Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki Faaliyetleri

Çin'in, Güney Çin Denizi'nde bölge ülkeleriyle tartışmalı olduğu ihtilaflı adacıkların olduğu bölgelerden biri olan Fiery Cross Resifi'nde üç bin metrelik iniş pisti inşaatını neredeyse tamamladığı bildirildi.

Asya Denizcilik Şeffaflık Girişimi'nin incelediği yeni uydu görüntülerinin, Çin'in Fiery Cross Resifi'nde üç bin metrelik iniş pisti inşaatını bitirmek üzere olduğunu ortaya koyarken, resifte Çinli denizcilerin çektiği varsayılan fotoğrafların inşaatın boyutunu destekler nitelikte olduğu belirtildi.

Çin'in internet portalı Sina'da yayınlanan, "Çin'in Yongşu Resifi'ndeki Sevindirici Gelişmeler" başlığıyla verilen 17 fotoğrafta, deniz bariyerinde poz veren kadın denizcilerin yanı sıra sebze yetiştirilen bir sera ve bir ahır görülüyor.

Pekin yönetimi, geçen ay Güney Çin Denizi'ndeki Nanşa adalarında tesis inşa etmek için yaptığı altyapı çalışmalarını yakında tamamlayacağı bildirmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde egemenliğine giren Nanşa adalarındaki varlığı ve faaliyetlerinin, ülkenin yasal, makul ve doğal hakkı olduğunu belirterek, arazideki hazırlık çalışmalarının tamamlanmasıyla tesis inşasına başlanacağını ifade etmişti.

Sözcü Lu, Çin'in bu faaliyetiyle uluslararası yükümlülük ve sorumluluklarını daha iyi yerine getirmeye çalıştığını savunarak, askeri savunma ihtiyacının ötesinde deniz arama-kurtarma, bilimsel araştırma, afet önleme ve azaltma, meteorolojik gözlem, çevre koruma ve balıkçılık gibi alanlarda çalışmalar yapılacağını söylemişti.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ediyor. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) üyeleri, Pekin yönetimini, toprak iddialarını güçlendirmek ve askeri kullanım için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçluyor.

ASEAN ve Çin, 2002'de Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı konularda tarafların tutumlarını belirleyecek deklarasyon imzalamış ancak angajman kurallarında mutabakata varamamıştı.

Çin'in, Güney Çin Denizi'nde komşularıyla yaşadığı sorunların yanı sıra Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile kıta sahanlığı sorunları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor.

Kaynak: AA