Çin'den Japonya'nın Savunma Belgesine Tepki

Pekin yönetimi, Japonya'nın yayımladığı "beyaz belge"de Çin ile ilgili beyanlara şiddetle karşı çıktı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yayımlanan "beyaz belge"de Çin'in olağan askeri büyümesi ve ada faaliyetleriyle ilgili sorumsuzca ifadelerin yer aldığı belirtilirken, Japonya'nın "gerçekleri" yeniden gözardı ettiği ve belgedeki beyanlara Çin'in katiyetle karşı çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, Japonya'nın, Çin'in tehdit olarak görülmesinin yanı sıra Çin ile ilgili yanlış ve abartılı söylemlerinin, iki ülke arasında tansiyonu yükseltici etkisi olduğuna dikkat çekildi.

Çin'in barışçıl gelişme ve ulusal savunma politikası çerçevesinde bir yol üstlendiği kaydedilen açıklamada, stratejik amaçlarının da şeffaf olduğu dile getirildi.

Ayrıca ülkenin savunma durumu gelişiminin adil olduğu ve hiçbir ülkeye tehdit oluşturmadığı belirtilirken, Japonya'ya halkını yanlış yönlendirmeyi ve ilişkilerin gelişimini engelleyici bariyer koymayı bırakma çağrısında bulunuldu.

Çin'in uluslararası ve yerel yasalar çerçevesinde denizcilik faaliyeti yürüttüğüne işaret edilen açıklamada, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı sularda Çin'in petrol ve gaz keşif çalışmalarının adil olduğu da ifade edildi.

Öte yandan, Çin ve Japonya arasındaki ihtilaflı Diaoyü Adaları'na ilişkin Çin'in tavrının net olduğu, Japonya'nın bu konuda fazla kuruntu içinde olmaması gerektiği vurgulandı.

Son olarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik geçen yıl imzalanan dört maddelik mutabakat hatırlatılırken, bölgesel istikrar ve barışın korunması amacında provoke edici eylemler ve gerginlik yaratmaktan kaçınması yönünde Japonya'ya çağrı yapıldı.

Japonya'nın dün açıkladığı "beyaz belge"de "Çin, bölgedeki agresif eylemleri ve uluslararası hukuka ve düzene aykırı olarak kendi lehine bölgedeki statükoyu değiştirme girişimlerine devam etmiş, anlaşmaya varmaya yanaşmadan tek taraflı iddialarını gerçekleştirmeye çalışmıştır. Çin, Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddialarından vazgeçerek, yapay adacık ve platform inşaat faaliyetlerini durdursun" ifadeleri yer almıştı.

Japon parlamentosunun alt kanadı, geçen hafta da ordunun kolektif meşru müdafaa doktrini çerçevesinde denizaşırı bölgelerde çatışmaya girmesine izin veren tasarıyı kabul etmişti.

Çin'in, Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile kıta sahanlığı sorunları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor. Çin, Japonya'nın Senkaku Adaları'nı "Diaoyu Adaları" olarak adlandırıyor ve kendisine ait olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: AA