'Bozkırın Tezenesi'ni Oniks Taşında Yaşatıyorlar

Kırşehir'de evlerinin bir kısmını atölyeye çeviren iki kardeşin, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan oniks taşı işlemeciliğiyle halk ozanı Neşet Ertaş'ın saz ve sözlerini yansıttıkları eserlere, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yoğun ilgi gösteriliyor.

Evlerinin bir bölümünü atölyeye çeviren Erdem ve Dinçer Ertek kardeşler, yaklaşık 20 yıldır oniks taşı işlemeciliği yaparak, hem yok olma tehlikesi bulunan sanatı yaşatmaya hem de geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Erdem Ertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği oniks taşı işlemeciliğini önceleri geçim kaynağı olarak gördüklerini, şimdiyse aynı zamanda sanatsal eserler üretmeye yöneldiklerini söyledi.

Kırşehir'de geçen yıllarda 50'nin üzerinde bulunan işletme sayısının bire düştüğünü anlatan Ertek, atölyelerinde mesleği sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.

Kültürel değerleri oniks taşına işlemeye başladıktan sonra tüm Türkiye'den talep aldıklarını ifade eden Ertek, şöyle konuştu:

"Bütün Türkiye'ye oniks taşı ürünleri pazarlıyoruz. Önceki yıllarda İstanbul, Antalya, İzmir gibi yerlerin kültürel değerlerini, mimarilerini taşlara işliyorduk. Şimdi daha çok Kırşehir'in kültürel değerleri ve yapıtlarını taşa yansıtıyoruz. Ahi Evran-ı Veli, Cacabey Medresesi, Ahi Camisi ile Neşet Ertaş'ın sazını, Ahi fermanını işlemeye çalıştık. Ahiliğin sözlerini işledik. Özellikle Ahi fermanı büyük ilgi gördü. Son iki yılda bin 500-2 bin ferman yapıldı. Kırşehir'in belediyesi, valiliği, ticaret odası, esnaf odaları, misafirlerine oniks taşına işlenmiş fermanları hediye ediyor."

- Ertaş'ın saz ve sözlerini işlediler

Ertek, 3 yıl önce vefat eden ünlü bozlak ustası Neşet Ertaş'ın saz ve sözlerini yansıttıkları oniks taşlarının, büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

Neşet Ertaş'ın sazını oniks taşına işlediklerini kaydeden Ertek, "Yurtdışından gelen gurbetçilerimiz, şehir dışından gelenler, özlem duyanlar, büyük ilgi gösteriyor. Taştan saz yapılması oldukça zor. Bunu yaptık ve sürdürüyoruz. Yeni olmasına rağmen 100'ün üzerinde satış yaptık. Ciddi ilgi görüyor" dedi.

Mermerden farklı olan oniks taşı işlemeciliğinin zorluğuna işaret eden Ertek, taşın kesilerek, yontularak, cilalanarak birçok aşamadan geçirildiğini, kırılmadan yapılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA