, mahkeme kayıtları ve tüm delilleriyle "soykırım" olduğunu vurgulayan Power, "Rusya'nın vetosu, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının ailelerinin kalbini kırmıştır ve BMGK'nın sicilini biraz daha lekelemiştir" dedi.

Srebrenitsa'da tanıştığı bir kadının 4 oğlunu gömdüğünü ve halen beşinci oğlunun cenazesini aradığını ifade eden Power, Rusya'nın reddettiği gerçeğin bu kadının acısı olduğunu kaydetti.

Soykırım inkarının sadece kurbanların ailelerini yaralamayacağını aynı zamanda uzlaşıyı da engelleyeceğini dile getiren Power, "Srebrenitsa soykırımı inkar edildiği sürece ne bu Konsey'de ne de bölgede anlamlı bir uzlaşma olmaz. 20 yıl önce uluslararası toplum, kendine sığınanları koruyamadı ve soykırım yaşandı. Bugün de Rusya'nın, Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğunu inkar etmesi nedeniyle bu Konsey sorumluluklarını yerine getirememiştir" diye konuştu.

Çekimser oy kullanan üyeleri de "acılara duyarsız kalmakla" eleştiren Power, Srebrenitsa kurbanlarına karşı, henüz bulunamayan binden fazla kişinin cenazesini bulma, soykırımı tanıma ve bu suçların bir daha işlenmemesini temin etme sorumlulukları olduğunu vurguladı.

- "Utanç ve pişmanlık yaşıyoruz"

BM Senel Sekreter Vekili Jan Eliasson da Konsey'de yaptığı konuşmada, "Srebrenitsa soykırımı yakın tarihin en karanlık bölümlerinden birisidir. Bugün, BM ve uluslararası toplumun bu trajediyi önlemede başarısız olmasının utanç ve pişmanlığını yaşıyoruz" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin sivilleri korumada merkezi rolü olduğunu kaydeden Eliasson, "Konsey'deki ayrılıkların yaşanan sorunları nasıl derinleştirdiğine ve kontrolden çıkmasına izin verdiğine şahit oluyoruz. Suriye katliamı, Irak ve Güney Sudan'da yaşananlarda Konsey'deki ayrılığın sonuçlarını görüyoruz" diye konuştu.

Toplantıya video-konferans yöntemiyle bağlanan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad el-Hüseyin de Srebrenitsa'da BM'nin, NATO'nun hava gücünü kullanmada yaşadığı tereddüdün katliama kapı açtığını ifade etti.

"Biz BM topluluğu nasıl oldu da Srebrenitsa'da bu katliamın gelişini göremedik?" diye soran Hüseyin, BM'nin katliamları önlemek için kararlı ve birlik içinde olması gerektiğini söyledi.

- "Soykırım siyasi değil hukuki bir gerçektir"

İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Peter Wilson da Rusya'nın tasarıyı veto etmesini eleştirerek, "Srebrenitsa'da soykırım işlendi. Bu siyasi değil hukuki bir gerçektir" dedi.

Wilson, Rusya'dan, veto gerekçelerini Srebrenitsalı annelere izah etmesini de istedi.

İngiltere'nin, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya veto etmiş, Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela ise tasarıya çekimser oy kullanmıştı.

Kaynak: AA