Bakırlar Artık Kadın Elinden Hayat Buluyor

Malatya'nın Kuluncak ilçesinde Kaymakamlık ve İşžKUR desteğŸiyle açılan Bakır İşŸleme Kursuna katılan kadınlar, bakır plakları ince ince işŸleyerek sanat eserine dönüşŸtürüyor.

Kuluncak Halk EğŸitim Merkezi tarafından 2 yıl önce açıldıktan sonra bir atölyeye dönüşŸen Bakır İşŸleme Kursunda eğŸitim alan farklı yaşŸlardaki 50 kadın, saat, çerçeve ve kahve takımı gibi hediyelik eşŸyalarla ibrik, semaver ve cezve takımı gibi malzemeler üreterek hem boşŸ zamanlarını değŸerlendiriyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

GeçmişŸte her evde kullanılan, ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan bakıra yeniden hayat veren kadınlar, kurulan atölyede ham madde olarak ellerine aldıkları bakırları hem kalemler hem de makinelerle işŸleyerek bakır plaklara ustalıklarını yansıtıyor.

Kuluncak Kaymakamı Hasan GündoğŸdu, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, ilçeye 2 yıl önce atandığŸında kadınlara yönelik çalışŸma yapmak için kolları sıvadığŸını ifade etti. İlçenin başŸta demir olmak üzere çok değŸerli madenleri bulunduğŸuna işŸaret eden GündoğŸdu, bu kapsamda madenle ilgili bir işŸ yapmaya karar verdiğŸini anlattı.

GündoğŸdu, "Madenle bu kadar iç içe olan bir ilçede madenle ilgili bir işŸ yapmamız gerektiğŸi fikri bende hasıl oldu. Bu konuda da özellikle bakır unutulmaya yüz tutmuşŸ bir sanat. Acaba bunu bu ilçede canlandırabilir miyiz, bacılarımıza bir alan oluşŸturabilir miyiz, ellerine bir altın bilezik, bir sanat takabilir miyiz düşŸüncesiyle yola çıktık ve proje hazırladık" dedi.

GündoğŸdu, bakır işŸletme kursunu açtıktan kısa bir süre sonra çok iyi neticeler aldıklarını aktararak, bunun da kendilerini teşŸvik ettiğŸini bildirdi.

Kursta hem maddi hem de manevi anlamda kazanç sağŸlandığŸını vurgulayan GündoğŸdu, şŸöyle devam etti:

"YaklaşŸık 250 bin liralık bir ciroya ulaşŸtırdık. Kursiyerler hem bir ekonomik kazanç elde ediyorlar, ailelerine bir gelir götürüyorlar hem de sanat öğŸrenmişŸ oluyorlar. BoşŸ zamanlarını burada değŸerlendiriyorlar ve kendilerine öz güvenleri artıyor."

- "Küçük bir fabrika oluşŸturduk"

Kurs için Erzincan'dan usta öğŸretici getirttiklerini anlatan GündoğŸdu, bakır işŸlemenin uzun ve zahmetli bir işŸ olduğŸunu belirterek, "ArkadaşŸlar ilk olarak demir çubuklarla başŸladılar, sonra makineye geçtiler. şžu anda hepsi birer usta oldu diyebilirim. Bakır çok ince emek isteyen bir işŸ. ArkadaşŸlar el emeğŸi göz nurunu o bakıra öyle güzel yansıtıyorlar ki her biri ayrı bir değŸer, ayrı bir güzellik" dedi.

Hasan GündoğŸdu, ilçedeki kadınların genellikle ev hanımı olduğŸunu belirterek, kursun kadınların sosyalleşŸmesini de sağŸladığŸına da dikkati çekerek, kursiyerlerin bir araya gelerek kaynaşŸtığŸını, bir sinerji oluşŸturduğŸunu ifade etti. GündoğŸdu, "Bu bayanlarımızı ekonomiye kazandırmışŸ olduk. İşŸte 50 kişŸiye bir istihdam alanı olarak burayı küçük bir fabrikaya çevirdik. Bunu bu bayan arkadaşŸlarla başŸardık" diye konuşŸtu.

- İlçe kadınları da mutlu

Kursa katılan Hülya Gürbüz, 2 yıldır eğŸitim aldığŸı kursun artık kendileri için bir işŸ sahası haline geldiğŸini söyledi. Kursa katıldığŸı için çok mutlu olduğŸunu vurgulayan Gürbüz, şŸunları kaydetti:

"Bizim ilçede kayısı dışŸında hiçbir işŸ sahamız yoktu. Sadece evimizde ev hanımı ve çocukların annesi olarak meşŸguldük. Burası bizim için güzel bir işŸ sahası oldu. Biz 2 senedir evimize küçük bir katkıda bulunuyoruz, çalışŸıyoruz."

Sultan Akbulut da kursun ilçelerinde açılmışŸ olmasının kendilerine büyük bir avantaj sağŸladığŸını bildirdi. Kursa severek gelip gittiğŸini anlatan Akbulut, "Daha önce buralarda sürekli dikişŸ nakışŸ gibi kurslar açılıyordu. Bakır kursu geldiğŸini duyunca biz ilk etapta Malatya'daki Bakırcılar LJarşŸısında dövme bakır tarzı kurs verecekler sandık. Buraya gelip görünce bayağŸı bir ilgimizi çekti. Sevdik yani. Ekonomik yönden de bayağŸı bir katkısı oldu" ifadesini kullandı.

Gülten Nacar ise kursa başŸlamadan önce ev hanımı olduğŸunu, zamanının büyük bir bölümünün evde geçtiğŸini belirterek, "Burada hep birlik ve beraberlik içerisinde bu işŸi ilerlettik. Maddi olarak evimize destek oluyoruz. Bizim sadece tek sıkıntımız pazar, siparişŸ almamız gerekiyor ve yaptığŸımız ürünleri satmamamız gerekiyor. O konuda sıkıtımız var onun dışŸında her şŸey güzel" diye konuşŸtu.

Kursun her bakımdan kendilerine fayda sağŸladığŸını anlatan Nacar, "Evde sürekli ev işŸi, yemek, çocuklar derken insan sıkılıyor. Burada ise hem işŸimiz çok zevkli hem arkadaşŸlarla muhabbet ortamındayız. Eve gittiğŸimizde daha da deşŸarj olarak ev işŸimizi, çocuklarımızın yemeğŸini daha zevkle, daha keyifle yapıyoruz" dedi.

Kaynak: AA