TİKA, Türk Ve Macar Bilim Adamlarını Biraraya Getirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Türk ve Macar Bilim Adamları bir araya getirilerek beyin araştırmaları alanında tecrübe paylaşımında bulunuldu.

TİKA, Türk Ve Macar Bilim Adamlarını Biraraya Getirdi
Macaristan’da 20 yıldır bilişsel nörobilim alanında çalışmakta olan Pecs Üniversitesi Nörobilim Araştırma grubu tarafından İstanbul Kültür Üniversitesi Beyin Dinamiği, Kognisyon ve Karmaşık Sistemler Araştırma Merkezi’ne (İKU BEYİNMER) TİKA’nın katkıları ile bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Söz konusu çalışma ziyareti kapsamında İKU BEYİNMER ile Pecs Üniversitesi Nörobiyoloji ve Deneysel Zooloji bölümleri arasında işbirliği alanlarının geliştirilmesi için bir dizi görüşme yapıldı. Görüşmede Macar bilim adamları Türkiye’deki EEG analiz yöntem ve tecrübesinden istifade etmenin kendileri açısından çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin beyin araştırmaları alanında geldiği noktanın son derece ileri olduğunu vurguladı.

Türk ve Macar bilim insanları beyin araştırmaları alanında beynin elektrik sinyallerini ölçme yöntemi olan EEG metodunu kullanıyor. İKU BEYİNMER’de son 10 senedir devam eden Alzheimer, Parkinson ve Bipolar Bozukluk gibi hastalıklarda EEG-Beyin Dinamiği ile biyo-belirteç arayışı konusunda uluslararası önemli çalışmalara imza atıldı. Fakat İKU BEYİNMER’de deneme hayvanları laboratuvarı bulunmadığından bu bulunan sonuçların hayvanlarda ilaç uygulamaları ile nasıl değiştiği araştırılamıyor. Pecs Üniversitesinde yer alan hayvan laboratuvarının bu sorunun cevabını bulmada önemli bir katkı sunacağı düşünülüyor. Bu çerçevede, projenin ikinci bileşeni olarak İKU BEYİNMER’de görev yapmakta olan bilimsel araştırma grubunun Pecs Üniversitesi’ne giderek hayvan laboratuvarını incelemesi planlanıyor.
Kaynak: İHA