Filistinli Yoksulların Sığınağı Açıklaması İbrahim Tekkesi

Batı Şeria'nın El-Halil kentindeki İbrahim Tekkesi, yüzyıllardır ihtiyaç sahiplerine kapılarını açıyor.

Eyyubiler döneminde inşa edilen ve Osmanlı döneminde de gelişerek faaliyetlerine devam eden tekke, tarih boyunca bölgedeki dini ve toplumsal hayatın önemli bir unsuru olarak öne çıkarken, günümüzde sadece, ramazan ayı başta olmak üzere sene boyunca yoksulara yemek dağıtımının yapıldığı bir merkez haline geldi.

El-Halil kentinin eski şehir kesimindeki İbrahim Camisi'nin yakınında bulunan İbrahim Tekkesi, ramazan ayında iş adamlarının bağışlarıyla, zor hayat şartları altında yaşayan Filistinli yoksul aileler için günde 6-7 bin kişilik yemek çıkarıyor. Ramazan ayında fakir aileler için dağıtılan yemekte et, çorba, pilav ve ekmek bulunuyor.

- Kimsenin aç uyumayacağı şehir El-Halil

14 çalışanın yanı sıra gönüllülerin de destek verdiği tekkede, ramazan ayı dışında da yıl boyunca hergün yaklaşık 400 kişiye yemek dağıtımı yapılıyor. Toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın en yaygın olduğu El-Halil kenti, halk arasında "kimsenin aç uyumayacağı şehir" olarak biliniyor.

Özellikle ramazan ayında yapılan yardımlar, şehirde fakir ve muhtaç aileler taradından büyük memnuniyetle karşılanıyor.

Tekkenin kapısında bekleyen 9 yaşındaki Vecihe Zahid, ağır hasta olan babasının çalışamadığını ifade ederek, "Üç kardeşiz. Hergün aileme iftar yemeği almak üzere buraya geliyorum" dedi.

Elindeki tasıyla yemek almak için sıraya giren Zenar el-Atraş da babasının nadiren iş bulabildiğini, kendisinin iftar için hergün yemek almaya tekkeye geldiğini kaydederek, "Tekke bizim herşeyimiz. Tekke olmasaydı ramazanda yemeğimizi nerden bulabilirdik bilmiyorum" diye konuştu.

Tekkede çalışan Cevad Netşe (52), yoksul, muhtaç ve yolda kalmışlara yemek dağıtılan bu tekkede çalışmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, hergün sabahın erken saatlerinde geldiğini ve bir tondan fazla et pişirdiklerini de ifade etti.

-"Eyyubilerden bu yana yemek dağıtımı yapılıyor"

Tekkenin idarecilerinden Ammar el-Hatib, "Geçmişi Eyyubiler dönemine dayanan İbrahim Tekkesi'nde, o zamandan bu yana yıl boyunca yoksullar için yemek dağıtılıyor. Bayram günleri hariç, ramazan dışında da yıl boyunca hergün çorba dağıtıyoruz. Pazartesi ve cuma günleri çorbanın yanında et de çıkarıyoruz" dedi.

Ramazan ayı boyunca iş adamlarının maddi yardımda bulunduğunu ve masrafları karşıladığını ifade eden Hatib, ramazanda 6 ila 7 bin ihtiyaç sahibine ulaştıklarını, diğer aylarda ise her gün yaklaşık 400 kişiye yemek dağıttıklarını söyledi.

İbrahim Tekkesi Müdürü Muhammed Selheb ise, "Tekkeye gelenlerin sayısı arttığı gibi bağışçıların da sayısı artıyor" ifadelerini kullandı. İhtiyaç sahiplerinin yemek sırası gelene kadar tekkenin bulunduğu caddede beklemek zorunda kalmasının kendilerini yen bir bina inşa etmeye yönlendirdiğini kaydeden Selheb, "Söz konusu binanın planı hazırlandı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) finanse ettiği binanın yapımına başladık. İşgalciler iki sene önce güvenlik gerekçesiyle işimizi durdurdu. TİKA hala proje için gereken miktarı bekletiyor. İşgalciler bizi eski şehirden çıkarmak istiyor ancak biz burada kalmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

El-Halil kentindeki İbrahim Camisi, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'dan sonra dünyadaki en eski dördüncü cami olarak biliniyor. Tüm kısımları açıldığında camide yaklaşık 12 bin kişi namaz kılabiliyor.

Yahudiler, 1994 yılına kadar belli saatlerde buradaki Hazreti İbrahim'in kabrini ziyaret edebiliyordu. Baruch Goldstien isimli aşırı sağcı Yahudinin 25 Şubat 1994'te cami cemaati üzerine ateş açarak 29 Filistinliyi öldürmesi ve 125'ini yaralamasının ardından İsrail yönetimi, güvenlik gerekçesiyle caminin yarısını Yahudiler için mabede dönüştürmüştü.

Kaynak: AA