Bayram Şekerlerine Çikolatalara Lokumlara Ve Tatlılara Dikkat

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, bayram öncesinde ruhsatlı firmaların dahi sağlıklı denetlenemediği bir ortamda, ’merdiven altı’ tabir edilen kaçak yollarla üretilip piyasaya sürülmüş ürünler konusunda uyarılarda bulundu.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer Ramazan Bayramı öncesi yaptığı açıklamda, Ramazan Bayramı’nın diğer dönemlere göre şeker, çikolata ve kolonya satışlarının artış göstermesi, sağlıksız ve ruhsatsız imal edilen ürünlerin toplumsal ölçekte vereceği zarara daha bir ciddiyetle dikkat çekmek gerektiğinin de bir göstergesi olduğunu, bayram vesilesi ile başına bayram kelimesi konarak pazarlarda bu ürünlerin satışa sunulduğunu ve tüketicilerin artık ne tükettiklerine bakmaları ve helal ve tayyib olanı tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Marketlerde ve pazar yerlerinde satışa sunulan şekerleme, lokum ve çikolatalarda görülen anormal fiyat farkları, tüketiciyi ister istemez şüpheye sokması gerektiğini söyleyen GİMDES Başkanı Büyüközer, “Eğer bir şekerleme türü pazarda 2.5 TL’den 15 TL’ye kadar fiyatlandırılabiliyorsa, bir çikolata türü 10 TL’den 30 TL’ye kadar çok farklı fiyatlarla satışa sunulabiliyorsa, burada bir anormalliğin olduğunu düşünmeliyiz. Bugün ruhsatlı firmaların dahi sağlıklı denetlenemediği bir ortamda, ’merdiven altı’ tabir edilen kaçak yollarla üretilip piyasaya sürülmüş ürünler, tüketiciler için başlı başına endişe kaynağı oluşturmaktadır. Hem sağlıksız, hem de haram şüphesi altındaki katkı maddelerinin kontrolsüz ve denetimsiz olarak kullanıldığı bilinen bu ürünleri satın alırken çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Ruhsatlı ve markalı ürünlerde dahi bu endişe varken, asla fiyatı ucuz diye kaçak üretilen ürünler satın alınmamalıdır. Markalı ürünlerde de GİMDES’e ait web sitelerimizde yayımlanmakta olan katkı maddeleri ile ilgili bilgilere itibar edilmeli, etiketleri okunmadan ve iyice emin olunmadan satın alma kararı verilmemelidir. Alış verişlerimizde güvenilir bir kurumdan sertifikalandırılmış ürünler tercih edilmelidir” dedi.

GİMDES Başkanı Büyüközer, “Uzmanlar, hijyenik olmayan şartlarda üretilen, kalitesiz ve bayat şeker ve çikolatanın sağlığı ciddi biçimde tehdit ettiği uyarısında bulunuyorlar. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunun geçim sıkıntısı çektiği bir ortamda, kalitesiz şekerleme üretenlerin bu durumu suiistimal ettiği biliniyor. Hemen her köşede satışa sunulan marketlerdekinin yarı fiyatına, ama sağlıksız ve güvencesiz lokum, çikolata, şekerleme türleri, bayram geleneklerini yerine getirmek isteyen dar gelirli vatandaşı adeta tüketim tuzağına çekiyor.

GİMDES olarak, vatandaşların seyyar tezgâhlarda açıkta satılan şekerleme ürünlerinden kesinlikle uzak durmalarını öneriyoruz. Hatta, Pazar paylarını sokak satıcılarına bırakmak istemeyen büyük marketlerin ürünlerine de dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

GİMDES Başkanı Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer, bayram şekerleri ,lokumlar ve bayram tatlıları için sertifikalamada GİMDES’in dikkat ettiği kritik olan noktaları açıkladı.

Bu kritik noktalar şöyle; "Unlar için GDO analizi, enzimler için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, süt tozu için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, peyniraltı suyu tozu için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, şeker için kimyasal analiz ve spekt, kakao yağı için analiz, spekt, üretim akış şeması, kakao kitlesi için analiz, spekt, üretim akış şeması, kakao tozu için analiz, spekt, üretim akış şeması, glikoz şurubu için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, sistein için helal sertifikalama uygulanması, soya lesitini için GDO analizi, güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, ayçiçek lesitini için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, bitkisel katı yağ için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, bitkisel katı yağlarda, kimyasal işlem ile sertleştirilmiş yağların sağlık açısından zararlı olması sebebi ile kullanımı uygun görülmemesi gerektiği, fiziksel işlem ile sertleştirilmiş yağlar için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerektiği, aromalar güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerekli, vanilin için güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olmalı, doğal renklendiriciler için güveilir bir kurumdan helal sertifikalı olmalı, yapay renklendiriciler için sağlık açısından zararlı etkiler oluşturması sebebiyle kullanımı uygun görülmemeli. Yapay tadlandırıcılar için asesulfam, aspartam, sıklamik asit ve sakkarinleri ifade eder. Bu katkı maddelerine sağlığa zararlı oldukları gerekçeleri sebebi ile helal sertifikalama uygulanmamalı”.

Jelatin için mevcut şartlar sebebi ile GİMDES Helal sertifikalama yapmadığını belirten Büyüközer, GİMDES gibi toplumun güvenini kazanmış bir helal sertifikalandırma kurumundan onaylanmış ürünleri tercih etmenizi tavsiye ettiklerini söyledi.



GİMDES Başkanı Büyüközer, gıda hileleri yapan üreticilerin bütün olumsuzluklarına rağmen, ağız tadıyla, huzurlu, birlik ve beraberlik duyguları içerisinde, bütün İslam aleminin mutluluğuna vesile olacak bir bayram geçirmesi dileğinde bulundu.
Kaynak: İHA